בסדרת אירועים דרמטיים שהובילו לנפילתו של נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, נשמעו תלונותיו של אסד על מעורבות טורקית במאמצים להדחתו, כך דווח אמש ב'רויטרס'.
לפי מקורות איראניים, אסד ביטא את דאגותיו בפגישה עם שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, ב-2 בדצמבר בדמשק.
במהלך המפגש, אסד הדגיש את התמיכה ההולכת וגוברת של טורקיה במורדים הסונים שהובילו מתקפות משמעותיות על שליטתו בסוריה. פגישה זו התקיימה בזמן קריטי שבו המורדים, בראשות ארגון חיית תחריר א-שאם (HTS), התקדמו לעבר דמשק, לאחר שכבר השתלטו על ערים מרכזיות אחרות.
על פי הדיווחים, עראקצ'י הביע תמיכה באסד והבטיח כי איראן תעלה את דאגותיו מול טורקיה.
ביום למחרת, התקיימה פגישה בין עראקצ'י לשר החוץ הטורקי, האקאן פידן, שבה נרשמה מתיחות ניכרת. איראן הביעה את התנגדותה למה שכינתה ”התיאום של טורקיה עם ארצות הברית וישראל”, וטענה כי טורקיה פועלת נגד האינטרסים של ציר ההתנגדות בהובלת איראן.
פידן, לעומת זאת, האשים את אסד במשבר, וטען כי סירובו להשתתף בשיחות שלום אמיתיות ושנים של שלטון מדכא הם שגרמו להתמוטטות המשטר.
הפלתו של אסד הדגישה את השפעתה של טורקיה על המצב בסוריה. כמדינה החולשת על שטחים בצפון המדינה בעקבות מספר פלישות נגד מיליציות כורדיות, הייתה טורקיה תומכת מרכזית של קבוצות האופוזיציה מאז פרוץ מלחמת האזרחים ב-2011.
למרות תמיכתן של מדינות רבות, הפיכת השלטון בדמשק נתפסת כתוצאה של כישלון פנימי של שלטון אסד להתמודד עם בעיותיו הפנימיות.
במקביל, ההתמוטטות של משטר אסד מהווה אתגר אסטרטגי עבור איראן. כפי שדיווחנו ב'כיכר השבת', המנהיג העליון האיראני, עלי חמינאי, תיאר את הפלתו של אסד כתוצאה מתוכנית של ארצות הברית וישראל, וציין גם את מעורבותה של "מדינה שכנה", ככל הנראה טורקיה.
איראן השקיעה מיליארדי דולרים ושיגרה כוחות של משמרות המהפכה כדי לשמור על שלטונו של אסד. גם חיזבאללה, ששלח את מחבלי הטרור שלו לתמיכה במשטר, מצא את עצמו נאלץ להחזיר כוחות ללבנון כדי להתמודד עם המלחמה בישראל.