בראיון מיוחד לתכנית "המבקר" ב'כיכר השבת', חושף הזמר והיוצר שולי רנד את המסע היצירתי והרוחני שהוביל לאלבומו החדש "אירוע מתגלגל". רנד, שהפך לאחת הדמויות המשפיעות ביותר בתרבות היהודית-ישראלית, מספק הצצה נדירה לעולמו הפנימי ולתהליך היצירה הייחודי שלו.
האלבום החדש, שיצא לפני כחודשיים ללא הודעה מוקדמת, מהווה מיני-אלבום (EP) הכולל שישה שירים ושלושה קטעי מעבר. בשיחה עם נתנאל לייפר, מתאר רנד את ה"מרד" שלו בתרבות הסינגלים העכשווית והגעגועים לחוויית האלבום השלם, כפי שהייתה בעבר. "יש לי געגועים לתקופה הזאת, אלבום זה למשל, כשהיה את הדיסקים, בן אדם היה נכנס, שם אלבום, שומע אותו מהתחלה ועד הסוף, וזו חוויה שהיא אחרת", מסביר רנד.
"אירוע מתגלגל" הוא האלבום הרביעי של רנד, לאחר "נקודה טובה" (2008), "רצוא ושוב" (2018), ו"שולי שר בניון" (2022). כפי שמרמז שמו, האלבום עצמו התפתח באופן לא צפוי. "לפעמים האדם מתכנן תוכניות והאירוע בוחר להתגלגל לכיוון קצת אחר", מספר רנד. "בהתחלה התכנסנו בכלל לשם כתיבת מחזמר על פי סיפור של רבי נחמן מברסלב, אחר כך חשבנו על סרט קולנוע, סדרת טלוויזיה, ערב חד פעמי... אבל לאירוע היו רצונות משלו".
בראיון, חושף רנד את המשמעויות העמוקות מאחורי השירים החדשים, ומדבר על המתח היצירתי שבין המגבלות הדתיות לבין הרצון לפרוץ גבולות אמנותיים. "אני אומן מוגבל שגאה במוגבלותו", הוא מצהיר. "אני מוגבל על ידי התורה, על ידי המצוות... מצד שני, אני כן רוצה ללכת על הסכין כמה שיותר, כי שם, על הסכין, יש דברים מאוד מאוד מעניינים".
אחד הנושאים המרכזיים בראיון הוא השיר "דממה דקה", שמהווה את אחת מאבני היסוד של האלבום החדש. רנד מסביר כי השיר עוסק ברגע של התגלות ואמת, שמגיע דווקא כשמשחררים ולא כשמחפשים. "העיקרון של הדבר הזה זה שהוא לא נמצא במקומות שאתה מחפש אותו", מסביר רנד. "וזה לא שאתה יכול באמת להתכונן אליו. הוא בא ברגע שאתה, מה שנקרא, עוזב ומשחרר".
בשיחה, רנד מקשר את המושג "דממה דקה" למסורת היהודית ולסיפור אליהו הנביא, שלא מצא את האלוקים ברעש, ברוח או באש, אלא דווקא ב"קול דממה דקה". "הרגע הזה, הרגע הגדול הזה של ההתגלות, של האלוקות... הוא לא בקול, לא ברעש, הרגע הזה הוא איפה שאתה מפסיק", מדגיש רנד.
שיר נוסף שזכה להתייחסות מעמיקה בראיון הוא "המלאך שלי", שלייפר מתאר כ"צדיק שתיים" - כלומר, שיר המשך לשיר מאלבומו השני. רנד, שבדרך כלל נמנע מלפרש את שיריו באופן ישיר, מרמז כי השיר עוסק בדיאלוג פנימי בין חלקים שונים של האדם.
"נאמר שזה החלק הטוב שבי, החלק הזה שלפעמים הוא קצת מתעייף ממני, מהצד השני שבי", מסביר רנד. "אבל השורה הכי משמעותית היא שזה משבר לי את הלב כשהוא מתרחק ממני".
האלבום נחתם בשיר "שבע השנים הטובות", שרנד מתאר כ"שיר נבואי" שיש בו תקווה ואמונה בשנים טובות שיבואו. השיר מהווה מעין סיכום אופטימי לאלבום שמתחיל דווקא בהכרה שכולנו "לא מגיעים לנקודה".
"הסוף הוא שבע השנים הטובות והוא שיר שיש בו תקווה ויש בו אמונה שבאות לקראתנו שנים טובות", מסביר רנד. הבחירה לסיים את האלבום בנימה אופטימית זו משקפת את תפיסת העולם של רנד, שמאמין בתיקון ובגאולה למרות הקשיים והמורכבות של החיים.
רנד מתייחס למתח שבין המגבלות הדתיות לבין החופש היצירתי. "אני אומן מוגבל, אני אומן מוגבל שגאה במוגבלותו", הוא מצהיר. "אני מוגבל על ידי התורה, על ידי המצוות... מצד שני, אני כן רוצה ללכת על הסכין כמה שיותר".
רנד מדגיש כי אינו צריך להדגיש את זהותו הדתית בכל שורה ושורה: "אני לא תמיד חייב לדבר עליה ולהדגיש את הדבר הזה, כי אני מאמין באמונה שלמה שהיא קיימת בכל שורה ושורה, המציאות שלי, החיים שלי".
כשנשאל על קהל היעד שלו, רנד משיב בפשטות: "עם ישראל זה הקהל שלי". הוא מציין כי בהופעותיו מגיע "הכל מהכל", והוא שמח בכך. עם זאת, הוא מוסיף כי הוא מעוניין במיוחד להגיע לאנשים "שהכי צריכים את זה".
"אירוע מתגלגל" אינו רק שם של אלבום, אלא גם תיאור מדויק של המסע האמנותי והרוחני של שולי רנד. מסע שהתחיל בתיאטרון ובקולנוע, המשיך דרך חזרה בתשובה והצטרפות לחסידות ברסלב, והגיע עד להפיכתו לאחד היוצרים המשפיעים ביותר בזירה התרבותית הישראלית.
בראיון ניכר כי רנד ממשיך להתחדש ולהתפתח כאמן. הוא מצטט את רבי נחמן מברסלב שהזהיר את חסידיו "לא להיות זקנים" - כלומר, לא להישאר במקום אחד. "אני תמיד מחפש, זה באמת בטבע שלי, זו תכונה שיש לי", הוא מסביר. "גם מהאלבום הראשון, לא דומה לאלבום השני, לא דומה לבניון, לא דומה לאירוע מתגלגל, צריך לחפש, להתרענן כל הזמן".
שולי רנד הוא תופעה ייחודית בנוף התרבותי הישראלי. הוא מצליח לגשר בין עולמות שלעתים נראים רחוקים זה מזה - בין המסורת היהודית לתרבות העכשווית, בין האישי לאוניברסלי, בין המגבלות לחופש היצירתי.
"אירוע מתגלגל" הוא עדות נוספת ליכולתו של רנד לחצות גבולות אלה. האלבום, על שישה שיריו ושלושת קטעי המעבר שלו, מזמין את המאזינים למסע מוזיקלי ורוחני, שבו כל אחד יכול למצוא את הנקודות שמדברות אליו.
בסופו של דבר, "אירוע מתגלגל" הוא הזמנה להקשיב - לא רק למוזיקה ולמילים, אלא גם לאותה "דממה דקה" שבתוכנו, שבה אולי טמונות התשובות לשאלות הגדולות ביותר.
צפו בראיון המלא: