הלילה (שלישי-רביעי) בילו תושבים רבים במחוז חרסון שבדרום אוקראינה על גגות הבתים בזמן שמפלס המים הולך ועולה בעקבות פיצוץ בסכר המים בעיר נובה קאחובקה.
העיר, בה היה עד לפני יומיים סכר, מוחזקת בידי הרוסים אחרי שכבשו אותה בזמן המלחמה הנוכחית באוקראינה, ובמוסקבה ובקייב מחליפים האשמות.
בינתיים ברשויות החירום באוקראינה מסרו כי לפחות 42 אלף בני אדם נמצאים בסכנת הצפה, זאת לצד האמירה אתמול בוושינגטון כי ארצות הברית חוששת לגורלם של אזרחים רבים.
ההצפה - מי מרוויח ומי מפסיד:
הנרטיב הרוסי:
רוסיה נפגעה בין היתר בקווי הגנה ממים ונאלצה לפנות אזרחים וחיילים שהגנו על הקו הרוסי בצד המזרחי של נהר הדנייפר.
בנוסף, הסכר העצום סיפק מים גם לחצי האי קרים שנכבש וסופח באופן לא חוקי בשנת 2014 על ידי רוסיה.
הנרטיב האוקראיני:
ההצפה הופכת את מתקפת הנגד באיזור לקשה הרבה יותר, וגם מרחיבה את שטח המים שחוצץ בין הכוחות הרוסיים לאוקראינים.
ברוסיה יודעים כי המטרה האוקראינית במתקפת הנגד היא קודם כל לנסות לשבור את החיבור של הכוחות הרוסיים לחצי האי קרים מהדונבאס. לכן, פיצוץ כזה עשוי לסייע לרוסיה להגן על הקו שלה.
ההצפות: מי אשם
ברוסיה טוענים כי אוקראינה הפציצה את הסכר ומוטטה אותו. בנוסף, פרשנים פרו-רוסיים טוענים כי ההצפה תזיק בעיקר לרוסיה.
אלא שעל פי צילומי לווין עולה כי הנזק היה הדרגתי, ולא פיצוץ אחד. החל מיום שישי האחרון נראו בצילומי לווין נזקים לכביש שנמצא מעל הסכר, נזק שהלך והתרחב עד לפיצוץ אתמול.
בנוסף, בארצות הברית פועלים להסרת צנזורה לדברים שאמורים לטענת וושינגטון לחזק את ההערכה כי רוסיה היא זו שעומדת מאחורי הפיצוץ בצינור.
יחד עם זאת, במערב לא ממהרים להאשים את רוסיה, זאת מניסיון העבר כשהתברר שמוסקבה לא הייתה אחראית לפיצוץ בצינור הגז נורד סטרים.
אתמול כינס נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי את המועצה לביטחון לאומי האוקראינית, זאת בניסיון למצוא פתרון למצב שנוצר בו ערים שלמות עשויות לטבוע, וכן לבחון אפשרויות למתפקת הנגד בצל השינוי הדרמטי בשדה הקרב.
לצד כל הנזקים חשוב לציין כי גם עשויה להיות בעיה באספקת מי קירור לתחנת הכח הגרעינית בז'פוריז'יה, דבר שעשוי להביא לאסון. ראש המועצה הבינ"ל לאנרגיה אטומית רפאל גרוסי צפוי להגיע בקרוב לבחון בעיניים אובייקטיביות את ההשלכות האפשריות על תחנת הכח הגרעינית הגדולה.