בבלארוס נערכות היום (ראשון) "בחירות לנשיאות" בהן צפוי הנשיא המכהן אלכסנדר לוקאשנקו לנצח ולהמשיך לשלוט ביד רמה במדינה במשך חמש שנים נוספות. לוקאשנקו בן ה-70, שכונה לאורך השנים "הדיקטטור האחרון באירופה", עלה לשלטון בשנת 1994 וביסס את שלטונו באמצעות משטר פחד וחיסול פיזי של האופוזיציה.
לוקאשנקו, המואשם לא פעם באנטישמיות, הפגין היום שוב את יחסו השלילי ליהודים. במהלך מסיבת עיתונאים שקיים הצדיע במועל יד תוך שלטענתו הוא חוזר על מעשהו של אילון מאסק לאחר השבעתו של טראמפ. לוקאשנקו גינה את התנועה של מאסק ואז תקף את היהודים.
לדברי נשיא בלארוס: "מאסק מבצע בגלוי תנועת 'זיג', האמריקאים איבדו את זה. למה היהודים בלעו את זה בשקט? תחת תנועה זו התרחשה השואה. אף יהודי לא גינה את מאסק ואמר לטראמפ 'מה אתם עושים שם?".
בבחירות היום מתמודדים נגד לוקאשנקו ארבעה מועמדים לא מוכרים, שחלקם הצהירו בגלוי שאין בריצה שלהם לתפקיד שום קריאת תיגר על הנשיא עצמו.
האיחוד האירופי כבר הודיע כי לא יכיר בתוצאות הבחירות בבלארוס אך זה לא יפריע ללוקאשנקו לחגוג ניצחון צפוי ולהמשיך לשלוט במדינה גם בשנים הקרובות.
כזכור, אילון מאסק, המנכ"ל של טסלה ובעלים של פלטפורמת המדיה החברתית X עורר סערה בשבוע החולף לאחר שבמהלך נאום נלהב שנשא לאחר השבעת טראמפ פנה מאסק לעבר הקהל ועשה תנועת יד של קיפול ומתיחה, שהיה נראה כמו מועל יד נאצי.
חובבי הקונספירציות של השמאל בארה"ב פירשו את התנועה כמחווה נאצית, בעוד אחרים דחו את הטענות והדגישו את דבריו של מאסק שאמר באותם רגעים: "מהלב שלי אליכם".
מאסק עצמו לא נשאר חייב והגיב: "למען האמת, הם צריכים טריקים מלוכלכים טובים יותר. התקפת 'כולם היטלר' היא כל כך עייפה", אמר מאסק בפלטפורמת המדיה החברתית שלו X בסוף יום שני.
אמש, שוב עורר מאסק סערה לאחר שהופיע באמצעות וידאו באירוע קמפיין של מפלגת הימין הקיצוני הגרמנית, "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), שהתקיים בעיר האלה.
במהלך הופעתו, הוא הדגיש את הצורך ב"שמירה על התרבות והערכים הגרמניים", והביע דאגה מפני השפעות הרב-תרבותיות שעלולות, לדבריו, לדלל את הזהות הלאומית. מאסק התייחס גם לפשעי הנאצים בעבר, והציע שההתמקדות הנוכחית באשמה היסטורית צריכה לפחות.
"ילדים לא צריכים להיות אשמים בחטאי הוריהם, שלא לדבר על הסבא והסבתא רבה שלהם", אמר מאסק בהתייחסו לילדי הנאצים.
הוא הוסיף כי "יש יותר מדי התמקדות בעבר, ואנחנו צריכים להתקדם מעבר לזה", בהקשר של השואה והנאציזם.