

ישראל התעוררה הבוקר לשחר חדש בהיסטוריה שלה, לאחר שבג"ץ פרסם אמש (שני) את פסק הדין שפסל את חוק "ביטול עילת הסבירות", ובכך בית המשפט העליון פסל לראשונה חוק יסוד שנחקק על ידי המחוקקים הישראלים.
מבלי להיכנס לשאלת הלגיטימיות למהלך של בג"ץ, מוסכם לכל הדעות, הן מימין והן משמאל, כי מדובר במהלך חסר תקדים במסגרתו פסל בג"ץ חוק שנחקק במסגרת חוק יסוד, דבר שלא אירע מעולם מאז המהפכה החוקתית של השופט אהרון ברק.
ב'ניו יורק טיימס' בחרו לבדוק את התגובות במערכת הפוליטית מצידו הימני של המתרס, והמסקנה היא כי בשלב זה הקואליציה מתכוונת לציית להוראת בג"ץ כלשונו ולא תגרום למשבר חוקתי בשאלת הסמכות של בג"ץ לדון בחוקי יסוד.
אנליסטים שבחנו את התגובות של הימין, בעיקר בתוך מפלגת הליכוד השלטת, אמרו כי התגובות המתונות יחסית מעידות כי הם "יסרבו לנקוט בצעדים נוספים כדי לרסן את בית המשפט", נכתב ב'טיימס'.
אחד החלקים המשמעותיים ביותר העולים מפסק הדין, היא העובדה ששנים עשר מתוך חמישה עשר שופטי בג"ץ קבעו כי למעשה ישנה סמכות לבג"ץ לפסול חוקי יסוד.
היום (שלישי) פרסמנו את דבריו של חבר הכנסת צביקה פוגל שערך השוואה לכאורה בין יעד השמדת חמאס וחיזבאללה לבין הגבלת העליון. בפוסט שפרסם ב-X, אמר פוגל: "קודם נכריע את חמאס, מיד נטפל בחיזבאללה ולקינוח נעשה סדר בבג"ץ. לכל אחד יש את הזמן שלו. סבלנות".
למרות האמירה החריפה והשנויה במחלוקת, האמירה שלו מתכתבת לכאורה עם דברי ה'טיימס' כי אין כוונה לימין בשלב זה לאתגר את בג"ץ בפסיקתו, דבר שאם יקרה, עלול להביא למשבר חוקתי בשאלת הסמכות של בית המשפט העליון.