פחות מ-12 שעות מאז נכנסה לתוקפה הפסקת האש בין ארגון הטרור חיזבאללה לבין מדינת ישראל, ובצפון מדווחים על ניסיונות חוזרים ונשנים של פעילי חיזבאללה לשוב לכפרי דרום לבנון, משם התכונן חיזבאללה לעימות עם ישראל שהסתיים אך הבוקר (רביעי) בשעה 4:00.
הבשורה התקבלה אצל אזרחי לבנון בשמחה מתפרצת ופקקי ענק נראו היום בכבישים המובילים דרומה מכלל המחוזות בלבנון. התושבים מתקשים להסתיר את השמחה והם תיעדו את עצמם מסירים את דגלי ישראל ממקומות בולטים בכפרים שנכבשו לאחרונה על ידי חיילי צה"ל.
בישראל גוברים הדיווחים כי הסיבה לכך שצרפת שינתה את המדיניות הרשמית שלה וחזרה בה מהודעתה על כך שראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר ייעצרו אם ינחתו בפריז, כרוכה בהסכם השלום שנחתם ונכנס לתוקפו הבוקר,בין היתר בלחץ ובתיווך צרפתי שהקשר שלהם למדינת הארזים לא נוצר אתמול.
קולות האכזבה, נשמעים משני צידי הגבול. בלבנון, תומכי ואוהדי החיזבאללה מנסים לשדר תמונות ניצחון. זיקוקים שוגרו לאוויר בליל אמש, מיד אחרי הכרזת הנשיא האמריקני ביידן, ומהבוקר מתקיימים צעדות ניצחון בביירות ופרבריה - בדגש כמובן על רובע הדאחייה, מעוז החיזבאללה בלבנון.
הערוצים המזוהים עם ארגון הטרור הלבנוני מחדדים את ההבדלים - בעוד תושבי לבנון שבים לבתיהם ללא פחד, ואף מתעדים את עצמם משחיתים דגלי ישראל, עם מבטים עולזים ברקע טנקים ישראלים בכפרים, הרי שתושבי צפון מדינת ישראל חוששים לשוב לבתיהם.
החשש הישראלי מובן בהחלט - קולות הירי מלבנון מפלחים את חלל היישובים המפונים ולא תורמים לתמונת הניצחון הישראלית.
אולם מנגד, ישנם קולות רבים בלבנון שמציגים תמונה אחרת... לדבריהם, צמרת הארגון (חיזבאללה. ד"ה) חוסלה כולה. מהצמרת "המדינית" ועד לשרשרת הפיקוד בכל יחידות הטרור שהקים חיזבאללה במשך עשורים.
מרבית כפרי דרום לבנון חרבים והרוסים בממידי הרס שלא זכורים להם אפילו מ-2006 עם תום מלחמת לבנון השניה: "מי מציג לנו תמונת ניצחון? נסראללה? ספי א-דין? או אולי נעים קאסם שעדיין מפחד לצאת מהבונקר?" תמהים אזרחים ברשתות החברתיות.
לדבריהם, חיזבאללה ספג את המכה האנושה ביותר מאז הוקם הארגון. תמונות הניצחון של הארגון - רק מעצימים את עליבותו של מי שהטיל פעם את חיתתו על מיליוני ישראלים.
אלא, שמאז שעות הבוקר, דווחו לפחות 5 מקרים בהם צה"ל נאלץ לפעול אקטיבית ולבצע ירי הרחקה לעבר חשודים, חלקם חמושים שניסו לשוב ולתפוס עמדות סמוך לגבול בין ישראל ללבנון. בלבנון לא דווח על נפגעים מהירי, אולם תושבי הצפון שאט אט שבים לבתיהם אחרי למעלה משנה בגלות, נאלצים להתרגל לסאונד הירי שלא פוסק לרגע.
כך למשל, בעיירה אל-חיאם שבאזור אצבע הגליל, הלבנונים תיעדו את עצמם בסמיכות של ממש לטנקים הישראלים שעדיין נותרו באזור, וחלקם יישארו שם לפחות במשך 60 הימים הבאים.
לפי דיווחים לבנוניים, צה"ל ביצע ירי הרחקה כלפי לבנוניים שהתקרבו לשער פאטמה בכפר כילא - הגובל עם יישובי הגליל המערבי ואצבע הגליל. גם שם צה"ל נאלץ לבצע ירי ארטילרי כדי למנוע התקרבות יתר לגבול, שחלקו פרוץ עדיין בשל זרימת הכוחות הישראלים לשני הכיוונים.
במיס אל ג'בל, גם הוא קרוב ליישובי אצבע הגליל, ובפרט ליישוב מנרה, נאלצו כוחות צה"ל לבצע ירי אזהרה כלפי חשודים שהתקרבו לגבול.
מוקדם יותר דווח על ירי ארטילרי גם לעבר חשודים בכפר יארון הסמוך ליישובי הגליל המערבי אביבים, יראון וברעם.
בצה"ל אישרו מעט אחרי חצות היום, כי צה"ל נאלץ לפעול כדי להרחיק חשודים: "בשעות האחרונות כוחות צה״ל מבצעים ירי לעבר חשודים שזוהו במספר מרחבים בדרום לבנון".
מצה"ל נמסר: "צה״ל פרוס במרחב דרום לבנון ויאכוף באש כל הפרה של הסכם הפסקת האש".
לדברי הכתב הצבאי של גל"צ, דורון קדוש, בצה"ל טרם גובשה מדיניות סדורה להתמודדות עם אירועים מהסוג הזה. הכוחות בשטח לא תמיד יודעים ולא תמיד זה בכלל מתאפשר לזהות את זהות המתקרבים לגבולות. חלקם אזרחים תמימים. חלקם ניצולי מתקפת הביפרים.
אחת הבעיות של צה"ל בנושא, כך לפי קדוש, היא העובדה שמנגנון האכיפה האמריקני עליו הוכרז בהסכם הפסקת האש, טרם התגבש לפעולה בשטח, ועל כן, נכון לעכשיו, אין כל כך למי להעביר את התלונות והדיווחים על הפרות לבנוניות של פרטי ההסכם, מה גם שסביר להניח שהתושב הפשוט בלבנון לא תמיד מודע לפרטי ההסכם.
בלבנון משדרים תיעודים של כוחות הצבא הלבנוני הרשמי נעים דרומה כדי לתפוס עמדות סמוך לגבול. לפי הדיווחים מלבנון, צבא לבנון אף הקים מחסומים כל הדרך לדרום, שם מוסבר לאזרחים להיכן ומתי הם יכולים לנוע ולשוב לבתיהם בדרום לבנון.