כיכר השבת
(צילום ועריכה: למי עזוז)

"בשלוש לפנות בוקר": הסוד של משפחת אריאלי שמשמר מסורת עתיקה

בתוכנית מיוחדת לחג באולפן כיכר השבת, התארחה משפחת אריאלי המוזיקלית, המורכבת מהאב שלום אריאלי וילדיו ביניהם הזמר הידוע, נהוראי אריאלי 

|
7
| כיכר השבת |

בתוכנית מיוחדת לחג באולפן כיכר השבת, התארחה משפחת אריאלי המוזיקלית, המורכבת מהאב שלום אריאלי וילדיו. המשפחה, שהפכה לשם דבר בעולם שירת הבקשות והפיוטים, חשפה בפני הצופים את המסורת המשפחתית הייחודית ואת הקשר העמוק בין האב לילדיו דרך המוזיקה.

מסורת משפחתית מפוארת

שלום אריאלי, אב המשפחה, הנחיל לילדיו את אהבת הפיוטים ושירת הבקשות מגיל צעיר מאוד.

בראיון סיפרו הבנים - אורי, נהוראי, מאור ויאיר - כיצד אביהם היה מעיר אותם בשעות הקטנות של הלילה, בשלוש לפנות בוקר, כדי להשתתף בשירת הבקשות בבית הכנסת עדס בירושלים.

בראיון הסבירו בני המשפחה את מהות שירת הבקשות. מדובר במסורת עתיקה שבה שרים פיוטים קבועים בשבתות החורף. למרות שהשירים חוזרים על עצמם מדי שבת, החוויה מתחדשת בכל פעם.

"אני רוצה להודות לאבא שאף פעם לא שקט ועזב אותי. כל פעם אמר לי, מאור, יאללה שלוש, יאללה שלוש, קום, קום, קום עכשיו, קום", סיפר מאור, הבן הרביעי במשפחה. כשנשאל אם הייתה אופציה לא לקום, ענה בחיוך: "אין אופציה, אין דבר כזה".

האב שלום אריאלי אינו זר לעולם המוזיקה הפיוטית. לפני כ-40 שנה הוציא אביו דניאל את האלבום "מזמור שיר ליום השבת" יחד עם חזנים מפורסמים כמו משה חבושה ודוד שירו. כיום, הוא ממשיך להעביר את המסורת לילדיו ואף לנכדיו.

"כבר מגיל קטן, אבא היה לוקח אותי לבית הכנסת עדס", סיפר אורי אריאלי שבשנה האחרונה יצא לקריירת שירה אישית. "מגיל קטן היה לנו את העניין של שירת הבקשות של שלוש לפנות בוקר. גדלנו עם זה".

שיטת הלימוד פשוטה אך אפקטיבית: "אבא אומר, ואני חוזר", הסביר יאיר, הבן הצעיר. כך, דור אחר דור, עוברים הפיוטים והמקאמים (סולמות מוזיקליים מסורתיים) במשפחת אריאלי.

ערך המסורת בעיני הדור הצעיר

למרות הקושי לקום בשעות כה מוקדמות, הבנים מדגישים את הערך העצום שהם מפיקים ממסורת זו. "כילד, אתה לא מבין את המשמעות. ברגע שאתה גודל ומבין את המשמעות, מה אתה רוכש פה, זו אהבה שלא נגמרת", אמר אחד הבנים.

הבן נהוראי, שלקח את המוזיקה המסורתית לכיוון של מוזיקה אלקטרונית והפך לזמר מצליח בזכות עצמו, הדגיש: "כל מה שיש לי היום זה רכוש בעצם, שאגרתי אותו מנכסי צאן הברזל שיש לי, שקיבלתי... כל התיאוריה המוזיקלית שיש לי ושעוזרת לי היום, זה בזכות התיאוריה המוזיקלית שאני יודע בזכות המוזיקה הזאת".

למרות הדבקות במסורת, כל אחד מהבנים מצא את דרכו הייחודית בעולם המוזיקה. אורי רואה את עצמו כחזן ופייטן, ומשלב סגנון פיוטי עם תוספות מודרניות. נהוראי פנה לכיוון המוזיקה האלקטרונית, בעוד שאחיו האחרים משלבים סגנונות מגוונים: חסידי, מזרחי וים תיכוני.

"אני חושב שיש לנו באמת נכס שאין להרבה", אמר אחד הבנים. "כי לדעת היום מקאמים בצורה כזאת ושוטפת בגילאים כאלו... זה משהו שצריך המון המון עבודה ומאמץ".

במהלך הראיון, הדגימה המשפחה את כישוריה המוזיקליים בביצוע מרגש של הפיוט "יחיד נורא", העוסק ביציאת מצרים, ושל "והיא שעמדה" המסורתי מההגדה של פסח ואפילו טעימה מלהיט של מקהלת פרחי מיאמי.

צפו בראיון המלא:

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות