מה היא רמת המסוכנות של ציר פילדלפי? בעוד ראש הממשלה נתניהו אומר שהציר הוא קריטי כדי למנוע את חזרת התעצמות החמאס, גורמי שמאל טוענים כי מדובר בספין פוליטי בלבד ומאשימים את נתניהו באי קבלת העסקה לשחרור החטופים.
עיתון ה'ניו יורק טיימס' סקר את הנושא מקרוב, בעיקר בהקשר של הברחת הנשק לרצועה דרך הציר והחשש שהפסקת השליטה בגזרה תביא להברחות חדשות של נשק מאיראן - לתוך רצועת עזה.
המלחמה על הציר איננה רק בין ישראל לחמאס, אלא גם ויכוח נוקב בין ישראל למצרים שמסרבת לראות חיילים ישראליים על גבולה, מדגיש ה'ניו יורק טיימס'.
במאמר המוסגר יש לציין שיחד עם זאת, ברור שאם ישראל תהיה משוכנעת שהנוכחות של צה"ל באזור תהיה הכרחית לביטחונה, ההתנגדות של מצרים למהלך לא תגרום לישראל לסגת, עם כל הכבוד להסכם השלום.
כך או כך בשלב זה לא ברור באופן חד משמעי כמה נשק הצליח חמאס להבריח דרך מנהרות הטרור חוצות הגבול, אולם דבר אחד בטוח: ציר פילדלפי והמנהרות שתחתיו היו אזור מעבר מרכזי לנשק עבור חמאס.
עיתון ה'ניו יורק טיימס' אומר בשם גורם ביטחוני ישראלי כי חמאס הצליח להבריח דרך הציר מספר סוגים של כלי נשק, בהם: רכיבים של רקטות ארוכות טווח, רימוני רקטות, רובי צלפים, מקלעים וכדורים, אמר הגורם באנונימיות.
נדב ארגמן, איש השמאל ששירת בתפקיד ראש השב"כ בשנות ה"קונספציה", טען כי דרך ציר פילדלפי עברה רק כמות קטנה מאוד של נשק.
גורמי ביטחון ישראליים ששוחחו עם העיתון אמרו כי חמאס אכן הבריח נשק לעזה גם בדרכים אחרות.
לפי אותם גורמים, חמאס נהג בשנים האחרונות להבריח נשק דרך מעבר כרם שלום, מעבר רפיח, וגם דרך סירות שהתחזו לסירות דייג תמימות שהגיעו מהים.
שני גורמי ביטחון ישראליים הדגישו את העובדה כי חמאס לא הצליח להבריח טילים מתקדמים נגד טנקים, דבר שמוכיח כי האכיפה המצרית עבדה לפחות באופן חלקי.
נתון בלתי נתפס שעלה מידיעה של סוכנויות ביון ערביות מעלה כי לפני 2016 היו לא פחות מ-2500 מנהרות שחוצות בין עזה למצרים, אלא שהאחרונה השמידה את רובן, בדגש על המילה "רובן".
לפי דיווח מצרי, היו בתחילת 2024 עוד עשר מנהרות פעילות, אך מנתונים רשמיים של צה"ל עולה כי מדובר בלא פחות מעשרות מנהרות שהיו חוצות אך לאחרונה את הגבול בין עזה למצרים.
המסמך הסודי הנ"ל העלה כי פקידים מצריים מקבלים פעמים רבות שוחד כדי להעלים עין ממעבר הסחורות במעבר רפיח, דבר שאפשר לחמאס להכניס נשק לרצועה במהלך השנים.
בעוד הויכוח הנוקב על הציר ממשיך כל העת, בארה"ב עושים בימים האחרונים מאמצים כבירים להביא נוסח טיוטה שיהיה מקובל על כל הצדדים, או במילים אחרות: לרבע את המעגל.