למעלה מ-30 מחברי המפלגה השמרנית בבריטניה בראשותו של ראש הממשלה ג'ונסון, המהווים לפחות 15% מחברי המפלגה, חתמו על הצעת אי אמון נגדו. הערב (שני) צפויה לעלות להצבעה נגדו בפרלמנט.
ההצבעה שתתקיים תהיה חשאית, ועל פי החוקה אם ינצח ג׳ונסון, לא יוכלו בפרלמנט להצביע שוב על הדחתו בשנה הקרובה.
גורמים בפרלמנט אומרים כי אם ייכשלו בהדחת ג׳ונסון יפעלו לשינוי החוקה שתאפשר הצבעה נוספת בשנה הקרובה
ההצעה מגיעה לאחר הפרסומים השונים על הפרות סגר חוזרות ונשנות בלשכת ג'ונסון בתקופת הקורונה. לפני כמה חודשים פורסם לציבור גם הדו"ח המלא בן 37 עמודים אודות הפרות הסגר. ג'ונסון עצמו התנצל.
בהצבעה חשאית שהתקיימה אתמול בין חברי המפלגה השמרנית אתמול, תמכו לפחות 15 אחוזים בהדחת ג׳ונסון.
בסביבת ג׳ונסון משדרים ביטחון לגבי האפשרות שישאר בתפקידו - אך ההיסטוריה הוכיחה כי גם ראשי ממשלות ששרדו הצבעות אי אמון, ספגו מכה פוליטית קשה.
ממצאי הדו"ח:
סו גריי, מי שכתבה את הדו"ח כתבה בהקדמה: "אני מעריכה שהאירועים המדוברים התרחשו לפני זמן מה ובנסיבות שונות מאוד. אני גם מקבלת שייתכן והזיכרונות נמוגו ושהזיכרונות יהיו שונים".
עוד כתבה סו גריי כי לצערה "גם הפרטים של כמה אירועים נודעו לי ולצוות שלי רק באמצעות דיווח בתקשורת. זה מאכזב". בהמשך ציינה כי "ייתכן שהתרחשו אירועים שלא היו חלק מנושא החקירה".
בדו"ח ציינה כי "לא משנה מה הכוונה הראשונית, מה שהתקיים ברבים מהמפגשים והאופן שבו הם התפתחו לא היה בקנה אחד עם הנחיית הקורונה באותה תקופה."
"באירועים שחקרתי השתתפו מנהיגים בממשלה. לא היה צריך לתת לרבים מהאירועים האלה לקרות". נכתב. "כמה מעובדי המדינה הזוטרים יותר, אמינו שמעורבותם בחלק מהאירועים הללו מותרת בהתחשב בנוכחותם של מנהיגים בכירים. ההנהגה הבכירה במרכז, הפוליטית והרשמית כאחד, חייבת לשאת באחריות לתרבות זו".
גריי הדגישה כי הדו"ח לא מתכוון להעניש, אלא להציג את האירועים כפי שקרו: "העניין של הפעולות המשמעתיות שצריכות להיות כעת הן מחוץ לתחום של דו"ח זה. אין לראות באמור בדו"ח זה חקירה משמעתית או ממצאים עובדתיים המתאימים למטרה כזו".
בהמשך סייגה ואמרה: "עם זאת, אני מאמינה שהאירועים הללו לא שיקפו את התרבות הרווחת בממשלה ובשירות המדינה באותה תקופה. אלפים רבים של אנשים ברחבי המדינה עבדו ללא לאות כדי לסייע בזמנים חסרי תקדים".
אלו הפרות הקורונה שפורסמו בכלי תקשורת בבריטניה עד היום - כשבחלקן מעורב גם ראש הממשלה ג'ונסון:
- 15.5.20: צילום מפגש בחצר דאונינג 10.
- 20.5.20: מפגש אנשי לשכת ג'ונסון.
- 18.6.20: חגיגות לכבוד עזיבת מזכיר בלשכה.
- 19.6.20: התצלום הראשון שפורסם בנושא: ג'ונסון חוגג יום הולדת עם אלכוהול.
- 13.11.20: כינוס מיוחד בדירת ראש הממשלה.
- 13.11.20: כינוס מיוחד לרגל עזיבת מזכיר בכיר בלשכה.
- 27.11.20: כינוס מיוחד לרגל עזיבת מזכיר בכיר בלשכה.
- 10.12.20: מפגש במשרד החינוך לרגל סוף שנת 2020.
- 15.12.20: מפגש חידון מיוחד בבית ראש הממשלה.
- 17.12.20: שני מפגשים לכבוד עזיבת שני עובדים בלשכת רה"מ.
- 14.1.21: מפגש פרידה משתי מזכירות שעזבו את הלשכה.
- 16.1.21: שני מפגשים נפרדים לרגל עזיבת עובדים מהלשכה.
מעמדו של ראש ממשלת בריטניה נפגע קשות מאז הפרסומים בפרשה, ומעמד מפלגתו נחלש - ומעמדו בתוך המפלגה שלו, המפלגה השמרנית נחלש גם כן. נזכיר כי בבחירות האחרונות ג'ונסון הוביל את המפלגה השמרנית להישג שלא היה כמותו למפלגה מאז ימיה של מרגרט תאצ'ר. הערב, כאמור, תעלה הצבעת אי אמון נגדו.