היום (ראשון) יצביעו הצרפתים בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות צרפת והמאבק בין המועמדים צמוד ומותח. סוכנות הידיעות הצרפתית AFP דיווחה כי מבין 47 מיליון בעלי זכות בחירה 25% עדיין לא יודעים למי יצביעו. לפי רויטרס המספר אף גבוה יותר ועומד על 31%.
על פי הפרשנים, מדובר בנתונים הגבוהים בעשורים האחרונים. כשאחוז המתלבטים גבוה כל כך יודעים ארבעת המועמדים המובילים במירוץ כי כל שינוי קטן לטובתם קריטי לניצחון ולהעפלה לסיבוב השני.
ארבעת המועמדים המובילים מבין 11 המתמודדים הם מנהיגת הימין הקיצוני מארין לה פן, מועמד המרכז עמנואל מאקרון, מועמד הימין פרנסואה פיון ומועמד השמאל הקיצוני ז'אן לוק מלנשון. בסקרים האחרונים מוביל מקרון עם 24%. לה פן מפתיעה מאחוריו עם 23% ופיון ומלנשון מקבלים 19% כל אחד. מועמד השמאל בנואה אמון מקבל 7% בלבד.
בפני המועמדים עומדות סוגיות משמעותיות לצרפתים. שניים מהמועמדים המרכזיים, לה פן ומלנשון, הם אירו-סקפטיים שמתנגדים להמשך חברותה של צרפת באיחוד האירופי. הצרפתים אמנם מוטרדים מהמצב הביטחוני ומהפיגועים מאז מתקפת הטרור בנובמבר 2015, אך נראה ששאלת החברות באיחוד האירופי מעסיקה אותם יותר.
לה פן אמנם הצליחה לשכנע חלק מהמצביעים שהיא זו שתגן על האינטרסים הלאומיים של צרפת בצורה הטובה ביותר, אך הדעות האירו-סקפטיות שלה מדאיגות את רוב הציבור – שמעוניין להישאר באיחוד האירופי. גם עמדותיה הנחרצות נגד מהגרים ונגד סממנים דתיים במרחב הציבורי מרתיעות לא מעט צרפתים, ביניהם יהודי צרפת שחוששים שעלייתה לשלטון תאלץ אותם לעזוב את צרפת סופית.
נושא עזיבת האיחוד האירופאי עלה לדיון בצרפת אחרי הברקזיט הבריטי וגל המהגרים שמציף את אירופה. בניגוד ללה פן ולאיש השמאל מלנשון מתייצבים שני המועמדים האחרים לצד בריסל והמשך חברותה של צרפת באיחוד האירופי. מאקרון ופיון נפגשו עם אנגלה מרקל במהלך הקמפיין, ומאקרון אף נופף בדגל האיחוד בעצרת בחירות.
בתחילת מערכת הבחירות נחשב פרנסואה פיון לפייבוריט ברור. פיון, שמרן וראש הממשלה לשעבר, הוביל בסקרים עד שהסתבך בפרשת "העבודות המזויפות". אחרי שנחשף ששילם לאשתו מאות אלפי אירו הוא התרסק בסקרים ואיבד אמון של מצביעים רבים. את מקומו בראש תפס איש המרכז מאקרון, בן 39 בלבד. מאקרון לא הצליח להגדיל את הפער בסקרים והטענות נגדו הן שהוא ריק מתוכן, לא מציג אג'נדה ברורה וחסר ניסיון.
באירופה יעקבו במתח אחר התוצאות בסיבוב הראשון מחר. בבריסל מייחלים למפלה של פן, שכרגע זוכה בתמיכה – גם אם לא מפורשת - של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. אחרי שמחבל של דאעש ירה למוות השבוע בשוטר בשאנז אליזה בפריז אמר טראמפ שהוא מעריך שהפיגוע יוביל להתחזקותה בסקרים וכי היא "הכי חזקה בנוגע לגבולות המדינה".
באופן לא מפתיע, קודמו בתפקיד, ברק אובמה, בעד מאקרון איש המרכז. המועמד הצרפתי פרסם שיחת טלפון שהוקלטה בין השניים. "המסר העיקרי שלי הוא לאחל לך בהצלחה בימים הקרובים", אמר אובמה בשיחה.
מלבד התמיכה של טראמפ יכולה לה פן להתעודד גם מסקר שפרסם השבוע מכון IFOP על רקע הפיגועים בצרפת בשנה האחרונה שגרמו להתעוררות מחדש בכל נושא הפליטים המוסלמים. מועמדת הימין הקיצוני קיבלה בסקר רוב בקרב השוטרים. 51% מהם מתכננים לבחור בה היום. הרחק מאחור נמצא עמנואל מאקרון עם 16.5% בלבד.
יום הבחירות ילווה באבטחה חריגה בצרפת. יותר מ-50 אלף שוטרים ומאבטחים יגיעו ל-70 אלף הקלפיות. עוד 7,000 חיילים יפטרלו ברחובות. "אסור שדבר יפגע ברגע דמוקרטי שכזה, שכה חיוני למדינה שלנו", הבהיר שלשום ראש הממשלה ברנרד קזנב. "אסור לנו להיכנע לפחד ולמניפולציות שישחקו לידיו של האויב".
הסיבוב השני בבחירות לנשיאות צרפת יתקיים ב-7 במאי ואליו יגיעו על פי החוקה הצרפתית, שני המועמדים המובילים בסיבוב הראשון. לפי הסקרים לה פן מפסידה בסיבוב השני למאקרון, פיון ומלנשון.