במסגרת המאמצים לשחרור בני הערובה משבי חמאס בעזה, ישראל הראתה נכונות לאפשר את חזרתם של עשרות אלפי פלסטינים לצפון הרצועה, כך מדווח אמש (שבת) ב'וול סטריט ג'ורנל'.
מי שדוחף את ישראל לאפשר את חזרת העקורים צפונה הוא כמובן ממשל ביידן, אך ישראל התנתה את המהלך במספר פרמטרים.
לפי הדיווח ישראל מוכנה לאפשר את חזרתם של עד 60,000 תושבי צפון הרצועה לבתיהם בקצב של 2,000 עזתים ביום שיעברו את ה"גבולות" שהציבו חיילי צה"ל וחוצצים בין צפון עזה לדרומה.
לפי העיתון האמריקאי, חזרת העקורים הפלסטינים לצפון הרצועה שנכבשה על ידי ישראל מהווה את אחת מנקודות המחלוקת העיקריות במשא ומתן שמתנהל בין ישראל לחמאס בימים אלו.
לפי הגורמים ששוחחו בתנאים של אנונימיות, ישראל מסרבת לאפשר גם עתה את חזרתם של גברים פלסטיניים בגילאי 18-50.
גורמים ערביים אמרו שחזרת הפלסטינים לצפון אם תתרחש, צפויה להתחיל בין שבועיים לעשרה ימים לאחר שהסכם הפסקת האש ייכנס לתוקפו.
גורמים ישראלים ומצריים אמרו שחזרת הפלסטינים לצפון עזה תהיה מבוקרת ומנוטרת על ידי צה"ל וחיילים ישראלים יבדקו את זהות העוברים במעבר.
הגורם המעכב למהלך הוא דווקא חמאס שמעוניין בחזרה מלאה של העזתים - בהם כמובן מחבלים לצפון הרצועה. "הם מתעקשים לחזור לחלוטין לצפון", אמר גורם ישראלי לעיתון. "הם רוצים מעבר חופשי - כולם יכולים לנסוע לצפון עזה וזהו".
ישראל מסרבת לאפשר להחזיר את העזתים ללא ביקורת וללא הגבלה, מהלך שמשמעותו יהיה הצפה מחדש של צפון הרצועה באלפי מחבלים.
במהלך שיחת הטלפון שהתקיימה ביום חמישי בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא ביידן, דחק האחרון ברוה"מ לפתור את נושא חזרת העקורים לצפון וקרא לו להגיע להפסקת אש ו"להעצים את המשא ומתן שלו להגיע לעסקה".
מאז הרג עובדי הסיוע על ידי צה"ל, וככל הנראה בעקבות האירוע החמור שהביא למשבר דיפלומטי חסר תקדים מתחיל המלחמה, ממשלת ישראל בראשות נתניהו החליטה לפתוח גם את מעבר ארז ולהשתמש בנמל אשדוד לצורך העברת סחורות לרצועת עזה.
עם זאת, גורם ישראלי אמר בעילום שם כי "יעדי המלחמה של ישראל לא השתנו - להשמיד את חמאס, לשחרר את בני הערובה שלנו ולהבטיח שעזה לא תהווה איום על ישראל ועל הציוויליזציה בעתיד. אנחנו נגשים את המשימות שלנו", הבטיח הגורם הבכיר שסירב להתייחס לשיחת הטלפון ביידן-נתניהו.
במקביל, לאור הלחץ הבינלאומי הכבד בראשות ארה"ב, ישראל החליטה לאפשר גם את פתיחתן של 20 מאפיות בצפון הרצועה ולחדש את אספקת המים בצינור מישראל.