הקהילות היהודיות במדינת אילינוי סוערות בימים אלה לאחר שמושל המדינה ג'יי. בי. פריצקר - יהודי בעצמו, החליט להטיל את הווטו שלו על חוק שהיה אמר להבטיח אפשרות לכל ילד יהודי לקבל אוכל כשר בבית ספר ציבורי במדינה, כך דווח באתר החדשות החרדי 'מצב'.
הסיפור החל כאשר במהלך השנה האחרונה הוגשה הצעת חוק בסנאט של מדינת אילינוי, הקובע כי בתי ספר ציבוריים ובתי חולים יידרשו לספק אוכל כשר או "חלאל" (הכשרות האיסלאמית. י"ג) לפי דרישת המבקש.
בסעיף החוק שהוגש לראשונה ב-27 בפברואר נכתב כי על כל מחוז האחראי על בתי הספר לספק "אפשרויות מזון תזונתיות דתיות, כולל, אך לא רק, אפשרויות חלאל וכשרות" במהלך ארוחות הצהריים בבית הספר. המצב החוקי כיום אינו מחייב את מנהלי בתי הספר ובתי החולים לספק אפשרות של מזון כשר, בניגוד לבתי הכלא הפדרליים והמדינתיים באילינוי בהם החוק מחייב בפירוש לספק את האוכל הכשר לכל אסיר שיבקש זאת.
יצויין, כי החוק היה אמור להביא תועלת מרובה עבור ילדים יהודים ממשפחות מסורתיות הלומדים בבתי ספר ציבוריים. הציבור החרדי והדתי בארה"ב גם כך שולח את ילדיו לבתי ספר יהודיים פרטיים, בהם הבעיה כמובן אינה קיימת. נוצר מצב איפוא שדווקא אותם ילדים ממשפחות שרחוקות משמירת תו"מ אינם זוכים לפחות לאכול אוכל כשר, במסגרת לימודיהם.
בסעיף החוק נכתב בפירוש מהו אוכל כשר. לפי החוק אוכל כשר הוא אוכל "מפוקח, מוכן ומתוחזק תוך שמירה קפדנית על חוקי ומנהגי הדת היהודית, לרבות, אך לא רק, דיני ומנהגי שחיטה המחייבים שחיטת בעלי חיים על פי המשפט העברי המתאים, ותוך עמידה בסטנדרטים המחמירים ביותר של המשפט העברי כפי שבאו לידי ביטוי על ידי גורמים יהודיים אמינים ומוכרים ורבנים יהודים".
החוק עבר את כל הליכי החקיקה בשלוש קריאות ברוב של 63-34 בקריאה האחרונה, והיה אמור להיכנס לספר החוקים של המדינה, עד שבא המושל היהודי והטיל את הווטו שלו על החוק.
במכתב לאסיפה הכללית של אילינוי, המושל הסביר שהוא הטיל וטו על הצעת החוק ואמר שבעיניו מי שאחראי על נושא האוכל וההתקשרות עם ספקי מזון הם המחוזות ולא וועדת החינוך של המדינה:
"המחוזות כבר אחראים לכל חוזי שירותי המזון שלהם וימשיכו להיות בעלי יכולת להתקשר בחוזים עם ספקי ארוחות על בסיס הצרכים התרבותיים הייחודיים של התלמידים והקהילות שלהם", כתב.
אתר החדשות היהודי JNS שלח שאלה למושל אם הוא ייקח אחריות וידאג לאוכל כשר עבור אלה המבקשים זאת במקום שהמחוז אינו מספק את צרכי הדת של התלמידים, ממשרד המושל סירבו להתייחס לשאלה.
למרות זאת, הדובר של המושל התייחסה לבעיה וציינה באמירה כללית כי משרדו של המושל מחויב "להבטיח לכל תלמידי אילינוי גישה לארוחות הממלאות את צרכיהם התזונתיים והדתיים באמצעות חוזים אישיים שנכרתו במחוזות. ”
היא הוסיפה כי פריצקר ימשיך לתמוך במועצת החינוך הממלכתית במאמצי חוזים מקומיים.
הרב שלמה סורוקה, מנהל לענייני ממשל באגודת ישראל באילינוי, אמר ל-JNS שהמושל היה צריך לעבוד עם הצעת החוק ולתקן אותה במקום לבטלה.
"התאכזבנו מכך שהמושל הטיל וטו על כל הצעת החוק. למרות שהיו חששות לגיטימיים, היינו מחויבים לעבוד עם מועצת החינוך של מדינת אילינוי על חקיקה נוספת כדי לטפל בחששות הללו", אמר.
אותם "חששות לגיטימיים" מתמקדים בחוזה לספקים, שהצעת החוק דרשה ואשר "לא היה משהו שמחוזות בית הספר התנגדו לו", לדברי סורוקה. הוא סבור שזו "שאלה הוגנת" לשאול מדוע פריצקר לא בחר להשתמש בוטו מתקן במקום להטיל וטו על הצעת החוק כולה.