רכיבים
- 1 ק"ג קמח לבן מנופה
- 50 גרם שמרים טריים
- 1 כף שטוחה מלח
- 1 כף סוכר
- 3/4 כוס שמן
- 1/2 2 כוסות מים פושרים
- להברשה: ביצה
- לקישוט: שומשום / פרג / כצח
אופן הכנת חלה בצורת מפתח:
רגע לפני: בשבת שאחרי חג הפסח, נוהגים לאפות חלה בצורת מפתח כסגולה לפרנסה טובה. הנה מתכון נהדר לחלה ריחנית וטעימה.
>> מה הסיבה למנהג היפה הזה - אתם כבר יודעים? הרב חיים פוקס מסביר
שימו לב, המתכון מיועד לחלה אחת. כדאי להכפיל את כמויות המרכיבים כדי לזכות במצוות הפרשת חלה.
• מערבבים במשך דקה את הקמח עם השמרים בקערת מיקסר עם וו לישה או ידנית.
• מוסיפים לקערה את הסוכר והשמן, ולבסוף את המים - בהדרגה ולא בבת אחת - עד שהבצק נוח ללישה. יתכן שלא תצטרכו את כל כמות המים. יותר מידי מים יהפכו את הבצק לדביק.
• מעבדים היטב במשך 5-8 דקות במהירות בינונית, עד שהבצק מתגבש ורק אז מוסיפים את המלח. זאת כדי למנוע התנגשות בין המלח לשמרים, מה שהורס את תהליך ההתפחה.
• מניחים את הבצק להתפחה, עד שבצק מכפיל את נפחו.
• מחממים את התנור לחום בינוני של 180 מעלות.
• קולעים 2/3 מהבצק לחלה ארוכה ומהדקים את שני קצוות הצמה לעיגול - זה יהיה ה'ראש' של המפתח.
את הבצק שנותר קולעים גם לצמה ומחברים לעיגול. להשלמת המפתח, מקפלים את קצה הצמה לצד, ליצירת שיני המפתח.
• מעבירים בזהירות את החלה לתבנית מרופדת בנייר אפייה. מברישים בביצה טרופה, ומפזרים מעל שומשום/פרג/כצח לפי הטעם.
• אופים במשך 40 דקות או עד שהחלה תפוחה ואפויה היטב גם מלמטה. זהירות לא לגעת בחלה מיד אחרי האפייה, כי המפתח עלול להתפרק.