זר כי ייקלע בחודשים הקרובים למפעלי חברת מרצדס-בנץ שבשטוטגרט, ייחשף לעולם העתידני כבר היום. המדובר הוא בעובד החדש במפעל; גובהו כ-1.76 מטר, משקלו כ-72 ק"ג והוא מסוגל להרים כ-25 ק"ג. הוא הולך על שתי רגליים ומשתמש בשתי ידיים עם חמש אצבעות כדי לנוע ולפעול, בדיוק כמו בן אנוש. הוא לא יוצא לעשן ולשירותים, לחופשת פנאי ומחלה, ורק עוזב את עמדתו בכל 4 שעות כדי להיטען - זהו הרובוט האנושי המודולרי 'אפולו' של חברת Apptronik.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
לאפולו יש מערכת בקרה מתקדמת עם מעבד Intel Core i7, 20 מנועים חשמליים, מצלמות, חיישני עומק, חיישני מגע ולסוללה שלו אוטונומיה של כ-4 שעות. בעזרת חיישנים ומצלמות, הרובוט יכול לנווט, לזהות אובייקטים ולהשתמש בכלים, ויכולת לבצע משימות מורכבות בדיוק רב.
גם BMW חתמה על הסכם פיילוט עםFigure AI לאספקת רובוטים למפעל הרכבים בדרום קרוליינה אשר ייצר למעלה מ-6.3 מיליון רכבים ב-30 השנים האחרונות. הרובוטים יעבדו שם באוטונומיות מלאה ויבצעו משימות שונות, בעיקר כאלו שחוזרות על עצמן וישחררו את העובדים לעבודות חשובות יותר.
עד לסוף העשור השני של המאה עשרים ואחת, שוק הרובוטים האנושיים היה ממש מצומצם ובראשית דרכו. מי שבעיקר שלטה בתחום, הייתה בוסטון דיינמיקס, חברת רובוטיקה אמריקאית. בשנת 2013 הציגה החברה את האב טיפוס הראשון 'אטלס', שיוצר במימון ופיקוח של הסוכנות הממשלתית האמריקאית DARPA. אך בשנים האחרונות אטלס אינו לבד.
טסלה נכנסת לתחום
באוגוסט 2021 חגגה טסלה את “יום הבינה המלאכותית” שלה. בין שלל הפיתוחים והנושאים שעל סדר היום, היה לחברה רגע של נחת כאשר האורחים והעיתונאים הרבים שהוזמנו לאירוע, צפו בעיניים פעורות ברובוט הבא של טסלה עלה לבמה. הוא נראה אנושי להחריד – ממש כמו אדם בחליפת רובוט. הרובוט עלה באיטיות במדרגות לבמה, עמד מול הקהל, ואז החל לרקוד. וזה לא היה ריקוד רגיל של רובוט – מגושם ואיטי, אלא ריקוד בחופשיות ובמהירות. בכך היה נדמה כי טסלה מציגה התקדמות עצומה בתחום ומשאירה אבק למתחרים.
למזלם של המתחרים, מדובר היה באמת באדם בחליפה, פרי ההומור של האדם העשיר ביותר בעולם. מאסק גירש את הרובוט-האנושי מהבמה, ואז שטח את החזון שלו לרובוטים דמויי-אדם אמיתיים מתוצרת טסלה, שיוכלו לבצע עבודות מכל הסוגים, כולל במפעל לייצור הרכבים של טסלה עצמה.
ביום ה-AI של טסלה שנערך בספטמבר 2022, כבר נרשמה התקדמות. טסלה הציגה וידאו קליפ של רובוט שמבצע פעולות שונות המכונה Bumble C. הרובוט לא עוצב עדיין כאדם והוא היה עדיין מחובר לכבל מלמעלה, כדי לוודא שהוא לא ייפול. עם זאת, ניכר היה שטסלה מתקדמת בקצב מהיר עם הרובוט שלה.
כשנה וחצי לאחר מכן, בסוף 2023, החברה עדכנה שהיא כבר שחררה את דור 2 של אופטימוס. גובהו של הדור החדש הוא 1.73 מטרים, והוא שוקל 57 קילוגרמים. בסך הכל מדובר בברנש חטוב שיכול להרים עד כ-20 ק"ג, ללכת קדימה, לכרוע לסקוואט ולעמוד על רגל אחת ואפילו לרקוד. אופטימוס מסוגל גם לכווץ את האצבעות ולהרים חפצים, למיין אותם לפי צבעים, ולהחזיק אותם ביד אחת בלבד, ואפילו לבשל ביצה.
לפני כחודשיים, חשף אילון מאסק את Optimus Gen 3, הגרסה החדשה לרובוט האנושי של טסלה, לו יכולות משופרות עוד יותר ביחס לדגם הקיים. משקלו נמוך בכ-10 ק"ג ממשקלו של דגם 2 והוא יכול לנוע במהירות של 0.6 מטר לשניה – כ-30% מהר יותר מדגם 2.
השוק פורח
לפני חצי שנה פרסמה חברת FIGURE את יכולותיו של הרובוט ההומנואידי שלה, FIGURE01. Figure AI, שמגובה ע"י OpenAI ומיקרוסופט, גייסה כ-675 מיליון דולר על פי הערכת שווי של 2 מיליארד דולר. בזוס השקיע 100 מיליון דרך חברת אקספלור אינווסטמנטס שבבעלותו, מיקרוסופט השקיעה 95 מיליון דולר ואנבידיה וקרן שקשורה לאמזון השקיעו 50 מיליון דולר נוספים. בנוסף, חברת open AI מעסיקה כיום 60 טכנאים מפתחים מהנדסים ובוחנים שמבטיחים לייצר תוך פחות מ-12 חודשים את הרובוט המשוכלל בעולם.
הרובוט Figure 01 שוקל 60 קילוגרמים ומסוגל לשאת כ-20 קילוגרמים ולנוע במהירות של 1.2 מטרים לשניה (כ-4.5 קמ"ש). הרובוט מסוגל לנהל שיחות מלאות עם בני אדם ואף להבין סאב טקסט ולנתח תמונות אותן הוא מצלם סביבו, באמצעות רשת דמוית מערכת העצבים האנושית המעבירה נתונים ומנתחת אותם במהירות. בסרטון נראה הרובוט כשהוא משיב באינטונציה אנושית למפעיל תוך שהוא מגיש לו תפוח ומרוקן פח אשפה. השבוע השיקה החברה את הדגם החדש Figure 02.
חברה נוספת שמככבת בשוק היא בוסטון דיינמיקס שהייתה החלוצה בתחום. החברה פיתחה ושידרגה את הרובוט האנושי הראשון שלה 'אטלס', ומציגה קפיצת מדרגה משמעותית בתחום הרובוטיקה האנושית, הכוללת יכולות יוצאות דופן בניידות, זריזות ואינטראקציה עם הסביבה.
הרובוט החדש מסוגל לבצע תנועות מורכבות כמו התהפכות, קפיצות וסלטות, הודות למערכת הבקרה המתקדמת והחומרה המתקדמת שלו. שילוב הסוללות עם מערכות הידראוליות קומפקטיות מאפשר ל"אטלס" להשיג כוח ואיזון גבוהים.
לאחרונה החברה הודיעה על מעבר לדגם אטלס חדש שהינו חשמלי לחלוטין. בדומה למתחרים, חברת יונדאי חתמה עם בוסטון דיינמיקס ואנו צפויים לראות את רובוטי אטלס פועלים במפעלים של יונדאי.
כך גם חברת אסטריבוט הסינית מפתחת רובוט שכבר מסוגל – בזמן אמת ומבלי שיישלט מרחוק – לקפל ולגהץ כביסה, למזוג כוס יין ואפילו למשוך את מפת השולחן מתחת לכלי האוכל מבלי שאלו ייפלו. כך לפחות הוצג בסרטון ששחררו במאי 2024.
לצידה של בוסטון דינמיקס קיימות אג’יליטי ואפטרוניק האמריקניות, יוניטרי הסינית, סנקטוארי AI הקנדית, 1X הנורבגית ופורייה הסינגפורית. ואף מנטי רובוטיקס הישראלית המפתחת רובוט אנושי כחול לבן. בסך הכול, מספר דו ספרתי של חברות טכנולוגיות עולמיות, עוסקות בפיתוח מואץ של רובוט אנושי בשלל דגמים.
מה בעתיד?
בעתיד, רובוטים הומנואידים עשויים לקחת על עצמם חלק מהמשימות ששמורות היום לבני אדם בלבד, למשל לסדר את הבית, להשקות צמחים, לפנות כלים מהמדיח ועוד. מאסק, למשל, טוען שאופטימוס יוכל להחליף בני אדם בביצוע משימות "משעממות, רפטטיביות ומסוכנות" ואפילו ללכת במקומם לחנות כדי לרכוש מצרכים. על פי מאסק, בשנת 2025 טסלה תייצר את הרובוט בתדירות נמוכה ולמטרות פנימיות בלבד, אבל לקראת שנת 2026, תתרחב פעילות הייצור לכמויות גדולות יותר, עבור חברות שונות, ובעתיד לשימוש ביתי.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
בקרב המשקיעים והאנליסטים, הצמיחה בתחום עוד לפנינו, ומדובר במיליארדי דולרים בשנה. כך חברת הבנקאות גולדמן זקס, הידועה בתחזיות השנתיות שהיא מספקת אודות הפוטנציאל הטמון בתחומים שונים בכלכלה, הקדישה בתחילת 2024 דו”ח שלם בנושא. בדו”ח מודים החוקרים שקצב ההתפתחויות בתחום הרובוטים דמויי-האדם בשנה האחרונה בלבד הפתיע אותם מאד. כך למשל, עלות הייצור של רובוט דמוי-אדם צנחה בין 2023 ל-2024 בארבעים אחוזים בערך, והם מצפים שהמחירים רק ימשיכו לרדת. בנוסף, הופתעו החוקרים מיכולותיהם המתקדמות של הרובוטים כבר בשנת 2024, וקבעו שהרובוטים יכולים כבר עכשיו להגיע למפעלים. וכבר בין 2028 ל-2031 יגיעו הרובוטים דמויי-האדם לבתינו, כלומר, עוד ארבע שנים מהיום.