שומרי האיסלאם השיעי 

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی • כל מה שלא ידעתם על משמרות המהפכה | פרופיל  

משמרות המהפכה של איראן הם גוף רשמי במדינת איראן שאחראי כשמו לשמר את המהפכה השיעית של המדינה | אין ישראלי שלא שמע על הארגון הידוע לשמצה, אך מה אנו באמת יודעים עליו? הכל על ההיסטוריה של הארגון הצבאי והיכולות הצבאיות המרשימות של הצבא האסלאמיסטי | משמרות המהפכה - פרופיל (מגזין כיכר) 

|
2
| כיכר השבת |
אנשי משמרות המהפכה (צילום: shutterstock)

אין ישראלי שלא שמע על הארגון הצבאי המכונה 'משמרות המהפכה'. רוב הקוראים גם שמעו על 'כוח קודס' של משמרות המהפכה ועל המפקד העליון של הכוח קאסם סולימאני, שחוסל על ידי ארצות הברית.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

בכתבה זו נסקור את ההיסטוריה של הארגון הצבאי שחופף לצבא האיראני - אך אינו חלק ממנו, ואת היכולות של הכוח הידוע לשמצה, המשמש כאמצעי התפשטות הטרור העולמי של מדינת האייתולות.

הקמת משמרות המהפכה

כשמו כן הוא, ארגון משמרות המהפכה הוקם מעט לאחר המהפכה השיעית באיראן בשנת 1979, במטרה לשמר את המהפכה האיסלמית של המדינה בהפלת השלטון החילוני בראשות השאה האיראני, מוחמד רזא פהלווי.

הקמת משמרות המהפכה נועדה לתת משקל נגד לצבא הסדיר של איראן, שהיה עד כה תחת שליטת השאה, בזמן שהשליט החדש של איראן האייתולה חומייני לא סמך על הצבא הרגיל.

בהיותם כוח המבטיח את שמירת האופי הדתי-שיעי של איראן, משמרות המהפכה מחויבות אך ורק לאדם אחד: המנהיג העליון של איראן. בזמן הקמת הארגון הצבאי לאייתולה חומייני, כיום למנהיג העליון עלי חמינאי.

משמרות המהפכה מונות כ-125,000 חיילים פעילים, וכוללות יחידות של קרקע, אוויר וצי ימי. משמרות המהפכה כוללות גם את כוח הבסיג' הידוע לשמצה, ארגון מתנדבים ברחבי המדינה שפועלים לאכיפת הדת ומאבק במפגינים נגד הממשלה. אנליסטים מערביים אחרים טוענים שמספר החיילים הסדיר של משמרות המהפכה מגיע לכ-190,000 חיילים.

כוחות הבאסיג' החשאיים מונים כמיליון איש, לפי הערכות של אנליסטים מערביים.

מוחמד רזא פהלווי - השאה של איראן (צילום: shutterstock)

כוח קודס

כוח קודם הוא "כוח החוץ" של משמרות המהפכה, ותפקידו בין השאר הוא לפגוע בישראל וכוחות המערב ולהפיץ את היכולות הצבאיות המהפכניות של איראן ברחבי המזרח התיכון.

כוח קודס מפוזר בכל רחבי המזרח התיכון, החל מעיראק וסוריה ועד לעזה ותימן. הכוח אחראי על יחסי החוץ - הצבאיים בעיקר - של "ציר ההתנגדות", הכולל את המיליציות השיעיות השונות בעיראק ובסוריה, החות'ים בתימן, חיזבאללה, חמאס ועוד.

מפקדים ממשמרות המהפכה נמצאים באופן פיזי ברוב המדינות הנ"ל ומאמנים את שלוחיהם לביצוע פעולות טרור, מבצעים שינוע ואספקה של ציוד צבאי ומכווינים את הכוחות לפעולות נגד ישראל והמערב.

לפי דיווח מערבי, מפקדים של משמרות המהפכה הכווינו כוחות של חיזבאללה בלבנון לעבר ישראל וכוחות של החות'ים בתימן לעבר ספינות אזרחיות בים סוף.

כאמור, המפקד העליון של המשמרות, האלוף קאסם סולימאני, נהרג על ידי ארצות הברית תחת הנשיא והמפקד העליון של צבא ארה"ב דונלד טראמפ, בהתקפת מזל"ט בעיראק ב-2020.

קאסם סולימאני (צילום: איראני)

משמרות המהפכה - ארגון טרור עולמי

מדינות רבות מכירות במשמרות המהפכה כארגון טרור, אך דווקא מדינות מערביות רבות, בעלות ברית של ישראל עדיין לא הכריזו על כך.

ארצות הברית

ארה"ב הייתה הראשונה להכריז על משמרות המהפכה כעל ארגון טרור בשנת 2019.

סעודיה

גם סעודיה מכירה במשמרות המהפכה כארגון טרור, בשל פעולותיהם באזור ובמיוחד במלחמות הפנימיות בתימן ובסוריה.

בחריין

בחריין רואה את משמרות המהפכה כגורם מאיים על יציבות המדינה ובהתאם כארגון טרור.

איחוד האמירויות הערביות

גם הם הכירו במשמרות המהפכה כארגון טרור.

ישראל

ישראל רואה את משמרות המהפכה כאיום ביטחוני משמעותי וארגון טרור.

מדינות אירופה ברובן - למעט שבדיה, אינן רואות במשמרות המהפכה ארגון טרור, והאיחוד האירופי הפך החלטה קודמת בעניין וטרם הכניס את הארגון לרשימת ארגוני הטרור העולמיים.

מפגינים מניפים את תמונתו של ה"שהיד" קאסם סולימאני (צילום: shutterstock)

משמרות המהפכה ותוכנית הטילים של איראן

כישראלים, מה שמעניין אותנו כנראה יותר מכל הוא כמה נזק ארגון הטרור הזה יכול להסב, חלילה. ובכן, על משמרות המהפכה יש לומר את הפסוק: "אם השם לא ישמור עיר, שווא שקד שומר". משמרות המהפכה אחראים בין השאר על תוכנית הטילים הבליסטיים של איראן שנחשבת לגדולה ביותר במזרח התיכון כולו. וכן, זה כולל גם אותנו.

משמרות המהפכה הוכיחו את יכולותיהם בשימוש בטילים הבליסטיים כנגד מתנגדי משטר סוריים בזמן מלחמת האזרחים שניסתה לשים סוף למשטרו של בשאר אל אסד.

הכוחות הדתיים החמושים של איראן לחמו באמצעות טילים בליסטיים גם נגד מתנגדים כורדיים בצפון עיראק.

בשנת 2022, העריך מפקד פיקוד המרכז לשעבר של ארה"ב כי איראן מחזיקה בכ-3,000 טילים בליסטיים.

טווח הטילים מדגם "סג'יל" מוערך ב-2,000 קילומטרים, הרבה יותר מהמרחק שבין הגבול האיראני המערבי לישראל.

טילים מדגם "חוראמשאהר" יכולים גם להגיע לטווח של 3,000 ק"מ. בכל אופן, המרחק בין איראן לישראל פחות רלוונטי, לאור הפריסה הגדולה של כוחות שיעיים בעלי יכולות בליסטיות ברוב רחבי המזרח התיכון, במרחק נגיעה מישראל.

איראן גם מחזיקה בכטבמי"ם המתאבדים המפורסמים מדגם 'שאהד', שמככבים במלחמה באוקראינה. כל כוח האש העצום הזה, נמצא בשליטת משמרות המהפכה, עושי דברו של האייתולה עלי חמינאי.

תוכנית הטילים הבליסטיים של איראן. אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

לטיל בליסטי איראני ייקח 12 דקות להגיע לישראל, לטיל שיוט כשעתיים, ולכטב"ם מתאבד מדגם שאהד כתשע שעות.

במתקפה שהתרחשה באפריל, יורטו כלל טילי השיוט וכטבמ"י הנפץ, ורק הטילים הבליסטיים הצליחו לחדור את ההגנה הרבה שעמדה בדרך - לתוך שטח מדינת ישראל.

ובחזרה למשמרות המהפכה, יצוין כי החלטתו של דונלד טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין עם איראן, נבעה מכך שההסכם לא כלל טיפול בתוכנית הטילים הבליסטיים של איראן שבפיקודם של משמרות המהפכה. מאז, נחוש הממשל האמריקני תחת הנשיא ביידן למצוא נוסחה לחזרה להסכם גרעין, עד כה ללא הצלחה.

כיום, רוב גורמי הממשל האיראני הם בכירים וקצינים לשעבר במשמרות המהפכה של איראן, והארגון תופס נתח פוליטי מכובד במדינת האייתולות.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

למרות האמור, חשוב לזכור שישראל מחזיקה במערכות הגנה האוויריות המתקדמות ביותר בעולם, וכמובן, מעל הכל, בורא עולם יחיד ומיוחד ששומר על עמו ישראל.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
הארי הקדוש שהיום פקודת שנתו כתב בספריו שגלות ישמעאל היא המשך של גלות פרס יתן השם ונרטה במפלתם כמו שראינו במפלת המן הרשע. ונהפוך הוא ויתלו כולם על עץ. הם טובים בתליה....
1
זה כל הסיפור??? 190 אלף חיילים????
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות