שמונה ימים בלבד נותרו לצדדים בארצות הברית להגיע להסכם בו יוחלט על גובה תקרת החוב הלאומי במעצמה החזקה בעולם.
מי נגד מי: כידוע, לפני מספר חודשים בית הנבחרים האמריקני שינה את פניו בעקבות בחירות האמצע, והרוב שהיה למפלגה הדמוקרטית ולנשיא ביידן עבר לידי הרפובליקנים.
קווין מקארת'י, נציג המפלגה הרפובליקנית המשמש גם בתפקיד השלישי בחשיבותו בארה"ב - יו"ר בית הנבחרים האמריקני, הודיע יחד עם חבריו למפלגה כי הם מתנגדים לגבוה תקרת החוב שרוצה להעביר הנשיא ביידן.
על מה ולמה: תקרת החוב קובעת את גובה החובות שארה"ב יכולה להגיע אליהם, דבר שיכול לאפשר לוושינגטון לפעול וכן לקנות אגרות חוב, לבצע השקעות ומהלכים כלכליים שונים שאמורים לקדם את הכלכלה האמריקנית.
בעוד הנשיא ביידן ומפלגתו מעוניינים להעביר תקרת חוב גבוהה כדי שבבית הלבן יוכלו לבצע שורה של שינויים, במפלגה הרפובליקנית הודיעו כי הם מתנגדים לגובה התקרה, זאת בין היתר ברקע העובדה שתקציבים רבים יותר יאפשרו לביידן לפעול לבדו ללא צורך בשיתוף פעולה עם המפלגה הרפובליקנית.
קיפאון: בעוד המשא ומתן בין הצדדים מתנהל לסירוגין, בימים האחרונים היה נראה כי ארצות הברית בדרך להסכם בין הצדדים - אלא שאתמול (שני) במהלך השיחות ביידן ויו"ר בית הנבחרים מקארת'י הודיעו כי לא השיגו פריצה דרך, ונכון לעכשיו השיחות בקיפאון וחזרו לנקודת ההתחלה.
יחד עם זאת, מקראת'י אמר כי הוא לא מתייאש: "הנשיא ביידן ואני יודעים את המועד האחרון - ולכן אני מניח שנדבר עכשיו כל יום".
אגב, כשביקר בישראל, מקארת'י היה בנתק מהנשיא ביידן - והשיב לשאלת כתבים אמריקניים בהומור לשאלה אם ביידן שוחח איתו: "אני כנראה כמו נתניהו..." (שבינתיים ביידן לא פוגש אותו).
המשמעות: שרת האוצר האמריקנית ג'נט ילן הודיעה כי ב-1.6, יום חמישי הבא, ארצות הברית תגיע לדד ליין.
אחרי התאריך הזה, בהנחה שלא יהיה הסכם בין הצדדים, ארצות הברית תתקשה לשלם משכורות לעובדי מדינה ושורה של צעדים כלכליים ייפגעו.
מצב כזה עשוי לגרום לקטסטרופה בשוק ההון האמריקני וכן אפילו דירוג האשראי יכול להפגע במקרה קיצוני.
בשנת 2011 ארצות הברית חוותה מקרה של הורדת דירוג האשראי אחרי שממשל אובמה לא הצליח להגיע להסדרים.
התיקון ה-14: ויש גם פתרון אחר עבור הנשיא ביידן, שנמצא בתחום האפור שעשוי להגיע לבית המשפט, התיקון ה-14 לחוקה.
על פי התיקון ה-14, ביידן יוכל להכריז על תקרת החוב הקיימת כלא חוקית, ולהורות למשרד האוצר האמריקני להמשיך להתנהל כרגיל.
הסעיף, שנתפס כמעיין 'פסקת התגברות' - רק על הקונגרס, נכתב בתקופת מלחמת האזרחים האמריקנית ומאז לא נעשה בה שימוש - למרות שהנשיא לשעבר קלינטון קרא לאובמה להשתמש בו בתקופת המשבר שלו.
במקרה של שימוש בסעיף הזה, הרפובליקנית צפויים לעתור לבית המשפט וכן יעשו הכל כדי לעצור את החקיקה בבית הנבחרים, דבר שעשוי לסנדל את ממשל ביידן.