בעשורים האחרונים, אפריקה עוברת מהפכה שקטה בתחום הביטחוני, מה שפעם היה נחלתן של מעצמות צבאיות בלבד, הפך לנשק נפוץ גם במדינות אפריקה, שבחלקן יש איזורי מלחמה פעילים, עם תרומה משמעותית של טכנולוגיה ישראלית, שהיא כידוע מהמתקדמות בעולם. מדובר בכלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים), או בשמם הקודם - מל"טים, אשר משנים את פני הלוחמה המודרנית ביבשת.
על פי מחקר מקיף שפורסם במערכת ''defense-arabic'', ישראל במרכז מהפכת הכטב"מים באפריקה: חלק משמעותי מ-1,500+ מל"טים בארבעה עשורים.
מחקר מקיף חושף כי מאז 1980 ועד היום, צבאות אפריקה, רכשו למעלה מ-1,500 כטב"מים במסגרת יותר מ-190 עסקאות מסחריות, כאשר חלק ניכר מהם מקורו בתעשייה הביטחונית הישראלית. נתון זה מדגיש את המגמה ההולכת וגוברת של שימוש בטכנולוגיה מתקדמת זו ביבשת, ואת מעמדה של ישראל כשחקנית מרכזית בשוק זה.
המובילות בתחום
בראש רשימת המשתמשות הגדולות בכטב"מים באפריקה עומדות:
1. מצרים, עם 267 מל"טים
2. מרוקו, עם 233 מל"טים
3. ניגריה, עם 177 מל"טים
4. אתיופיה, עם 125 מל"טים
הכטב"מים הפופולריים ביותר
הכטב"מים המבוקשים ביותר ביבשת הם:
1. Bayraktar TB2 מתוצרת טורקיה - 88 יחידות
2. הרון (Heron) מתוצרת ישראל - 80 יחידות
3. Wing Loong I מתוצרת סין - 72 יחידות
ספקיות מובילות
החברות המובילות באספקת כטב"מים לאפריקה הן:
1. Bluebird Aero Systems הישראלית - 181 יחידות
2. AVIC הסינית - 180 יחידות
3. Baykar הטורקית - 96 יחידות
סוגי כטב"מים
מרבית הכטב"מים הנמצאים בשימוש באפריקה הם בעלי כנפיים קבועות (1,254 יחידות, המהוות 81.75% מהסך הכולל). בנוסף, ישנם 144 כטב"מים בעלי כנף סיבובית ו-136 כטב"מים אנכיים להמראה ונחיתה (VTOL).
מחקר זה מגלה כי ישנם קשרים רבים המתנהלים מתחת לראדר במשך שנים ולא ידועים לציבור, אותם מנהלת ישראל כחלק מקשרי מסחר וממשל. כך שבעקבות קשרים אלו תשתית שעליה ניתן לבנות שיתופי פעולה צבאיים ומסחריים רבים שיועילו לישראל בצורות רבות.