משטרת שוודיה אישרה את בקשתו של אזרח מקומי לשרוף מחר, בשבת, ספר תנ"ך מול שגרירות ישראל בשטוקהולם, שבועיים וחצי לאחר שאפשרה לפעיל אחר להצית ספר קוראן מול מסגד מרכזי בעיר הבירה השוודית.
שגריר ישראל בשוודיה, זיו נבו קולמן, הגיב וכתב: "אני מגנה מכל וכל את שריפת ספרי קודש המקודשים לכל דת, כמעשה של שנאה וחוסר כבוד, שאין לו שום קשר לחופש הביטוי".
בעקבות הדיווחים על כך שהמשטרה בשוודיה אישרה שריפת ספר תנ"ך מחר מול שגרירות ישראל בשטוקהולם, יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני שוחח לפני זמן קצר עם שר החוץ אלי כהן וביקש ממנו לפעול בנושא. "זהו מעשה מביש ואסור לנו לאפשר זאת, שוחחתי עם שר החוץ אלי כהן וביקשתי ממנו להיכנס לעובי הקורה מול עמיתו בשוודיה, כולי תקווה שנצליח למנוע זאת".
שר התפוצות והמאבק באנטישמיות עמיחי שיקלי פנה כבר בשבוע שעבר במכתב לראש ממשלה שוודיה אולף קריסטרסון בבקשה שיורה למנוע את שריפת התנ"ך, אולם ממשלתו לא התערבה בסוגיה. קריסטרסון עצמו הצהיר לפני המקרה הקודם של הצתת הקוראן כי ישאיר את ההחלטות בסוגיות הללו לרשויות אכיפת החוק.
במכתב שלו כתב השר שיקלי: "אני פונה אליך כדי להביע את הזעזוע העמוק, הגינוי והחרדה שלי משלוש בקשות שהוגשו למשטרת שבדיה בשבוע שעבר, לקיים אירועים בהם ישרפו ספר תורה ותנ"ך מול שגרירות ישראל בשטוקהולם כ'ביטוי סמלי למען חופש הביטוי'".
"כפי שאתה ודאי יודע, מלבד היותו המקור והשורש של היהדות והעם היהודי, התנ"ך שימש דוגמה לכמה מערכי הליבה של האנושות, כגון צדק, אמת, טוב לב, חמלה, שוויון ושלום בין העמים ועוד הרבה. התנ"ך מלמד אותנו, כערך מרכזי, לאהוב את שכנינו כפי שאנו אוהבים את עצמנו. מסיבה זו כל כך מייאש לראות ששריפת התורה, וערכי הליבה האנושיים והיהודיים שהיא מייצגת בבירות אירופה לא התבטלה".
"במקום זאת, ההיגיון השתנה. זה התחיל באנטישמיות ושריפת התורה בגרמניה של שנות ה-30, וכעת הוא הוחלף ב'חופש הביטוי'. אבל ההיסטוריה לימדה אותנו אחרת. כפי שכתב פעם הסופר הדגול היינריך היינה, 'אלה ששורפים ספרים בסופו של דבר ישרפו אנשים'. לכן, אני קורא לממשלת שבדיה לנקוט בפעולה מהירה ולמנוע את ההתרחשות מעוררת השנאה המקוממת הזו. לקנאות כזו אין מקום בקרב הדמוקרטיות הליברליות בעולם, במיוחד בשבדיה שמתגאה במסירותה להגנה על זכויות המיעוטים שלה".
שר החוץ של שבדיה, טוביאס בילסטרום, השיב לשיקלי: "ראשית, הרשה לי להבטיח לכם שממשלת שבדיה דוחה בתוקף את כל המעשים האנטישמיים. שבדיה מחויבת להילחם באנטישמיות, כפי שהוצג לאחרונה בתקופת נשיאותנו בברית הבינלאומית לזיכרון השואה (IHRA). היינו גאים לארח את פורום מאלמו הבינלאומי להנצחת השואה ולמלחמה באנטישמיות באוקטובר 2021. לאורך כל המאמצים הללו עבדנו בשיתוף פעולה הדוק עם ישראל".
הוא הוסיף עם זאת כי "בשבדיה קיימת זכות חוקתית לחופש ביטוי, חופש התכנסות וחופש הפגנה. החלטות לאפשר הפגנות מתקבלות באופן עצמאי על ידי הרשויות הרלוונטיות. ממשלת שבדיה מתחרטת מאוד כאשר קיצונים ופרובוקטורים מנסים לזרוע פילוג בחברה שלנו, גם כאשר הם מפעילים מעשים מוגנים חוקתית. הממשלה מבינה היטב שאנשים בעלי דתות שונות נעלבים מאוד משריפת ספרי קודש. אני מצפה להעמיק את הדיאלוג שלנו עם ישראל, כולל על המאבק באנטישמיות וכל שאר צורות חוסר הסובלנות".