גורמים אמריקנים רשמיים אומרים כי חלק מששת החטופים שנרצחו על ידי חמאס היו אמורים להשתחרר במסגרת עסקה קרובה, כך לפי דיווח אמש (רביעי) בעיתון ה'וושינגטון פוסט'.
הגורמים הוסיפו כי הרצח של החטופים סיבך את המשא ומתן לעסקה שהיה נמצא כידוע בשלבים מתקדמים.
"יש רשימה של בני ערובה, ולכולנו יש את זה, ולחמאס היה את זה ולכל הצדדים. וכעת יש פחות שמות ברשימה", אמר הפקיד שתיאר את הרצח כ"נורא" אשר בוצע מטווח קצר.
אותו גורם הוסיף שחמאס מאיים להוציא להורג בני ערובה נוספים.
הפקיד ששוחח עם העיתון האמריקני הסביר שלפי העסקה המוצעת, בשלב הראשון היו אמורים להשתחרר מהשבי נשים, חטופים מעל גיל חמישים ופצועים, חלק מהחטופים שנרצחו באכזריות היו עונים על התנאים הנ"ל.
כפי שדווח בעבר פעמים רבות, עיקר נושאי המחלוקת בין ישראל לחמאס היו בסוגיית שחרור המחבלים כלפי השאלה מי ישוחרר ומתי, ובעיקר האם ישראל תיסוג מציר פילדלפי.
"העסקה הסתבכה בעקבות התעקשותו הפומבית של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו שהצבא הישראלי לעולם לא ינטוש את המסדרון, שבאמצעותה הוא אומר שחמאס מבריח את רוב הנשק שסופק על ידי איראן לעזה", אומר הפקיד.
המתווה הסופי והאחרון עליו דובר בתחילת השבוע, אותו מגבשת ארה"ב בסיוע מצרים וקטאר נמצא בשלבי ההכנה האחרונים ויהיה מוכן ככל הנראה במהלך השבוע הבא.
כחלק מהעסקה הנמצאת על השולחן, האמריקנים מנסים לפתות את חמאס באמצעות עלייה מאסיבית בסיוע הומניטרי לרצועה כבר בשלב הראשון של העסקה, אומר ה'פוסט'.
במסמך המסגרת הוגדר פרק בפני עצמו בן 18 פסקאות המגדיר מה הם אותם אזורים "מאוכלסים בצפיפות", מהם צה"ל מתחייב לסגת כבר במהלך השלב הראשון של העסקה, אך לא נראה שזה כולל את ציר פילדלפי.
צה"ל טוען כי חלק הארי של הציר אינו עונה להגדרה של "מיושב בצפיפות" והאמריקנים נוטים להסכים לכך, אם כי היו מעדיפים שישראל תיסוג מהציר בכל אופן.
בשבועות האחרונים, אמר הפקיד, "התעוררה מחלוקת בשאלה האם מסדרון פילדלפי - למעשה כביש - הוא אזור צפוף אוכלוסין... יש אזורים שבהם העיר רפיח קצת בולטת מולה... זה היה חלק נרחב מהמשא ומתן על מה מאוכלס בצפיפות, ומה לא."
ישראל מצידה הסכימה לסגת מהאזורים המיושבים בצפיפות אך לא מהאזורים הפחות מיושבים בציר. "אני חושב שמה שהישראלים שמו על השולחן לפני שבועיים זה צמצום משמעותי של הכוחות שם עכשיו, ויש לנו מפה שמפרטת את זה. ואני חושב שזה עולה בקנה אחד עם ההסכם", אמר הפקיד.
"אם ישראל תצטרך לבצע כמה התאמות נוספות בכל נושא כדי לנסות להשיג עסקה, וזה בגדר ההגיון ולא מסכן את ביטחון ישראל, אני חושב שהם צריכים להשיג עסקה", הוסיף הבכיר האמריקני ואמר כי "עד שיש לך הסכם, בני הערובה לא חוזרים הביתה, והמלחמה לא נפסקת."