הדמוקרטיה הראשונה בעולם

חג שמח לחוגגים! כל מה שרציתם לדעת על יום העצמאות של ארה"ב

ה-4 ביולי נקבע על ידי מייסדי האומה האמריקנית כיום בו נחגגת העצמאות האמריקנית | ארה"ב הגדולה של ימינו התחילה כמושבות של ממלכת בריטניה הגדולה והמעבר לעצמאות לא היה קל בלשון המעטה | כדמוקרטיה הראשונה בעולם, ארה"ב הצליחה מהר מאוד להפוך לחלום של ממלכות אירופה שראו בה מודל לחיקוי | כל מה שרציתם לדעת על יום העצמאות האמריקני שנחגג היום (מגזין כיכר) 

ישראל גראדווהל | כיכר השבת |
אחד הסמלים של הארבעה ביולי. זיקוקי דינור (צילום: shutterstock)

אם אתם בדיוק שוהים בארה"ב, לא תוכלו לפספס את חגיגות הרחוב, את הזיקוקים, את הקרנבלים והמנגלים, משהו שמזכיר במעט את המנהגים הישראליים בתאריך מקביל.

ה-4 ביולי נקבע על ידי מייסדי האומה האמריקאית כיום העצמאות של ארה"ב לציון הכרזת העצמאות של ארצות הברית ב-4 ביולי 1776. ביום זה, הכריזו שלוש עשרה המושבות הראשונות על עצמאותן מממלכת בריטניה הגדולה שזלזלה בהן וביושביהן.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

הכרזת העצמאות, שנכתבה בעיקר על ידי תומאס ג'פרסון, היא מסמך היסטורי בעל חשיבות רבה, המהווה את היסוד הערכי של ארצות הברית. היא מעלה רעיונות של חירות, שוויון וזכויות טבעיות, שהשפיעו רבות על דמוקרטיות ברחבי העולם.

אגב, במסמך העצמאות של ארה"ב הוזכר בורא עולם כבר בתחילת נוסח ההכרזה. "כל בני האדם נבראו שווים... הם נוצרו על ידי בוראם עם זכויות בלתי ניתנות להפרדה".

מגילת העצמאות של ארה"ב (צילום: shutterstock)

בהערת אגב, מה חבל שמייסדי מדינת ישראל פחות חשבו להכניס את אלוקי השמים והארץ לנוסח ההכרזה... אולי במילים "צור ישראל" שנכתבו בשולי מגילת העצמאות הכוונה לקב"ה? מי יודע.

ובחזרה לארה"ב. כבר בשני לחודש יולי, יומיים קודם, אישר הקונגרס הקונטינטלי את ההחלטה של נציג וירג'יניה ביוני של אותה שנה, לפיה המושבות נפרדות מארה"ב. ב-4 ביולי קראו מייסדי האומה את ההכרזה ונתנו לה תוקף חוקי.

13 המושבות, שהפכו בהמשך למדינות, הן: ניו המפשייר, מסצ'וסטס, רוד איילנד, ונטיקט, ניו יורק, ניו ג'רזי, פנסילבניה, דלאוור, מרילנד, וירג'יניה, קרוליינה הצפונית, קרוליינה הדרומית וג'ורג'יה.

סיבות המרד בממלכת בריטניה

המושבות הבריטיות בצפון אמריקה מרדו בבריטניה במאה ה-18 מסיבות רבות ומורכבות. ביניהן ניתן למצוא:

מיסוי: בריטניה הטילה מיסים רבים על המושבות ללא מתן ייצוג הולם בפרלמנט הבריטי. המושבות טענו ש"אין מיסוי ללא ייצוג", ושהן לא צריכות לשלם מיסים שהוטלו עליהן על ידי גוף שהן לא חלק ממנו.

ייצוג: המושבות חשו שהן אינן זוכות לייצוג הולם בממשל הבריטי. הן טענו שהן רחוקות מדי מבריטניה ושהאינטרסים שלהן אינם מובנים על ידי חברי הפרלמנט הבריטי.

חופש: המושבות חשו שבריטניה מגבילה את חירותן ומונעת מהן להתפתח כרצונן. הן רצו להיות חופשיות לקבוע את גורלן בעצמן ולקבוע את חוקיהן ומנהיגיהן.

שליטה: בריטניה ניסתה להגביר את שליטתה על המושבות בתחומים רבים, כולל כלכלה, מסחר וסמכות משפטית. המושבות התנגדו לניסיונות אלו ורצו להיות עצמאיות יותר.

רעיונות: המאה ה-18 הייתה תקופה של "הארה", שבה התפתחו רעיונות חדשים לגבי חירות, דמוקרטיה וזכויות האדם. רעיונות אלו השפיעו רבות על המושבות והובילו אותן לתבוע עצמאות מבריטניה, שהייתה נתפסת כנציגה של משטר מונרכי עריץ.

חילוקי דעות תרבותיים: בין המושבות לבריטניה היו גם חילוקי דעות תרבותיים. המושבות התפתחו כחברה נפרדת עם ערכים ותרבות משלה, והן חשו שהן שונות מבריטניה מבחינה תרבותית.

ארה"ב ובריטניה. אויבות בעבר הרחוק (צילום: shutterstock)

מלחמה עם בריטניה

בריטניה הגדולה לא קיבלה את היפרדותן של המושבות מהממלכה והיא פתחה במלחמה עקובה מדם מול אותן מושבות, מלחמה שנמשכה 8 שנים.

במלחמה זו מתו לפי ההערכות המודרניות עשרות אלפי בני אדם מכל צד, מי במלחמה עצמה ומי בעקבות מחלות שונות שפרצו בשני הצדדים.

אולם, לבסוף ארה"ב הצעירה הצליחה להתגבר על ההתנגדות, ובסופו של דבר קיבלה המדינה הצעירה את ההכרה גם מצד בריטניה, פטרונה לשעבר, שחתמה על "חוזה פריז" והכירה במדינה הדמוקרטית הראשונה בעולם.

רק שנים ספורות לאחר מכן, בשנת 1789, קיבלו הצרפתים תיאבון מהאזרחים החדשים השוכנים מעבר לאוקיינוס והחליטו למרוד במלך לואי ה-16. סופו של המלך היה רע ומר וראשו נכרת בכיכר העיר באמצעות גיליוטינה.

חגיגות ה-4 ביולי

בימינו, נהוג לחגוג את יום הארבעה ביולי, יום הכרזת העצמאות של ארה"ב באמצעים שונים. האמריקאים ידועים כבעלי תיאבון, ובהתאם רבים מ"מנהגי היום" סובבים סביב אוכל.

נהוג ביום זה להזמין חברים, מכרים ובני משפחה למה שמכונה בארה"ב "ברביקיו" או "מנגל" בלע"ז, כאשר החצר הביתית מקושטת בצבעי כחול-אדום-לבן, ודגל ארה"ב מתנופף בכניסה לבית המגורים.

בנוסף, בערים שונות מתקיימים מצעדים שונים, צבאיים או אזרחיים, כדי לציין את חגיגות יום העצמאות של המעצמה הגדולה בעולם.

אגב, מנהג הזיקוקים הרווח בארה"ב ביום זה, שהישראלים ככל הנראה לקחו מבעלת הברית האמריקאית, מסמל במקור את תחילת המלחמה (ירייה אחת לכל 13 המושבות) ואת ניצחון ארצות הברית על בריטניה.

מסורת אמריקאית. ברביקיו של 4 ביולי (צילום: shutterstock)

>> למגזין המלא - לחצו כאן

לסיום, בחרנו להציג כאן את הקטע העיקרי והראשון של הכרזת העצמאות האמריקאי, פסקה שטומנת בחובה את רעיון הדמוקרטיה, שהיה בימים אלו זר לחלוטין ליושבי הארץ, נתינים שהיו נאנקים תחת עול המלכויות. וכך נכתב:

"אנו מאמינים שאמיתות אלו מובנות מאליהן: שכל בני האדם נבראו שווים, שהם ניחנו, על ידי הבורא, בזכויות מסוימות שאינן ניתנות לביטול, שביניהן חיים, חירות ורדיפה אחר האושר.
זכויות אלה, מוסדרות בקרב בני אדם על ידי ממשלות, השואבות את סמכויותיהן הצודקות מהסכמתם של הנשלטים, שבכל פעם שצורת ממשל כלשהי הופכת הרסנית למטרות אלו, זכותו של העם לשנות או לבטל אותה. בהתאם לכך כל הניסיון הראה, שהאנושות נוטה יותר לסבול, בעוד הרעות נסבלות, מאשר לתקן את עצמה על ידי ביטול הצורות אליהן הם רגילים".

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות