שנים רבות ידעו בעולם ובישראל, כי צפון קוריאה משלבת ידיים עם מדינות 'ציר הרשע' - איראן, סין ורוסיה - לייצוא טרור לסכסוכים רבים ברחבי העולם, וכמובן בחזיתות מול ישראל, אך מעולם לא היה תיעוד ממשי לכך.
צפון קוריאה - חמאס
מספר חודשים לאחר הכניסה הקרקעית בעזה, חשפה ישראל כי חלק ניכר מכלי הנשק שהיו ברשות המחבלים יוצרו בצפון קוריאה, זאת על סמך האותיות שהיו רשומות על מרעומי הטילים שנתפסו ברשות אנשי החמאס בשטח עוטף עזה ובתוך הרצועה, בעיקר נשקים קלים.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
התקשורת הדרום-קוריאנית דיווחה כי בידי החמאס רקטות "קטיושה" בקליברים 107 מ"מ ו-122 מ"מ וציוד תקשורת אשר נרכשו ע"י החמאס מצפון קוריאה בשנת 2014.
בנוסף, ציינה התקשורת בדרום קוריאה כי החמאס מחזיק ברשותו מספר מערכות טילי נ"ט מונחים מסוג Bulsae-2. מדובר בהעתק של הטיל המונחה נגד טנקים 9K111 Fagot אשר תוכנן לראשונה בתחילת שנות ה-60 בברה"מ. ה-9K111 נועד להיות מערכת ניידת להשמדת טנקי נאט"ו בשדה הקרב. לטיל טווח של 1.2 מיילים והוא יכול לחדור 19 עד 23 אינץ' של שריון פלדה.
לצד זאת, מקורות נוספים דיווחו כי במתקפת הפתע בבוקר שמחת תורה השתמש החמאס גם רקטות מסוג F-7 מתוצרת צפון-קוריאה. ה-F-7 הנו רקטה בקוטר 85 מ"מ הנורית ממשגר כתף RPG-7 שנמכרה בכמויות רבות למדינות וארגונים רבים במזרח התיכון. דיווח שהופיע לראשונה בעיתונות האמריקנית לפיו חמאס השתמש ברקטת RPG מסוג F-7 שיוצרה בקוריאה הצפונית.
בסוכנות הידיעות הדרום-קוריאנית "יונהאפ" פרסמו תמונה שלפני כן נחשפה ברשת "קול אמריקה". בתמונה נראה בין היתר המרעום של אותה רקטה, ועליו שילוב של מספרים ואותיות קוריאניות כמו 비저-7류 ו-시8-80-53. ה-F-7 הוא למעשה שם אחר ל-RPG-7 שמיוצר בצפון קוריאה.
לאחר הפרסום בישראל, הוציאה ממשלת צפון-קוריאה הודעה רשמית בה היא מכחישה כל שימוש במערכות נשק מתוצרתה על ידי החמאס במתקפה בבוקר שמחת תורה, ואמרה כי טענה זו שעלתה במספר דיווחים תקשורתיים הינה "ניסיון של וושינגטון להעביר את האשמה על הסכסוך מארה"ב לצד שלישי".
צפון קוריאה - חיזבאללה
בהתאם לכך, מומחים ניתחו שלצפון קוריאה הייתה מערכת יחסים צבאית ידידותית ארוכת שנים עם חיזבאללה ומילאה תפקיד מפתח בפיתוח היכולות הצבאיות שלה.
בשנה שעברה דיווח העיתון "ליברסיון" הצרפתי, כי בסיוע צפון קוריאה, שצברה בעצמה ניסיון ארוך שנים בתחום, חיזבאללה החלו בשנות ה־80 לבנות מערכת הגנה תת־קרקעית באורך מאות ק"מ, אשר מגיעה, כנראה, עד סוריה.
רוס בכטול, פרופסור מאוניברסיטת אנג'לו סטייט בארה"ב, אמר בראיון לאתר החדשות הקוריאני (RFA) כי בשנת 2013, חברת הפיתוח והמסחר של קוריאה (KOMID), תחת הלשכה הכללית של ממשלת צפון קוריאה, קיבלה כ13 מיליון דולר (כ18 מיליארד וון קוריאני) מחיזבאללה, ובנתה מנהרה תת-קרקעית בקנה מידה גדול בלבנון.
לצד עניין המנהרות, הנשק הצפון קוריאני נוכח גם "מככב" גם ברשות ארגון הטרור חיזבאללה.
בחודש שעבר, פורסם בעולם כי אמצעי לחימה מתוצרת צפון קוריאה התגלו במנהרה התת-קרקעית של חיזבאללה המובילה למחסן הנשק באזור הגבול הדרומי של לבנון, אותה חשפה ישראל לאחרונה לתקשורת.
לפי דיווח של אתר החדשות הקוריאני (RFA), ישראל הודיעה לאחרונה כי אספקה צבאית שונה, לרבות כמות גדולה של תחמושת וחומרי נפץ, התגלו במנהרה התת-קרקעית של חיזבאללה המובילה למחסן הנשק באזור הגבול הדרומי של לבנון, ביניהם נמצאו גם כלי נשק מתוצרת צפון קוריאה.
על פי הדיווח, צפון קוריאה מספקת נשק קל כמו רובי סער AK 47 לחיזבאללה כבר כמה שנים.
האינטרס הצפון קוריאני
האם לצפון קוריאה יש עניין בעימות מול ישראל? לא בטוח, אבל בהחלט יש לה אינטרסים חשובים בשימור העימות כרגע של ישראל מול חמאס וחיזבאללה.
האינטרס הראשי של צפון קוריאה, הוא אינטרס הצבאי־כלכלי. בצל הסנקציות העולמיות החונקות את כלכלתה, קוריאה הצפונית מגדילה את הכנסותיה באמצעות מכירת הנשק לארגוני הטרור ולמדינות ערב באזור. נשק צפון קוריאני נמכר לאיראן, לסוריה, לחיזבאללה, לחמאס ולג'יהאד. נשק זה הופעל נגד צה"ל גם בעימות הנוכחי. הצלחתו לגרום אבדות לצה"ל מאפשר לפיונגיאנג להגדיל את מכירות הנשק לאזור. התארכות העימות עם ישראל יחייב את ארגוני הטרור, ואף את איראן וסוריה, לרכוש עוד כלי נשק ותחמושת שהצפון מוכן להציע תמורת מזומן.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
אינטרס נוסף עבור צפון קוריאה וציר הרשע - הוא הסחת דעת. מבחינתן של פיונגיאנג, מוסקבה ואף בייג'ינג, העימות במזרח התיכון מעביר את מוקד הכוחות ואת המיקוד של וושינגטון והמערב למזרח התיכון, במקום לאסיה ולרוסיה.