"וַיַּעַשׂ אֱלֹקים, אֶת-שְׁנֵי הַמְּאֹרֹת הַגְּדֹלִים: אֶת-הַמָּאוֹר הַגָּדֹל לְמֶמְשֶׁלֶת הַיּוֹם וְאֶת-הַמָּאוֹר הַקָּטֹן לְמֶמְשֶׁלֶת הַלַּיְלָה וְאֵת הַכּוֹכָבִים: וַיִּתֵּן אֹתָם אֱלֹקים בִּרְקִיעַ הַשָּׁמָיִם לְהָאִיר עַל-הָאָרֶץ: וְלִמְשֹׁל בַּיּוֹם וּבַלַּיְלָה וּלְהַבְדִּיל בֵּין הָאוֹר וּבֵין הַחֹשֶׁךְ וַיַּרְא אֱלֹקים כִּי-טוֹב".
לפני 55 שנה, במהלך משימת 'אפולו 11', הצליח האדם לראשונה להגיע למאור הקטן באמצעות חללית של חברת נאס"א, ודרך על הירח. "צעד קטן לאדם וצעד גדול לאנושות" אמר אז ניל ארמסטרונג.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
בשבוע שעבר, הצליחה ארצות הברית לפסוע עוד צעד קטן עבור האנושות ועשתה היסטוריה כאשר הנחיתה בהצלחה את החללית המסחרית הפרטית הראשונה בעולם. ובכלל, הייתה זו הפעם הראשונה מאז 1972 שארצות הברית מצליחה "להגיע לירח".
גם ישראל כזכור הצליחה להגיע לירח באמצעות החללית 'בראשית', אם כי לא בחתיכה אחת. ארה"ב אמנם הנחיתה את החללית בהצלחה, אך לא הכל הלך לפי התוכנית.
החללית אודיסאוס
החללית 'אודיסאוס' שנמצאת בשעות אלו ממש על אדמת הירח, במרחק של כשלוש מאות קילומטרים מהקוטב הדרומי, אינה גדולה בפני עצמה. בגובה של כשלושה מטרים ורוחב של 2 מטר, היא בערך בגודל של "מתקן טלפון בריטי ישן" מתארים בציוריות ב'טיימס'.
צורתה של החללית כצורת גליל משושה, והיא מסוגלת לשאת עד מאה קילוגרמים היישר אל אדמת הירח.
במסגרת המחקר עליו שילמה נאס"א סכום עתק של 118 מיליון דולרים, נשלח לירח ציוד מגוון בתוכו מכשירי מחקר של נאס"א יקרי ערך, יצירת אומנות, מצלמה מיוחדת שפותחה על ידי סטודנטים בארצות הברית, ועוד.
חברת Intuitive Machines ששיגרה ותכננה את החללית האמריקאית עשתה זאת באמצעות החברה האזרחית המסחרית של אילון מאסק SPACEX על גבי טיל מסוג 'פלקון 9'.
לפנות בוקר של יום חמישי לפני שבועיים, שוגרה בהצלחה הנחתת. כשבוע לאחר מכן היא עשתה היסטוריה והפכה לנחתת האזרחית הפרטית הראשונה בעולם שמגיעה בהצלחה לירח.
זה גם היה המאמץ האחרון להגיע לירח בחתיכה אחת. ניסיונות קודמים, בהם גם הפרויקט הישראלי "בראשית", נכשלו בניסיון והחללית הישראלית הקטנה התרסקה על סלעי הירח.
החברה האמריקאית שלקחה על עצמה את המשימה, Intuitive Machines of Houston, הייתה אופטימית באשר לתוצאות, אם כי לבסוף לא הכל הלך בדיוק לפי התוכנית.
"אני מרגיש די בטוח שאנחנו הולכים להצליח בנגיעה רכה על הירח", אמר אז סטיבן אלטמוס, נשיא ומנכ"ל החברה בראיון ל'טיימס'. "עשינו את הבדיקות. בדקנו ובדקנו ובדקנו. כמה בדיקות שיכולנו לעשות", הדגיש.
לבסוף הנחתת אמנם הצליחה להגיע לירח בחתיכה אחת אבל משהו קרה בדרך והיא נטתה על צידה. בתחילה לא היה ברור אם היא שברה רגל או אולי פשוט איבדה שיווי משקל, אך דבר אחד היה בטוח: הנחתת אודיסאוס אינה עומדת ישר על הירח.
לפי הדיווחים הנחתת האמריקנית נטתה על צידה בכ-30 מעלות ולאחר מספר ימים אודיסאוס שלחה את התמונות הראשונות שלה שהוכיחו: החללית שברה רגל.
מאחר והנחתת מקבלת את האנרגיה שלה מאור השמש, הכל מתוכנן בקפידה באופן שהיא תיטען מחדש לפי חישובים מדויקים של קרני השמש שמאירים את הירח. מאחר והיא נוטה על צידה ואינה ניזונת כראוי באנרגיה הסולארית, היא צפויה להיכבות בקרוב, לכל המאוחר היום (חמישי), ובשעה שאתם קוראים את השורות הללו, סביר להניח ש'אודיסאוס' ככל הנראה כבר לא איתנו.
עם זאת, מנהל נאס"א אמר כי עדיין מדובר בהצלחה. "אודיסאוס הוא הצלחה", אמר ראש הסוכנות לכתבים.
"אנחנו נמצאים ביום השישי של מה שתוכנן כמשימה של שמונה ימים, ואנחנו עדיין מקבלים נתונים מהמכשירים האלה", אמר עוד.
התקלה שהביאה להשבתת אודיסאוס
אם את כל השלבים הקריטיים הצליחה 'אודיסאוס' לבצע "כמו גדולה", התקלות של החללית הזעירה החלו למעשה בשלב הנחיתה.
שלב ההתהפכות של החללית, אחד השלבים הקריטיים ביותר בניסוי מדעי של שיגור חללית לירח, עבר דווקא בהצלחה, והכל קיוו שהנה עוד רגע הם יצליחו להנחית את החללית הזעירה במה שמכונה "נחיתה רכה".
החללית האמריקאית הייתה אמורה לפי התוכנית לרדת בצורה אנכית, במהירות של מטר לשנייה.
החללית אודיסאוס עושה שימוש בקרני לייזר בכדי לאמוד את הגובה המדויק של המכונה המעופפת, ובשעת אמת הלייזר לא הצליח משום מה לספק תמונת מצב אמיתית באשר לגובה המדויק.
המדענים נאלצו אפוא להסתמך על מצלמות אופטיות כדי למדוד גובה ומהירות, מצב לא אידיאלי בעליל במשימה מורכבת זו.
מה שקרה בפועל הוא שהחללית הזעירה ירדה במהירות של 15 מטר לשנייה - פי שלוש מהמהירות המקורית ועם נטייה קלה לצד. בעקבות כך כאמור החללית הקטנה "שברה את הרגל" והיא התהפכה על צידה בכ-30 מעלות. ההערכה היא שהחללית "יושבת" על אחד ממכלי הלחץ הצהובים שמכיל הליום.
"עבדנו בשיתוף פעולה כדי למצוא פתרונות כדי שהחללית תוכל לחיות והמטענים יוכלו לקבל את הנתונים שלהם", אמרה לכתבים אחת המדעניות שמפקחות על הפרויקט.
כאמור, בגלל האופן שבו התאים הסולאריים של אודיסאוס מכוונים כעת, הם הולכים לאבד - או כבר איבדו - את הקרניים של השמש מה שימנע את טעינת הסוללה.
ובכל מקרה, השמש תיעלם בקרוב מעל האופק. רק כשהיא תחזור באמצע מרץ יהיה למהנדסים סיכוי להחיות את אודיסאוס.
"נתחיל להבחין בזריחה במיקום שלנו ונראה אם 'אודי' מתעוררת מתנומה", אמר טים קריין, קצין טכנולוגיה ראשי ומייסד שותף של החברה.