

ירושלמים, יש לכם אורחים: משבוע שעבר, מזל"טים (מטוסים זעירים ללא טייס) מרחפים מעל לרכבת הקלה ומשמשים כאמצעי מגן לנוסעים. הרחפנים, מלווים את הרכבת בטיסה מעליה ומשדרים בזמן אמת צילומי אוויר בווידאו למערך האבטחה. יוזמת הרחפנים נועדה לזיהוי מוקדם של איומים ביטחוניים, טיפול באירועי פעילות חבלנית עוינת והגברת תחושת הביטחון והרתעה.
ראש העיר ירושלים ניר ברקת יזם את השימוש ברחפנים, שישתלבו גם בעבודה המשטרתית-ביטחונית ובמערכת העירונית.
מאז הפעלת הרחפנים בירושלים, כל רכבת שנכנסת או יוצאת משועפט זוכה לליווי צמוד, והצילומים שמתקבלים מועברים היישר לחמ"ל המשטרה ולעירייה בטכנולוגיית HD, כך שמי שזקוק להן יכול לקבל תמונה חיה בכל מחשב או כלי תקשורת מותאם. הרחפן טס לפני הרכבת באופן שמאפשר למפעילו להתריע לנהג בפני סכנות אפשריות בהמשך המסלול, כמו יידוי אבנים או בקבוקי תבערה.
בתחילה הרחפנים ליוו רק את הקרונות שהגיעו אל קטע המסלול בשכונות הערביות בהן נרשמו התפרעויות. בשבוע שעבר, שונה מתווה הפעולה ומעתה, הרחפנים מלווים את הקרונות רק בשעות בהן יש סכנה להתרחשות אירועים חבלניים, התלויים בין היתר בזמני צום הרמאדן והתפילות במזרח העיר. ביום שלישי האחרון הותקנו ברחפנים מצלמות תרמיות כדי לאפשר הפעלתם בלילה.
טכנולוגיית הרחפנים, המשמשת כיום בעיקר לצילום אירועים, תשמש לראשונה בעולם לצורכי אבטחה. על הפעלת הטכנולוגיה במערך הרכבת הקלה אמונה חברה פרטית בשם 'בליידוורקס', העוסקת בצילום רובוטי רב־תחומי.
לדברי סמנכ"ל השיווק של החברה, קובי בורשטיין, הרעיון להשתמש בטכנולוגיית הרחפנים עלה עוד לפני המהומות בשועפאט, אך האירועים האחרונים זירזו את ראש העיר ברקת שבגללו נכנס אמצעי זה לשימוש לפני כשבועיים.
תגבור מערך האבטחה ברכבת הקלה נעשה בצל הפסקת הנסיעות בציר הצפוני בעקבות המהומות בשכונת שועפט. אותן התפרעויות גרמו לנזק המוערך בשווי של עשרות מיליוני שקלים.









