האם המתקפה הגדולה של איראן על ישראל נמנעה ברגע האחרון? לפי דיווח ב'וושינגטון פוסט' הבוקר, ייתכן שהתשובה לכך היא חיובית.
לפי העיתון האמריקני, פקידים בארה"ב סבורים שייתכן ואיראן קיבלה את המסרים להימנע מתקיפה גדולה נגד ישראל, לאחר שבוע של מאמצים דיפלומטים חוצי יבשות.
בימים האחרונים, הגדירו האיראנים את התגובה הצפויה כ"חמורה" ו"עונש" לישראל, אך ייתכן שטהרן שוקלת מחדש באיזה אופן עליה להגיב לחיסולים. יחד עם זאת, הודגש בכתבה כי בכל הנוגע לחיזבאללה עדיין לא ברור אם המסרים התקבלו.
במקור, האיראנים היו סבורים שהנייה חוסל באמצעות טיל ששוגר לטהרן על ידי ישראל, ומדינת האייתולות דרשה תגובה דומה לאחר הפרת הריבונות הבוטה.
אולם, לאחר שהתברר לאיראנים מחקירת האירוע כי החיסול בוצע באמצעות פצצה, ייתכן כי איראן נוטה לאשר תגובה מתונה יותר.
עוד אומר הכתב כי ייתכן וטהרן נבהלה מהזזת הכוחות המשמעותית של ארה"ב, באופן המאיים מאוד על המדינה השיעית.
"איראן מבינה בבירור שארה"ב אינה מתערערת בהגנה על האינטרסים שלנו, על שותפינו ועל עמנו. העברנו כמות משמעותית של נכסים צבאיים לאזור כדי להדגיש את העיקרון הזה", אמר לכתב בכיר בממשל.
האמריקאים גם הבהירו לבכירים בטהרן כי הסלמה גדולה עלולה לערער בצורה משמעותית את ממשלו של הנשיא החדש מסעוד פשזכיאן.
לאחר שיחת הטלפון הנוקבת ביום חמישי בין נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לראש הממשלה נתניהו, ישראל התקדמה לקראת הסכם הפסקת אש ושחרור חטופים, נכתב.
לפי הדיווח הדרמטי, נתניהו אמר לפחות לגורם אחד בממשלה כי הוא תומך בהסכם הנוכחי ללא הוספת תיקונים.
כזכור, ראש הממשלה דרש בין השאר שישראל תמשיך לשלוט בציר פילדלפי, כמו גם מנגנון לבדיקת העזתים הנעים מדרום לצפון.
עוד דווח בכתבת ה'וושינגטון פוסט' כי ארה"ב ראתה בחיסולים המיוחסים לישראל מהלכים טקטיים "מבריקים", אך לא נכונים מבחינה אסטרטגית. יחד עם זאת, ארה"ב הבינה כי למהלכים הישראליים יש קונצנזוס עמוק הן בציבור הישראלי והן בצמרת הפוליטית.
ארה"ב גם מבינה את הדרישה הישראלית לקבל מחמאס פרטים אודות מספר החיים שבין החטופים שישוחררו, גם לאור המחיר הגבוה שישראל תשלם בשחרור מחבלים רוצחים, "עם דם על הידיים".
"ארצות הברית עומדת איתן מאחורי הסכם הפסקת האש ושחרור בני הערובה שנמצאת כעת על השולחן", מסר פקיד הממשל הבכיר. "כל מה שנותר זה נושאים סביב יישום העסקה. אנחנו מוכנים לדחוף את זה לסגירה".
ובחזרה לאיראן, בהתייחס לאיומים המשמעותיים שהציבה ארה"ב לטהרן, נטען כי "כשהתותחים של אוגוסט קרובים בצורה מסוכנת למטח בקנה מידה מלא, ביידן החליט שהדרך הטובה ביותר למנוע אסון היא באמצעות שילוב של הרתעה ודיפלומטיה", נכתב בכתבת ה'וושינגטון פוסט'.