אחרי החתימה על ההסכם בין ישראל לפולין על חידוש היחסים, בעיתון ״הארץ״ נחשף היום (שני) כי ברשימת המוזיאונים המומלצים לביקור התלמידים בפולין מופיעים גם מוזיאונים המנציחים רוצחי יהודים פולנים.
כידוע, ממשלת פולין הקיצונית העבירה חוק לפני מספר שנים, במסגרתו בפולין נאסרה הזכות לספר על חלקו של העם הפולני ברצח היהודים בימי השואה.
הממשלה הפולנית העבירה שורה של חוקים שנויים במחלוקת, בהם חוקים ששינו את פני הרשויות במדינה, זאת לצד חקיקת ״החוק הפולני״ שזכה לביקורת נרחבת מישראל ואף יצר משבר מדיני.
לאורך השנים האחרונות, ישראל ופולין ניסו להגיע אל עמק השווה בכדי לחדש את המסעות למדינה, ולאחרונה פורסם כי נחתם הסכם.
אלא שכאמור, כפי שנחשף בעיתון הארץ, ברשימה גם מוזיאונים "בעייתיים מאוד" הפועלים לקעקוע ההיסטוריה והמציאות שהייתה בפולין בימי השואה.
יצויין כי הביקורים במוזיאונים אלו הם רשות, אך הם נמצאים ברשימה שבעבר הייתה רשימה של מוזיאונים חשובים.
לאורך השנים האחרונות ממשלת פולין פגעה גם במוזיאונים קיימים שפרסמו את האמת בנוגע לחלקו של חלק מהעם הפולני ברצח היהודים בימי השואה.
ממשרד החינוך נמסר: בעקבות פרסום שקרי בנושא של עיתון הארץ לפיו תלמידי ישראל ״יחויבו לבקר באתר המתעד פשעים שעשו הגרמנים בפולנים״, משרד החינוך מבהיר כי אין כל חובה לבקר באתרים מהסוג הזה כפי שטען עיתון הארץ הבוקר - מדובר בפייק מוחלט".
עוד מסרו כי, "לאור המשבר שנוצר בתקופת הממשלה הקודמת, עמלו אנשי המקצוע על מציאת פתרון מוסכם לחידוש המסעות לפולין.
"במהלך יצירת התכנית המחודשת למסעות, הסתמכו הצוותים על האתרים בהם ביקרו המשלחות בשנים קודמות כשהרציונל הינו להשאיר את אופיין של המשלחות, כפי שהיה בעבר.
"במסגרת המסעות יעסקו התכנים בהנחלת זכרון השואה, בהשמדת העם היהודי ובמאורעות היסטוריים בתקופת השואה, בדומה לשנים הקודמות של המסע החשוב".
במשרד החינוך הוסיפו ש"לבתי הספר ישנה מחוייבות לבקר באתר אחד מתוך רשימת אתרים ארוכה של אתרים. רשימה זו מורכבת מאתרים היסטורים רבים שהיו כאמור חלק מתכנית המסעות גם בשנים הקודמות. כל סיור שהיה בעבר יכול להתקיים בדיוק וללא שינוי גם בעתיד. לבקשת הפולנים נוספו אתרים לרשימה אולם אין כל מחויבות לבקר באתר ספציפי כזה או אחר".