לאחר מתקפת השבעה באוקטובר, גילתה ישראל אויב חדש, הוא אמנם מרוחק ממנה כ-2,200 קילומטרים אך נחוש להתקיפה באמצעות טילים בליסטיים וכטב"מים. מאז תקפו המורדים החות'ים את ישראל עשרות פעמים, ומנגד ישראל תקפה בתימן שלושה פעמים, אך נראה שהאויב החות'י אינו מתרגש מכך.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
התקיפה הראשונה הייתה ב-20 ביולי 2024, אז יצאה ישראל למבצע "יד ארוכה" לפגיעה בתשתיות של החות'ים בנמל חודיידה שבתימן, וביצעה הפצצה אווירית על מחסני אמל"ח, מאגרי נפט, תחנות כוח ויעדים צבאיים נוספים של החות'ים בעיר הנמל אל-חודיידה. המתקפה התרחשה בשעה 18:00 בערב, יום לאחר שכטב"ם ששוגר מתימן התפוצץ במרכז תל אביב וגרם להרג של אדם אחד ולעשרה פצועים.
כעבור שלושה חודשים, ב29 בספטמבר ביצעו מטוסי קרב ישראלים שורה של תקיפות כנגד נמלי אל-חודיידה וראס עיסא, מתקני זיקוק נפט, תחנת הכוח ראס עיסא ויעדים נוספים באזור נמל חודידה. כמו כן הותקף נמל התעופה הבין-לאומי באל-חודיידה. החות'ים הודיעו כי בתקיפה נהרגו לפחות ארבעה בני אדם, ו-49 נפצעו.
דובר צה"ל מסר כי עשרות כלי טיס של חיל האוויר הישראלי שכוללים מטוסי קרב, מטוסי תדלוק ומטוסי ביון תקפו מטרות של "שלטון הטרור החות'י" באל-חודיידה וראס עיסא, בהם נמלי-ים, תחנות כוח ומתקני נפט שמשמשים את החות'ים לייבוא דלק, נפט ואספקה צבאית, בעיקר מאיראן.
התקיפה השלישית אירעה ביום חמישי האחרון, במבצע "עיר לבנה" הפציץ חיל האוויר הישראלי בסיוע אגף המודיעין את כל הנמלים של החות'ים, והופצצה לראשונה על ידי ישראל עיר הבירה של תימן, צנעא. המתקפה התרחשה בשני גלים, הראשון בשעה 3:15 והשני בשעה 4:30.
בגל הראשון ב-3:15 לפנות בוקר מטוסי חיל האוויר תקפו את הנמלים ראס עיסא, אל-חודיידה, וא-סליף. בגל זה הושמדו שמונה גוררות ושתי תחנות כוח ששימשו כמקור החשמל לשלושת הנמלים.
בגל השני ב-4:30, 14 מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו את מערכות החשמל ושתי תחנות כוח בעיר צנעא. התקיפה הובילה להפסקת חשמל ברחבי צנעא. בנמל ראס עיסא מטוסי קרב תקפו שוב והשמידו מפעלי נפט.
כעת בצה"ל שוקלים תקיפה נוספת, רביעית במספר, נגד החות'ים בתימן. על פי הדיווח השבוע בכאן 11, מאז המתקפה הקודמת מכינים בחיל האוויר, באמ"ן ובאגף המבצעים תוכניות אגרסיביות הרבה יותר וגם מגדילים את בנק המטרות ברחבי תימן.
1. מטרות צבאיות
עד כה תקפה ישראל בעיקר מטרות כלכליות של החות'ים, בשונה מהקואליציה הבינלאומית בראשות ארצות הברית שתוקפת בעיקר מתקנים צבאיים. עד כה התמקדה ישראל בעיקר בנמלים - במנופים שבנמל ובגוררות המשרתות אותו, בתחנות כוח ומיכלי דלק ונפט. האמריקאים כאמור, מתמקדים באמל"ח.
כך למשל, בסוף השבוע האחרון הודיע פיקוד המרכז האמריקני (CENTCOM): ביצענו תקיפות אוויריות נגד מתקן אחסון טילים ומתקן שליטה ובקרה של החות'ים בצנעא. בערוץ אל-חדת' הסעודי דיווחו כי בוצעו שלוש תקיפות אוויריות לעבר אתרים צבאיים של החות'ים בצנעא. מספר שעות אחרי התקיפה בבירה, בתימן דווח כי בוצע גל תקיפות נוסף של ארה"ב - הפעם במחוז חודידה.
כמה ימים לפני כן, מרכז הפיקוד של צבא ארה"ב הודיע כי ביצע תקיפה אווירית נגד "מתקן פיקוד ובקרה" של המורדים החות'ים, סמוך לבירה צנעא. "יעד התקיפה היווה מרכז תיאום של פעולות החות'ים כגון תקיפות נגד ספינות של הצי האמריקני בים האדום", נכתב בהודעת הצבא.
האם חסר לישראל מידע על בסיסים ברחבי תימן? יתכן מאוד, אך על ישראל להצטרף בעצמה לקואליציה הבינלאומית בשיתוף עם סעודיה השכנה ולחלוק עימם את המידע הרב שהם מחזיקות ברשותן, צעד שעד כה לא התרחש רשמית ולאורך השנה האחרונה בחרה ישראל לפעול עצמאית.
2. מטרות כלכליות
כאמור, עד כה בחרה ישראל להתמקד במטרות כלכליות הקשורות בארגון הטרור, אך לא נראה שהדבר מזיז להם. לכל ההפצצות וההתקפות יש לצרף את העובדה כי מדובר במדינה נחשלת וחרבה גם כך, כזו שרוב אזרחיה עניים, ומשכך נראה כי "אין להם כבר מה להפסיד".
אמנם ישראל יכולה להרחיב את מעגלי התקיפות ליעדים כלכליים ואזרחים שאינם פועלים בשירות החות'ים אך יכולים הגביר את הלחץ סביבו. כך למשל: מתקני חשמל ואנרגיה, משרדים ממשלתיים או של כל נציג רשמי, שדות תעופה וכדומה.
צעד שכזה יכול אולי להשפיע, אך ברור מעל לכל ספק כי העולם והאו"ם יתנגדו לכך מחשש לפגיעה בחפים מפשע ועוד שלל טענות דומות.
3. חיסול בכירי הארגון
מלבד המתקנים הצבאיים והכלכליים - אזרחיים, הפכו בכירי המליציה התימנית ליעד בפני עצמם. המיליציה שהחלה כגוף קטן הפכה בעשור האחרון למפלצת של ממש, הודות לתמיכה והסיוע מאיראן הכולל הברחות נשק בכמויות בלתי נתפסות, לצד אימון לוחמים בחסות צבא איראן.
הארגון הפועל כצבא טרור לכל דבר ועניין, מחזיק היררכיה פיקודית מסודרת, כאשר תחת מנהיג המיליציה עבד אל-מלכ אל-חות'י, וסגנו מהדי אל-משאט המכהן כראש המועצה המדינית העליונה, נמצאים הרמטכ"ל מוחמד עבדול כרים אל-ג'מארי, לצד מפקדי זרוע הים וזרוע היבשה.
כל אחד מהקודקודים הללו אחראי באופן ישיר על כל תקיפה ותקיפה שנעשית כנגד ישראל, ובוודאי נגד הספינות הבין לאומיות מול חופי תימן.
בתחילת השבוע דווח בערוץ אל-ערביה הסעודי, כי בכירים חות’ים עזבו את צנעא, בירת שלטון החות’ים בתימן, לאזורים אחרים במדינה מחשש לניסיונות חיסול ישראליים או אמריקניים.
במקביל, ערוץ סקיי ניוז בערבית פרסם ממקורות מקומיים בתימן כי החות’ים העלו את רמת הכוננות באזורים שתחת שלטונם מחשש לתקיפה ישראלית נוספת, והפיצו הנחיות שמגבילות את תנועת בכיריהם והסוואתה.
4. חיזוק היריבים בתימן
צעד אפקטיבי נוסף שיש בסל הכלים של ישראל, הוא חיזוק (ואולי אף חימוש) האויבים מבית של החות'ים, כאשר הדבר אפקטיבי לריתוק הקשב של החות'ים אל המלחמות הפנימיות, לצד היתרון בהבסת והשמדת כוחה הצבאי של המיליציה.
כבר למעלה מעשור שתימן נקרעת בעקבות מלחמת אזרחים שפרצה בתקופת "האביב הערבי". בשנת 2015 השתלטו המורדים החות'ים על הבירה צנעא, פרצו אל ארמון הנשיאות והכניסו את הנשיא דאז למעצר בית והכריזו על "ניצחון המהפכה".
במקביל שולטת בחלקים מתימן "מועצת המעבר הדרומית" הבדלנית, גוף שהוקם על ידי ראשי שבטים ולוחמים מדרום תימן. בנוסף, תא”ל טאריק סאלח, מפקד לשעבר בצבא תימן ואחיינו של נשיא תימן המנוח עלי עבדאללה סאלח הקים גם הוא מיליציה חמושה.
את המצב כיום ניתן לראות במפה המצורפת: הממשלה התימנית הלגטימית, הנתמכת על ידי סעודיה, שולטת ב-40% מהאוכלוסייה (בירוק). החות'ים שולטים ב-50% מהאוכלוסייה (באדום). מועצת המעבר הדרומית הנתמכת על ידי איחוד האמירויות שולטים ב-10% מהשטח, (בצהוב), וכוחות ההתנגדות הלאומית בראשות טאריק סאלח המתנגד לחות'ים ותומך בסעודיה ואיחוד האמירויות (בכחול).
>> למגזין המלא - לחצו כאן
כיום ממשלת עדן מוכרת על ידי הקהילה הבינלאומית והיא נתמכת וממומנת על ידי מדינות המפרץ ובראשן סעודיה, והיא יכולה להפוך לכתובת לשיתוף פעולה עבור ישראל. בשבועות האחרונים נפוצו ידיעות כי הממשלה בעדן אכן נערכת למבצע צבאי שימגר את שלטון החות'ים בצנעא בדומה למתקפה שערכו המורדים בסוריה כנגד משטר אסד, מהלך שאכן צלח.