בשבוע האחרון, במהלך המבצע בג'נין ובטול כרם, זרמו עוד ועוד תיעודים של הדחפורים והשופלים של חיל ההנדסה פועלים במרץ ברחבי הערים. רחובות הפכו לתעלות, כיכרות הפכו לערמות חול ופסולת, ופני הערים השתנו.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
על פי הודעת עיריית ג'נין בתחילת השבוע, 70% מכבישי ג'נין הוחרבו על ידי דחפורים. אין אספקת מים במחנה הפליטים ג'נין וב-80% משטחי העיר ג'נין. בנוסף, 20 ק"מ של תשתיות קווי מים, ביוב, חשמל ותקשורת הוחרבו. לדבריהם, הנזקים שנגרמו כתוצאה מפעילות צה"ל נאמדים ביותר מ-135 מיליון דולר.
לא רק ביהודה ושומרון זוכים ל"טיפול" של כלי ההנדסה. מרגע שהחלה הכניסה הקרקעית לעזה, לוחמי ההנדסה הם הראשונים בחזית. הדחפורים מתקדמים בראש המחנה, סוללים צירים חדשים לכוחות החי"ר והשריון להתקדם בבטחה, מסלקים מהדרך את מטעני החבלה והמוקשים, בונים סוללות עפר בשטח כדי להגן על הכוחות, הורסים מבנים ממולכדים או מקומות מסתור למחבלים, ומשמידים פתחי מנהרות. במידת הצורך, הם אף יסתערו על מחבלים שמסתתרים במבנים, ובעת חילופי האש הם משמשים מחסה ללוחמים.
מחירו של כל דחפור D9 הוא יותר ממיליון דולר. הדחפורים הכבדים נישאים לגובה של ארבעה מטר, באורך של כ-9 מטרים, ושוקלים כ-56 טונות. המסיביות שלהם מאפשרת להם להתמודד עם מכשולים. הם גם ממוגנים ומשוריינים מה שנותן פתרון לאיום הנ"ט והפצמ"רים. גם אם נכנס מטען לכף הדחפור, הוא מתפוצץ בתוכה ולא גורם נזק נוסף.
ביכולת לוחמי הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) גם להרוס מבנים שנחשדים כממולכדים ולחשוף תשתיות טרור באמצעות הרס שלהם. הדחפור יכול לעבור בכל מקום, בכל זמן, ולא משנה מה הקרקע או סוג המכשול, ואין משהו שיכול לעצור את הדחפור.
צוות הדחפור מורכב משני לוחמים: מפעיל ומפקד. המפעיל נוהג בדחפור ומפעיל את הכלים, ואילו המפקד משמש כאחראי קשר ותצפית וכמקלען בעת הצורך.
נוהל "סיר לחץ"
אחת הפעולות המקנות ל-D9 את כבודו, הוא נוהל סיר לחץ, כטקטיקה להכרעת מחבל מבוקש המתבצר בבית. במידה והמבוקש מתבצר בבית אינו מוכן להיכנע, יגיע ה-D9 או השופל הצה"לי ויתחילו להרעיד את הבית. לעיתים, האפקט הפסיכולוגי של צעד זה מספיק בשביל לגרום למבוקש להיכנע.
אם המבוקש עדיין אינו נכנע – הדחפור הורס את הבית כאשר הברירה של המבוקש היא להיכנע או למות. נוהל סיר לחץ הוכיח את עצמו כיעיל ביותר: מספר גדול של מבוקשים, חלקם בכירים, נעצרו בדרך זו. כמו כן מספר מחבלים בכירים נהרגו במהלך ביצוע הנוהל, כאשר סירבו להסגיר את עצמם והמשיכו לירות על הדחפור בזמן שהרס את הבית.
ה-D9 המופעל מרחוק
לראשונה בפעילות מבצעית, ומתחילת מלחמת "חרבות ברזל", מפעיל צה"ל דחפורי D9 לא מאוישים. זוהי הפעם הראשונה בעולם, שכלים רובוטיים קרקעיים מסוג זה מעורבים בתמרון משמעותי ומורכב בשדה הקרב. הם לוקחים חלק משמעותי בלחימה בעזה, בעיקר בביצוע משימות הנדסיות מורכבות וארוכות ללא מעורבות אדם.
הדחפורים הרובוטיים, המכונים בצה"ל "פנדה", הם דחפורי D9 רגילים, שעברו הסבה על-ידי חטיבת אלתא של התעשייה האווירית. ה"פנדה" כולל מספר מצלמות יום ולילה, עשרות חיישנים, תא מפעיל משוריין חדש (קטן יותר לעומת דגמים קודמים) ומיגונים על המערכות המכניות של הדחפור. ניתן לשלוט בו הן מרחוק – מקרון בקרה בטוח או מעמדת שליטה בתוך נגמ"ש (באמצעות תקשורת אלחוטית) – והן על ידי מפעיל שמאייש את הדחפור במקרה הצורך. לצד שליטה מרחוק ה"פנדה" הוא גם בעל יכולות אוטונומיות.
במהלך השנים פותחו שלושה דגמים בלתי-מאוישים הנשלטים בשלט רחוק:
רעם השחר (דחפור D9N): זהו דחפור ממוגן בלתי-מאויש מדגם D9N המופעל באמצעות שלט רחוק. זהו הרובוט הגדול ביותר בשירות צה"ל, ביחד עם ה"פנדה". דחפורי "רעם השחר" זכו להצלחה רבה במבצע עופרת יצוקה.
פו הדב (דחפור D9T): זהו דחפור ממוגן בלתי-מאויש מדגם D9T. ניתן להפעילו הן בשלט רחוק והן על ידי מפעיל הנמצא בתוך הכלי. זהו הרובוט הגדול ביותר בשירות צה"ל (ביחד עם "רעם השחר"), ומצויד במערכות בקרה מתקדמות יותר לעומת "רעם השחר". בסופו של דבר הוא שימש רק לצרכי פיתוח ובמקומו נקלט ה"פנדה".
פנדה (דחפור D9): זהו דחפור ממוגן בלתי-מאויש מדגמי D9T ו-D9R. ניתן להפעילו הן בשלט רחוק והן על ידי מפעיל הנמצא בתוך הכלי. זהו הדור החדש ביותר של D9 נשלט מרחוק ופרסומו הותר רק ב-2017. ב-2022 החלה קליטתו בגדודי ההנדסה הסדירים והוא רשם טבילת אש מבצעית במלחמת חרבות ברזל.
החרם על קטרפילר
בעשורים האחרונים, לאור השימוש הגובר של צה"ל ב-D9 של קטרפילר, בשטחי יהודה ושומרון, החלו קריאות לחרם על מוצריה. באפריל 2005, דחתה מועצת בעלי המניות של קטרפילר הצעת החלטה הקוראת להפסיק למכור דחפורים וציוד לישראל. ההצעה, שהועלתה בידי ארגוני שמאל קיצוניים ומספר כנסיות נוצריות, זכתה לתמיכה של 3% בלבד.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
ביוני 2014 החליטה הכנסייה הפרסביטריאנית בארצות הברית למשוך את השקעותיה בחברת קטרפילר (כמו גם במוטורולה ובחברת HP) בשל מעורבותה ב"פעולות שלא בדרכי שלום" (non-peaceful pursuits). תנועת החרם BDS קראה מספר פעמים בשנים האחרונות להחרים את מוצריה.