

מיום ליום מתמעטים והולכים אלו שזוכרים את ירושלים בתור עיר ספר, מרכז העיר ב-1967 היה מרוחק רק כחצי ק"מ מהגבול הירדני. כיכר ספרא היום היא הלב הפועם של הבירה, אז הוא היה מרוחק מטרים ספורים מעמדות הירדנים.
כשהחלו הקרבות במלחמת ששת הימים, הייתה גבעת התחמושת אחת משדות הקרב הקשים ביותר. ביום שלישי עלתה חטיבת הצנחנים לכבוש את העיר העתיקה. גדוד 66 בפיקודו של יוסי יפה ז"ל יצא לכבוש את בית הספר לשוטרים ואת גבעת התחמושת. הקרב העקוב מדם הפך והיה לסמל לקרב על ירושלים.
ההחלטה של מוטה גור - מח"ט הצנחנים לצאת ולכבוש את גבעת התחמושת בשעת לילה הייתה משימה כמעט בלתי אפשרית. גבעת התחמושת התגלתה כמוצב מתוחכם מאוד בעל תעלות צרות ועמוקות, עמדות בגבהים שונים ששלטו על פני השטח.
למרות נתוני הפתיחה הקשים, הייתה נחישות עצומה מצד החיילים לנוע קדימה. החיילים הירדנים נלחמו בחרוף נפש ופגעו קשות בחיילים הישראלים. סיפורו של איתן נווה ממחיש את גבורתם של הלוחמים, איתן יצא מן התעלה המגינה בכדי לחסל את הלוחמים הירדנים הוא הספיק לחסלם ולהציל את חביריו לפני שנהרג בשדה הקטל.
מה באתר
כשהולכים לגבעת התחמושת תוך הבנה כי מדובר היה באיזור ספר, רואים דברים שביום רגיל אין שמים אליהם את הלב. אם תגיעו לגבעת התחמושת מכיוון שמואל הנביא תראו כי על גגות הבניינים שנבנו כשיכוני ספר, חרכי ירי הנמצאים שם עד עצם היום. משמואל הנביא נמשיך לכיוון קרל נטר מימין לנו נבחין במתחם מגודר שהיה בזמנו בית הספר לשוטרים.
התעלות - נתחיל בסיור בגבעת התחמושת . תחילה בתעלות שנותרו, אפשר לסייר בהם ולהבין את הגבורה הגדולה שגילו החיילים שיצאו מהתעלות והתעמתו אם אש חייה חשופים למוות.
אתר הנצחה - במקום הוקם אתר ההנצחה המרכזי ללוחמים שנפלו בקרבות על ירושלים במלחמת ששת הימים. אפשר לעבור על השמות ולדמיין את החיילים חלקם זה עתה עלו לארץ ובקושי ידעו עברית, חלקם האחר בוגרי מלחמת העצמאות אך כאן משפחתם איבדה אותם, הביטו סביב - אתם כאן בזכותם! באתר ההנצחה אפשר לראות: תבליטים ומפות של הגבעה. יש גם במקום תצוגה של עזבונות' ציורים , שירים ומכתבים המתארים את מחשבותיהם ולבטיהם של הנופלים.
גבעת התחמושת - שעות פתיחה
ימים א'- ה' : 9:00- 17:00
יום ו': 9:00- 13:00
פרטים נוספים
טלפונים: 02-5828442, 02-5829392/3 (שלוחה 115) פקס: 02-5829132.