רכיבים
- 1 ק"ג קמח
- 500 מ"ל מים חמים (2 כוסות)
- 50 גרם שמרים טריים
- 170 גרם סוכר (3/4 כוס)
- 1/2 1 כפות מלח
- 2 ביצים
- 125 מ"ל שמן צמחי (1/2 כוס)
- 1 ביצה להברשה
- שומשום או פרג לציפוי
אופן הכנת חלה בצורת מפתח:
מתכון ל-2 חלות
>> מה הסיבה למנהג אפיית חלות בצורת מפתח בשבת שאחרי פסח? הרב חיים פוקס מסביר
1. מנפים את הקמח לקערה גדולה, יוצרים גומה גדולה בקמח ויוצקים לתוכה את המים. מוסיפים את השמרים וחצי כוס סוכר לגומת המים, ומערבבים היטב עד לשילוב מלא. מניחים בצד למשך 15 דקות.
2. מוסיפים לתערובת המים את המלח והסוכר שנותר ומערבבים. ממתינים במשך 5-10 דקות.
3. טורפים את הביצים ומוסיפים לגומה יחד עם השמן. מערבבים בכף עץ, ובהדרגה, מוסיפים את הקמח לנוזלים שבגומה. ממשיכים לערבב, עד שמתקבל בצק.
מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות, ולשים ביד במשך 10 דקות, עד לקבלת בצק חלק ומעט דביק (הוסיפו מעט קמח, אם צריך).
4. מניחים את הבצק בקערה גדולה ומשומנת, ומכסים במגבת מטבח. מתפיחים במקום חמים במשך 2-3 שעות, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
5. מחלקים את הבצק ל-2 חלקים שווים וקולעים כל אחד מהם לחלה מ-3 רצועות. רוצים להשקיע? כך תקלעו חלה של 6:
הכנת צורת המפתח:
אוחזים בקצה אחד של הצמה ויוצרים מעין קשר (כמו בחלות שבתמונה) או פשוט חוצים את הצמה לשני חלקים שווים, אחד משאירים כצמה אנכית לגוף המפתח ומהשני יוצרים עיגול לראש המפתח. ניתן לחתוך מסוף המפתח 3 רצועות ולהצמיד למפתח בצד, כשיניים.
8. מחממים את התנור ל-180 מעלות, ומניחים את החלות בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מתפיחים במשך 30-60 דקות.
9. מברישים את החלות בביצה טרופה, מפזרים שומשום או פרג ואופים במשך 45 או עד הזהבה טובה. מוציאים מהתנור ומעבירים לרשת לצינון מלא.