

ארצות הברית הפעילה לחץ ניכר על ישראל להגיע לעסקת החטופים שאושרה אמש בממשלה, כך עולה הבוקר (רביעי) מדיווח ב'טיימס'.
הסיבה הרשמית ללחץ האמריקאי הייתה כמובן סוגיית החטופים שמקבלת מחר בע"ה פתרון חלקי בלבד, אך מאחורי הקלעים גברו הלחצים להגיע להפסקת אש ארוכה בלחימה בגלל לחץ דמוקרטי פנימי.
עמדתה של ישראל, אותה דאג להעביר לאמריקאים ראש הממשלה נתניהו, הייתה כי אין הפסקה או הפוגה ארוכה בלחימה ללא שחרור משמעותי של חטופים, מטרה שככל הנראה תושג בסופו של דבר בימים הקרובים אם הכל יתנהל כשורה.
ב'טיימס' מדווחים כי בסביבתו של הנשיא ביידן הוקם 'תא סודי' שעבד במשך שבועות רבים מול קטאר, מצרים וישראל על מנת לדחוף לעסקה שתכלול שחרור חטופים והפסקת אש.
למרות המעורבות האמריקאית העמוקה, בעסקה הנוכחית ישוחררו שלושה אזרחים אמריקאים בלבד - שתי נשים ופעוט/ה, מתוך כתשעה אזרחי ארה"ב שמוחזקים בשבי חמאס.


גורמים בבית הלבן אמרו שהנשיא ביידן שוכנע משיחותיו עם נתניהו כי ראש הממשלה לא יסכים לעצירה ארוכה של הלחימה אם הדבר לא יביא לשחרור מאסיבי של בני ערובה, למרות ששלוש עשרה השיחות שקיים עימו עסקו בין היתר באפשרות של עצירה זמנית של הלחימה בלחץ שהלך וגבר.
עוד אמרו בכירים בבית הלבן שהתקווה האמריקאית הסודית היא ששחרור בני הערובה יביא לתהליך שלום אזורי רחב יותר, לאחר שהמלחמה תסתיים.
יצוין כי בכל ההצהרות הפומביות לתקשורת, הממשל האמריקאי חזר ואמר כי הוא מתנגד להפסקת אש ארוכה וכי ישראל צריכה קודם למגר את חמאס.
במאמר ב'וושינגטון פוסט' בשבת האחרון כתב הנשיא ביידן ברוח הדברים כי "המטרה שלנו לא צריכה להיות פשוט לעצור את המלחמה להיום", כתב.
"זה צריך להיות לסיים את המלחמה לנצח, לשבור את מעגל האלימות הבלתי פוסקת ולבנות משהו חזק יותר בעזה וברחבי המזרח התיכון כדי שההיסטוריה לא תחזור על עצמה", הדגיש את חזונו.
למרות האמור ובאופן די מקומם יש לומר, ישנם בכירים אמריקנים בממשל שתומכים בשקט ברעיון שההפסקה הזמנית תגרור להפסקה מוחלטת של הלחימה ותחילתו של התהליך הנ"ל, למרות שאת האפשרות הזאת הגדירו כ"רחוקה מאוד".
המשא ומתן: השיחות שקרסו עד להסכם הסופי
לפי ה'ניו יורק טיימס' המשא ומתן החל בסוף אוקטובר כאשר חמאס העביר מסרים שהוא מוכן לשחרר נשים וילדים בתמורה להשהיית הלחימה והכניסה הקרקעית.
ישראל שקלה את ההצעה אך דרשה רשימות חטופים וסימן חיים שחמאס לא סיפק וכך קרס המשא ומתן.


ב-14 בנובמבר, לאחר שכבר החלה מזמן הכניסה הקרקעית התקשר נתניהו לביידן ואמר לו כי הוא מוכן לקבל את ההצעה של חמאס. שעות ספורות לאחר מכן החלה ישראל לפעול בשיפא ואנשי המשא ומתן של חמאס ירדו למחתרת והודיעו כי הכל מבוטל.
במשך מספר ימים קראו אנשי חמאס מישראל לסגת משיפא וישראל סירבה. נשיא ארצות הברית פנה לאמיר קטאר וביקש ממנו להחזיר את חמאס למשא ומתן, לחץ שהצליח להביא בסופו של דבר לתוצאה הרצויה כאשר חמאס הודיע כי הוא מקבל את העסקה.
בהתחשב בכך שגם אחרי השחרור הנוכחי ימשיכו להיות מוחזקים ברצועה מספר אזרחי ארה"ב, הנשיא ביידן הדגיש כי "כנשיא, אין לי עדיפות גבוהה יותר מאשר להבטיח את שלומם של האמריקאים החטופים ברחבי העולם", אמר מר ביידן בהצהרתו, והוסיף, "העסקה של היום צריכה להביא הביתה בני ערובה אמריקאים נוספים, ואני לא אפסיק עד שהם יהיו. כולם ישוחררו", הבטיח הנשיא.