הרשויות בטורקיה מעדכנות כי הוציאו היום (ראשון) 113 צווי מעצר נוספים נגד קבלנים בטורקיה, זאת בשל התוצאות ההרסניות של רעידת האדמה ואי הציות לתקן.
בינתיים בטורקיה גורמי אופוזיציה מאשימים את הנשיא הטורקי בכך שלא אכף את התקן, אך ארודאן בשלב זה מתמקד בלעצור את הקבלנים מה שמעורר זעם באופוזיציה.
שלושה מהקבלנים נעצרו בשדה התעופה עם מזומנים רבים - ובמשטרת טורקיה דאגו להפיץ את תמונותיהם עם המזומנים, מה שהגביר את הזעם הציבורי נגד הקבלנים שלכאורה גרפו לכיסם רווחים גדולים בלי לשמור על הנחיות החוק מה שהגביר את האסון ולא מנע אסון גם בבניינים חדשים.
"מדובר ברשלנות שלא נמצאת רק אצל הקבלנים אלא ריקבון בכל המערכת" סיפרו מומחים בענף הבנייה לעיתון הנחשב 'ניו יורק טיימס'.
עוד אמרו הגורמים כי "בעשור האחרון, קבלנים יכלו לבחור בחופשיות אילו חברות פרטיות לשכור כדי לבדוק את הבניינים שלהם, מה שבסופו של דבר הוביל לקשרים מסחריים בלתי חוקיים."
החוקר והתובע אוזגונדוז שחקר בין היתר את רעידת האדמה שהתרחשה לפני 23 שנים אמר לעיתון: "הטלת האשמה על הקבלנים בלבד היא דרך קלה לברוח מאחריות".
על פי הרשויות בטורקיה, עד כה זומנו לחקירה מאות קבלנים ובכירים אחרים בענף הבנייה הטורקי, רובם בנו בניינים בשנים האחרונות שלא החזיקו מעמד ברעידה העוצמתית.
האופוזיציה הטורקית זועמת על ארדואן וטוענת כי אפשר לפקחים להעלים עין מהפרות של תקנים וכן מתן אישור גורף בשנת 2018 לפטור מהתקן בדיעבד.
ערן קאן, עורך דין טורקי שאיבד את הוריו ברעידת האדמה אמר: "אנחנו נוודא שלא רק הקבלנים נותנים דין וחשבון, אלא גם העיריות, המשרד, מפלגת השלטון וכל שאר הרשויות אחראים לכל כך הרבה חיים אבודים".
עוד אמר: "אני מבטיח לאמי ולאבי שלעולם לא ניתן להם להתחמק מזה".
בכל תקשורת מערביים רבים דווח בשבועיים האחרונים על קבלנים שהעדיפו לקחת פקחי בנייה זולים שגם לא הטרידו אותם עם תיקונים יקרים למבנים - שבסוף קרסו.