כפי שדיווחנו אמש (שלישי) ב'כיכר השבת', יו"ר בית הנבחרים הנכנס מייק ג'ונסון החליט להעביר את חוק הסיוע לישראל בנפרד מתקציב המלחמה באוקראינה, כמו גם חוקים נוספים שהנשיא ביידן הציע שיעברו כחבילה כוללת.
ההצעה המקורית הייתה על סך של 106 מיליארד דולרים והיא כללה בין היתר חבילת סיוע לישראל בגלל המלחמה בדרום וגם סכום נכבד לאוקראינה לצורך רכישת חימוש וציוד צבאי עבור מלחמתה ברוסיה.
אלא שהיו"ר הרפובליקני - שהצביע בעבר בעצמו נגד חבילת הסיוע לאוקראינה, החליט להציע את חוק התקציב לישראל בנפרד.
בעקבות כך נוצר מצב שדמוקרטים שהיו מצביעים כמעט פה אחד עבור חבילת הסיוע לישראל יחד עם חבריהם הרפובליקנים, יעמדו בעת ההצבעה בפני התלבטות גדולה אם לתמוך באופן סמלי בחבילת הסיוע הישראלית נגד עמדת הנשיא ביידן והסנאט שמחזיק ברוב דמוקרטי, או להיצמד לעמדת הבית הלבן ששתי החבילות יעברו גם יחד.
הבית הלבן הודיע אמש כי יטיל וטו על חוק סיוע לישראל אם הוא לא יכלול גם את החבילה האוקראינית, מה גם שהחוק הנוכחי פוגע בתוכניות אחרות של הנשיא שהיה מעוניין לצמצם את האינפלציה המקומית בשורת מהלכים.
כך או כך, גם אם החוק הרפובליקני צפוי לעבור בבית הנבחרים בגלל הרוב הרפובליקני, בעקבות הוטו של הנשיא וההתנגדות בסנאט עלול להיווצר מצב שישראל לא תקבל את הסיוע לו היא כל כך זקוקה בימים אלו.
הבית הלבן הגיב על החלטת ג'ונסון להעביר את החבילה הישראלית בנפרד ואמר כי "הצעת הרפובליקנים רעה לישראל, רעה לאזור המזרח התיכון ורעה לביטחון הלאומי שלנו", נכתב מטעם הנשיא ביידן.
"הקונגרס פעל בעקביות בצורה דו-מפלגתית כדי לספק סיוע ביטחוני לישראל, והצעת החוק הזו מאיימת לערער את הגישה הוותיקה הזו", נכתב מטעם הממשל, "לפיצול הסיוע הביטחוני של ישראל משאר העדיפויות הקשורות לביטחון הלאומי יהיו השלכות גלובליות", הזהיר הבית הלבן.