אלוף פיקוד הדרום, ירון פינקלמן, הודיע השבוע במכתב בכתב ידו לרמטכ"ל כי החליט לסיים את תפקידו ואת שירותו בצה"ל. "בשבעה באוקטובר נכשלתי בהגנה על הנגב המערבי ותושביו האהובים והגיבורים. כישלון זה צרוב בי לכל חיי", הוא כתב. אך מה אנחנו יכולים ללמוד על אופיו ואישיותו מכתב היד?
>> למגזין המלא - לחצו כאן
ראשית, הכתב מתאפיין בגישה שמרנית המודגשת באופן עקבי לאורך הכתיבה כולה, מה שמעיד על נטייה טבעית לחשיבה מובנית ופחות יצירתית. כתב יד מסודר ומדויק זה מעיד על אדם מחושב ואחראי, שיודע להגדיר מטרות ולהשיגן. סגנונו של הכתב משקף גישה שמתאימה לניהול מערכות גדולות ומורכבות כמו פיקוד דרום.
אך בעוד שגישה זו מבטיחה יציבות, היא עלולה להגביל את היכולת להסתגל במהירות למצבים בלתי צפויים או לפעול מחוץ לקונספציות מוכרות – חולשה שהתגלתה בתפקודו במהלך אירועי 7 באוקטובר, עתה נפרט כל חלק בפני עצמו.
קווים כללים
שמרן ונצמד לנהלים
הכתב מראה קווים חדים וקצב אחיד, שורה ישירה ומרווחים עיקביים, המעידים על שמרנות וחשיבה מובנית. הוא אינו נוטה לקחת סיכונים או ליזום צעדים פורצי דרך, מה שעלול להכביד בתגובה למצבי משבר לא שגרתיים.
אחראי, אך מרוחק
הכתיבה המאופקת מעידה על אדם רציני ומסור, אך פחות נגיש מבחינה רגשית. הוא טיפוס מאופק, ביישן, ולרוב לא חושף עצמו. בנוסף מכתב ידו עלו כי הוא מחושב, שקול, רציני, ובעל ירידה לפרטים הקטנים.
תפקודו באירועי שמחת תורה: בין יציבות למבוכה
ניהול מחושב, אך חסר גמישות
במהלך אירועי שמחת תורה, גישתו המאורגנת של אלוף פיקוד הדרום עזרה לשמור על סדר ויציבות במטה הפיקוד. עם זאת, החשיבה השבלונית והיעדר מעוף פגעו ביכולתו להתמודד במהירות עם התפתחויות חדשות. הקפדה יתרה על נהלים וקונספציות קיימות גרמה לתגובות איטיות ולחוסר התאמה לתנאי השטח המשתנים.
נראה מכתב ידו שהוא היה שבוי בקונספציה, לא יוצא מהנהלים, שבלוני ושמרני בגישתו. לא מספיק יצירתי.
פער בין תכנון לביצוע
על אף שהתוכניות המבצעיות שהוכנו מראש היו מדויקות ומקיפות, הן לא התאימו לגודל האירועים ולמהירות שבה התרחשו. התוצאה הייתה תחושת חוסר שליטה בשטח, כשפיקוד דרום התקשה לגשר בין המציאות לבין המסגרת השבלונית של הפקודות, לבין יצירתיות, אילתור וחשיבה מחוץ לקופסה שנדרשה במצבי לחץ- הפתעה.
שמרנות מול יצירתיות
בעוד שמפקדים אחרים הצליחו לחשוב מחוץ לקופסה ולהגיב באופן יצירתי, ראש הפיקוד התקשה להתאים את עצמו. השמרנות שאפיינה את כתב ידו באה לידי ביטוי גם בסגנון הפיקוד שלו, מה שגרם להחמצת הזדמנויות קריטיות לפעול בצורה אפקטיבית יותר.
חוזקות ואתגרים: מנהיגות תחת זכוכית מגדלת
אלוף פיקוד הדרום מצטיין במנהיגות יציבה ומחושבת, המספקת יכולת לתכנן. ההקפדה על סדר וארגון, יחד עם עמידה ביעדים. תכונות אלו מאפשרות יציבות מרבית בשגרה ומצבים הדורשים הקפדה על פרטים.
מצד אחד הוא מתכנן ומגדיר יעדים ברורים וגם משיג אותם, אבל לא סוטה מהתכנון וחסר מעוף. וכאן התחילה הבעיה...
ההיצמדות לנהלים והחשיבה המובנית הפכו במצבי חירום לקושי משמעותי. היעדר גמישות מחשבתית והנטייה לחשיבה שבלונית הגבילו את יכולתו להסתגל במהירות למציאות המשתנה. בנוסף, היעדר יצירתיות והעדר יכולת לחשוב מחוץ לקופסה פגעו ביכולתו להתמודד עם מצבים דינמיים הדורשים פתרונות חדשניים.
מנהיגות שמרנית בעולם המשתנה
אלוף פיקוד הדרום ירון פינקלמן הוא דוגמה למנהיגות אחראית ומסודרת, אך אירועי שמחת תורה הקשים הוכיחו שהעולם דורש יותר. בעידן שבו אתגרים בלתי צפויים הופכים לנורמה, גמישות מחשבתית, יצירתיות ויכולת לחרוג מהשבלונה הופכים לחיוניים.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
על אף חוזקותיו המשמעותיות כמנהיג, נדרשת ממנו התאמה חדשה למנהיגות שמחברת בין שמרנות ויציבות לבין חדשנות ופתרונות מחוץ לקופסה – דרישות קריטיות עבור הצלחה בתנאים משתנים ומורכבים ובמציאות שכל יום מפיתיעה את עצמה.