תחקיר חמור של ה'ניו יורק טיימס' מיום שבת מעלה כי לישראל נודע בשנת 2018 על רשת מימון טרור חובקת עולם של חמאס, ולא פעלה בזמן על מנת להקפיא אותה. ייתכן מאוד שהכספים הללו הם אלו שימשו למימון מתקפת שמחת תורה, אומרים עוד ב'טיימס'.
הכל החל כאמור בשנת 2018 כאשר מחשבו של בכיר חמאס שנתפס העלה ממצאים שהוכיחו את קיומה של רשת מימון עבור חמאס בשווי של מאות מיליוני דולרים.
הכספים עברו דרך מספר מדינות ובנכסים שונים השייכים לחמאס: בחברות כרייה, גידול תרנגולים ובניית כבישים בסודן, בגורדי שחקים באיחוד האמירויות ובנכסי נדל"ן באלג'יריה ובטורקיה.
ה'טיימס' קיבל את המסמכים לידיו ובחן אותם. לדבריו, היו לישראל דרכים לחנוק את אותה פעילות והיא לא עשתה את זה, לפחות לא בזמן. סוכני המודיעין שקיבלו לידיהם את הממצאים שיתפו את ירושלים ווושינגטון בממצאים, אך כאמור "לא נעשה דבר", מתארים ב'טיימס'.
במשך שנים פעלו אותן חברות מבלי לדאוג מפני סנקציות ישראליות או אמריקניות. הממשלות בישראל ובארה"ב לא קראו מעולם להפעיל לחץ על אותן חברות כמו גם על הממשלה בטורקיה שבשטחה פעל הלב של הרשת הפיננסית.
למרות המידע המוחשי על עשרות מיליוני דולרים המוזרמים לחמאס מאותם נכסים לצורך התחמשות ומימון טרור, ישראל בחרה לכאורה להתעלם מהמידע המודיעיני יקר הערך. בישראל התמקדו בהטלת סנקציות על המשטר האיראני ופחות בלפגוע בכספים של חמאס, אומרים עוד ב'טיימס'.
אודי לוי, ראש אגף הלוחמה הכלכלית במוסד לשעבר אמר כי זהו הכסף ששימש למימון המתקפה. "כולם מדברים על כשלים במודיעין ב-7 באוקטובר, אבל אף אחד לא מדבר על אי עצירת הכסף", אמר אודי לוי. "זה הכסף - הכסף - שאיפשר זאת", אמר לוי.
למרות שב-2022 ישראל החלה סוף סוף להטיל סנקציות על הרשת, הדבר לא מנע מחמאס להשיג מיליוני דולרים על ידי מכירת מניות של אחת החברות ברשימה השחורה. הכסף הזה שכבר הספיק להגיע לחמאס עלול להיות גם זה שיאפשר לחמאס לשקם את עצמו בסיום המלחמה, נכתב עוד.
לוי מעיד שהוא שוחח על כך באופן אישי עם ראש הממשלה נתניהו אך ראש הממשלה לא התעניין. "אני יכול לומר לך בוודאות שדיברתי איתו על זה", אמר מר לוי. "אבל לא היה כל כך אכפת לו מזה", מעיד לוי.
בתחקיר של ה'ניו יורק טיימס' מנסים לשקף את חוסר העניין של ישראל בנושא מימון החמאס. בכתבה נטען כי ראש המוסד יוסי כהן אף סגר את צוות המשימה 'הרפון' שתפקידו היה לעקוב אחר כספים של חמאס. עובדי הצוות היו מתוסכלים כל כך מהמהלך שהם בחרו לכתוב פוסטים אנונימיים בפייסבוק בהם הופיעו מסמכים שהיוו 'אקדח מעשן' אודות חברות השייכות לחמאס, בתקווה שאנשי עסקים יפסיקו לסחור איתן.
החברה הטורקית המדוברת שעמדה בלב הרשת קיבלה לגיטימציה כגדולה כל כך שבנקים גדולים בארצות הברית ואירופה סחרו במניותיהן עבור לקוחות.
כתוצאה מהמחדל וחוסר המעש של הממשלות בישראל ובארה"ב, הצליח חמאס להתעצם כלכלית באופן משמעותי. ההערכה היא כאמור שהכספים הללו הם אלו שמימנו את מתקפת השבעה באוקטובר.
אמש, (מוצ"ש) במסיבת העיתונאים הגיב ראש הממשלה לתחקיר כי הוא "אינו מכיר אותו" ואמר כי הכל ייבדק לאחר המלחמה.