(צילום ועריכה: למי עזוז)
צפון ב'המבקר'

הרשי אייזנבך: "אני מתפלל שלא יימאס לי"

בראיון באולפן "המבקר" חושף הזמר הרשי אייזנבך את הקלעים של חייו המקצועיים העמוסים, הסיפור מאחורי הסינגל החדש שלו "הלוואי עליי", והמהפך הרציני בכל הנוגע לציבור החסידי (המבקר)

|
2
| כיכר השבת |

הזמר הרשי אייזנבך בראיון באולפן 'כיכר השבת' מספר בפתיחות על התהליך הארוך שעבר בתעשיית המוזיקה החסידית: "המוזיקה תמיד היה חלק ממני, תמיד אהבתי לשמוע ולשיר ולהשפיע ולהביע את עצמי במוזיקה". הוא משחזר התכתבויות מלפני כשבע-שמונה שנים, המעידות על תחילת דרכו המקצועית, וכיצד השקיע שנים רבות עד שהגיע למעמדו הנוכחי.

"ברוך השם בשנים האחרונות, זה הצליח מה שנקרא, הציבור השתכנע", מתאר אייזנבך בחיוך, "זה כבר התחיל ברוך השם בחתונות והופעות פה ושם". הוא מזכיר במיוחד את הסינגל שהוציא לפני כחצי שנה, "מגן אבות", שזכה להצלחה רבה הן באירועים והן ברדיו.

אייזנבך מתייחס לתפקידו החדש של זמר החתונות על הבמה, "היום יש מקום הרבה יותר חזק של השפעה של חיבור לקהל, דברים שלא היו פעם." הוא מציין שהסוד טמון בכריזמה, בוורבליות וביכולת לסחוף קהל, אך בעיקר "להאמין במה שאתה עושה, לאהוב את מה שאתה עושה."

למרות לוח זמנים צפוף הכולל חתונות כמעט מדי ערב, שידורי רדיו, והקלטות, אייזנבך מדגיש שהוא מתפלל "שלא ימאס לי. אני אוהב את זה." הוא מספר כי הוא משתדל ללכת כל בוקר לתפילה בקהילה וללמוד, לבלות זמן עם משפחתו, לשדר ברדיו, ובערב לנגן בחתונות שמסתיימות לעיתים ב-1 או 2 בלילה.

"זו רוטינה כזאת של חמישייה (ימים בשבוע), ולפעמים גם לוקח שבתות וחו"ל ופה ושם, אני לפני יומיים חזרתי מלונדון," הוא משתף. "אבל אם אתה אוהב את מה שאתה עושה, ואתה מחובר והקהל נותן לך פידבק, השמיים הם הגבול."

כששואלים אותו מדוע הוא משדר ברדיו למרות העומס הרב, אייזנבך עונה: "אני מרגיש חיבור מיוחד עם ציבור כל כך גדול שלא היה סיכוי שהייתי מגיע אליו בדרך אחרת." הוא מספר כי התוכנית הרדיופונית מאפשרת לו "אינטראקציה עם קהל, להכיר שירים חדשים, להכיר זמרים."

אייזנבך גם מציין את השינוי בהרגלי ההאזנה של הציבור החרדי: "הרדיו תמיד היה סוג של מקוטלג כמשהו שהוא פחות חסידי... ויש מהפך מטורף, רואים את זה גם במספרים וגם בתגובות ופידבקים שציבור חסידי - אני אומר לך הארדקור של הארדקור, סאטמר וויזניץ ובעלז - מקשיבים."

בלב הראיון עומד הסינגל החדש של אייזנבך, "הלוואי עליי", שיר בעברית ששובר את הדפוס הרגיל של יצירותיו, שהיו עד כה בעיקר בסגנון חסידי. אייזנבך משתף את הסיפור מאחורי השיר, שנכתב על ידי יוסי פריד, מלחין מוכשר שבמקור הציע לו שירים חסידיים.

"הגעתי אליו כדי להוציא לחן חסידי טוב... לא היה לי שום כיוון בראש," מספר אייזנבך. בביקורו אצל פריד בביתר, הוא שמע אותו מזמזם לחן שהמלחין עצמו אמר שהוא "לא בשבילך, עזוב, זה בעברית." אייזנבך התעקש לשמוע, ופריד הודה: "זה השיר הכי טוב שלי."

"בוא, בוא נזקק רגע את השיר," מסביר אייזנבך את המסר של "הלוואי עליי": "אתה אומר, אם אבא שלי היה עשיר... אבא שלי היה רופא... בן אדם חזק... חכם... מוצלח, יש לי מה לפחד בחיים? כל השערים פתוחים לפניי."

המסר, לדבריו, פשוט וחזק: "רגע, תנשום, יש לך אלוקים, הוא אבא כזה, אבא שלך הוא בדיוק כזה, הוא עשיר, הוא חזק... יש לו הכל, אז למה לדאוג? למה לסתובב עם דאגות? תברח מהדאגות שלך, סמוך עליו."

אייזנבך מציין שהשיר נגיש לכל גיל: "זה שיר ילדים בסוף, זה שיר שילד בן ארבע יכול להתחבר ולשיר... והוא הפך לצלצול לבתי ספר שמעתי כבר... אבל זה כל כך פשוט וכל כך נכון וכל כך מזוקק וכל כך מדויק שכל אחד יכול להתחבר אליו."

בניגוד למגמה בתעשייה, אייזנבך בחר לגישה אחרת עם הקליפ ל"הלוואי עליי": "אני עד לפני חודש לא רציתי להוציא קליפ... הכל נראה אותו דבר, הכל נשמע אותו דבר... במה, עם נגנים, עם הקהל, זווית כזאת, זווית כזאת... ראינו הכל, באמת, אין לך מה לחדש."

במקום זאת, הוא בחר ליצור קליפ מסוג שונה: "עלה לי הרעיון של קומיקס. עשינו קליפ, שכל הקליפ הוא בעצם קומיקס... רואים אותי יושב, פותח ספר, מדבר... ודמויות שמדברות, אני חושב שזה כל כך יפה וטהור ופשוט, ומספר סיפור."

למרות ההצלחה עם "הלוואי עליי", אייזנבך מדגיש את חשיבות הזהות האמנותית שלו: "אני זמר חסידי, אני זמר חסיד, אני גאה בזה ואני לא הולך לשנות." הוא מציין שיצירת שירים בעברית היא תוספת לרפרטואר ולא החלפה של הזהות המוזיקלית שלו.

הזמר חותם את הראיון עם המסר המרכזי של השיר: "לא לדאוג, באמת. הלוואי עליי, שכל אחד ירגיש את הביטחון הזה. הלוואי עליי."

צפו בראיון המלא:

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות