נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן פרש מההתמודדות לנשיאות ארה"ב בתחילת השבוע, אך בחר לעשות זאת בדרכו הייחודית.
דמוקרטים ששוחחו עם רשתות תקשורת, העידו כי המפלגה הופתעה מהודעתו של ביידן ומדיווחים שונים עלה כי גם אנשי הבית הלבן הקרובים ביותר היו בהלם מההודעה הפתאומית.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
לא שעצם ההודעה הייתה מפתיעה. למעשה, לאורך השבוע הקודם התקבלו ללא סוף דיווחים שונים שנעו בין "הנשיא מוכן לתקשר" לבין "ביידן הולך להודיע על פרישה".
מה שכן הפתיע היה התזמון והאופן שבו התקבלה ההחלטה.
למעשה, לפי דיווח של ה'טיימס', נשיא ארצות הברית הודיע על החלטתו בשבת שעברה בפני שני יועצים בלבד ולאחר מכן לבני משפחתו: לאשתו ג'יל שתמכה בו מתחילת דרכו, ולבנו האנטר ביידן שהיה מעורב מאוד בשבועות האחרונים בנושא.
על הטיוטה עמלו השלושה במהלך כל השבת, עד שבצהרי יום ראשון (שעון וושינגטון), הגיע הרגע בו החליט ביידן ש"הגיע הזמן לעשות את זה".
בשלב זה הוא כינס את קרוביו, את צוותו המורחב ואנשי הקמפיין בבית הלבן, והודיע להם על ההחלטה שקיבל. כולם היו בהלם, חלק בכו, אחרים הרגישו הקלה, לפי תיאור של ה'ניו יורק טיימס'.
תחושת בגידה ואובדן שליטה
בשבועות האחרונים, מאז אותו עימות מביך בין נשיא ארצות הברית המכהן לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, אנשי אמונו הקרובים ביותר של הנשיא המבוגר הפנו לו עורף.
בכירי המפלגה, החל ממנהיגי הקונגרס בהווה ובעבר ועד לברק אובמה, הפנו למר ביידן בן ה-81 את הגב והראו לו את הדרך החוצה.
עשרות מחוקקים בקונגרס קראו לנשיא לפרוש ורמזו לו - מי בצורה מפורשת יותר או פחות, שהגיל שלו אינו מאפשר לו יותר להתמודד לתפקיד לארבע שנים נוספות. גם הפוליטיקאי הוותיק ביידן הוא בסוף בן אדם, ודיווחים בארצות הברית העלו שהנשיא נפגע באופן אישי מההתקפות הפנימיות נגדו.
השלב הראשון באבלו האישי של מר ביידן היה שלב ההכחשה. לפי דיווח, כאשר פנו אליו יועציו תוך שהם מביעים בפניו ספקות באשר להמשך התמודדותו, ענה להם ביידן: "תעזבו אותי עם ה** הזה".
אך לאט לאט חדרה בו ההכרה שהוא אינו יכול להתמודד ללא תמיכה רחבה של המפלגה, והסקרים שנצפו ברשתות התקשורת ככל הנראה גרמו גם לנשיא עצמו להבין שהאירוע הסתיים.
לפרוש בכבוד
כאשר חדרה בו ההכרה שאת השנה הבאה הוא לא יתחיל כנשיאה של ארצות הברית, החליט ביידן לפרוש מההתמודדות בדרך היחידה שעוד יכולה הייתה להציל מעט את כבודו.
במקום שיוציאו אותו בכוח, בחר הנשיא לאפוף את החלטתו הקריטית במסתורין סביב שני יועציו ומשפחתו הקרובה. באופן נדיר למדי, לא היו הדלפות לתקשורת אודות כתיבת המכתב ההיסטורי, גם לא על הפגישה הסודית בצהרי יום השבת עם שני היועצים.
בדרך הזו, בחר ביידן את העיתוי ואת האופן שבו יפרוש, במקום שהמפלגה תנחית עליו את ההחלטה עד לפרישה מאולצת. ביידן בחר לעזוב את המרוץ כמו ג'נטלמן.
והיה משהו נוסף במכתב ההוא של ביידן. משום מה, נשיא ארצות הברית לא תמך בו בסגניתו קמלה האריס להתמודדות במקומו.
פרשנים בישראל ובארצות הברית, הסיקו מכך בדקות הראשונות שהנשיא אינו תומך בקמלה האריס במרוץ לנשיאות.
אלא, שדקות ספורות לאחר מכן, העלה נשיא ארצות הברית פוסט לחשבון ה-X שלו, בו הוא מביע את תמיכתו בסגניתו קמלה האריס. תמיכה מלאה, ברורה - ומפרגנת במיוחד.
ואז נשאלה השאלה המתבקשת: מדוע לעשות זאת בפוסט ברשת חברתית, במקום לפרש במכתב ההיסטורי שהוא מעביר את השרביט למי שליוותה אותו בשלוש וחצי השנים האחרונות בטוב וברע?
ניתן היה לטעות ולחשוב שצוות הנשיא שם לב לטעות ובחר לתקן זאת באמצעות פוסט, אך התיאוריה הזו הינה מופרכת, מהסיבה הפשוטה שעל המכתב עמלו ביידן ושני יועציו במשך יממה שלמה.
הדיבורים על ההחלפה הצפויה של גברת האריס כבר היו באוויר זה כמה שבועות, ולא ייתכן שמדובר בטעות תמימה שתוקנה באמצעות פוסט בטוויטר.
יותר מסתבר לומר שמר ביידן, הפוליטיקאי הוותיק, נשיא ארצות הברית בהווה וסגן נשיא ארה"ב וסנאטור בעבר, רצה להשאיר חותם בפרישתו. היה חשוב לו, לג'ו ביידן שעבר ברמה האישית חודשים כואבים במיוחד, שהמכתב הזה שייכנס לארכיון הבית הלבן יעסוק אך ורק בדמותו ובפרישה שלו.
נכון. העיתוי מחייב גם לעסוק בהמשך דרכה של המפלגה, אבל אחרי כל מה שעבר ביידן ברמה האישית, היה מגיע לו גם את אותו הרגע שעוסק רק בו.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
כדי שלא יהיה מקום לטעות, הורה ביידן לצוותו לשגר מיד לאחר מכן פוסט ברשתות החברתיות בו הוא מדגיש כי הוא תומך באופן מלא בהתמודדות של סגניתו האריס: פוליטיקה לחוד והיסטוריה לחוד.
וכך, גם באופן התמיכה שהביע הנשיא ביידן בסגניתו המועמדת, בחר ביידן לשים נקודה רגע לפני, כדי להזכיר לכולם שתם עידן.