בשבוע שעבר, דיווחו בערוצים פלסטינים שצה"ל הטיל כרוזים ברצועה המציעים פרס כספי וסודיות מוחלטת למי שיספק מידע על בכירי חמאס. עוד צוין בכרוז שסוגיית חיסול תנועת חמאס היא עניין מנוי וגמור.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
במקביל, בשבוע שעבר הודיעה ארצות הברית כי הציבה פרס של עד 10 מיליון דולר עבור מידע על מילאד מנצורי, חמידרזה לשגריאן, חמיד הומיונפאל, רזא מוחמד אמין סבריאן, מוחמד באקר שירינקר ומהדי לשגריאן. לטענת האמריקאים השישה הינם בכירים במפקדת הסייבר והאלקטרוניקה של משמרות המהפכה האיראנים (IRGC-CEC). לאחרונה, הם הובילו בסיוע קבוצת ההאקרים CyberAv3ngers, מתקפות סייבר חוזרות ונשנות על מערכות בקרת מים וביוב ברחבי ארה"ב אשר גרמו לתקלות קריטיות ממושכות.
פרסים שכאלו על ראשי הטרוריסטים, מתפרסמים בתדירות רבה. כאשר רבי המרצחים שחוסלו עד כה במלחמה 'חסכו' למדינת ישראל כספים רבים, או שמא, דווקא בזכות הפרסים האלו חיסולם צלח.
ה'איקסים' ברשימה הישראלית
לפני כחודש, עם צאת השבת, התבשרנו כולנו כי בוצע ניסיון חיסול ברמטכ"ל חמאס מוחמד דף, בעל תשע הנשמות, ובמח"ט חאן יונס ראפע סלאמה. לשמחתנו התברר ששני הטרוריסטים הארורים נהרגו בוודאות, כאשר מתברר כי מלשינים מתוך הרצועה מסרו מידע לישראל המחפשת אחריהם, ככל הנראה בתמורה לפרס כספי.
בדצמבר האחרון הופצו כרוזים ברצועה שלפיהם צה"ל הציע כסף בתמורה למידע על מנהיגי חמאס. על מידע שיוביל ללכידת מנהיג חמאס יחיא סינוואר הוצע אז 400 אלף דולר, על אחיו מוחמד סינוואר - 300 אלף דולר, על מח"ט חאן יונס סלאמה הוצע סכום גבוה יותר מזה שהוצע על מידע בנוגע למוחמד דף - 200 אלף דולר על סלאמה, לעומת 100 אלף דולר על דף.
מי שעדיין נמצא ברשימה לצד האחים סינוואר, הוא מח"ט העיר עזה בחמאס, עז א-דין אל-חדד. על ראשו הוצע פרס בסך 200 אלף דולר.
הרשימה של ארצות הברית
על ראשו של סלאח אל עארורי, סגן ראש הלשכה המדינית של החמאס שחוסל בביירות בינואר האחרון, הציבה מחלקת המדינה האמריקנית פרס של 10 מיליון דולר. כבר לפני 6 שנים הציבה ארה"ב פרס של 5 מיליון דולר על אל עארורי.
יחד עם אל עארורי, הציע משרד החוץ האמריקני פרס כספי דומה על ראשם של שני בכירים בארגון חיזבאללה. האחד, הוא חליל יוסף הרב, שעל פי מחלקת החוץ נמנה בין יועציו הבכירים של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה. עוד נטען כי הוא איש הקשר של הארגון לגורמי טרור איראניים ופלשתינים. גורם נוסף שעל ראשו הציע מחלקת המדינה פרס כספי, הוא הייתם עלי תבתאי, שעל פי מחלקת המדינה הוא מפקד בכיר בחיזבאללה בשלוחותיה בסוריה ובתימן.
מי שיצא מהרשימה של ארה"ב, הוא פואד שוכר, שאף הציעה פרס של 5 מיליון דולר למי שיוביל ללכידתו. שוכר היה מבוקש בעקבות המעורבות שלו בפיגוע נגד כוחות המארינס בביירות בשנת 1983 שבו נרצחו 241 חיילים אמריקנים. שוכר חוסל ע"י ישראל לפני כשבועיים.
בינואר האחרון, מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה על פרס בגובה של עד 10 מיליון דולרים עבור מידע שיוביל לשיבוש הרשתות הפיננסיות של חמאס, שהוכרז בארצות הברית כארגון טרור זר באוקטובר 1997.
חמשת האנשים המופיעים במודעה בשמם ותמונתם הם עבד אלבסיט חמזה אלחסן ח'יר, עאמר כמאל שריף אלשאווה, אחמד סאדו ג'הלב, וליד מוחמד מוסטפא ג'דאללה ומוחמד אחמד עבד אלדיים נסראללה. עבד אלבסיט חמזה, פועל מסודן ומנהל השקעות רבות של חמאס. לדבריהם, לחמזה יש גם קשרים ארוכים עם חברות הקשורות לאל-קאעדה ולאוסאמה בן לאדן. ככל הנראה היה קשור להעברת קרוב ל-20 מיליון דולר לחמאס. סאדו ג'הלב הוא מזכיר ההשקעות של חמאס, ומוחמד נסראללה הוא פעיל ותיק אשר סייע בהעברת עשרות מיליוני דולרים לחמאס ולזרוע הצבאית של הארגון. סאדו ג'הלב, יחד עם ג'דאללה ואלשאווה, הם חלק מארגון חמאס בטורקיה. אלשאווה שימש כחבר דירקטוריון בכמה חברות תיקי השקעות של חמאס.
במקביל, באותו החודש, הציבה ארצות הברית פרס של עד 15 מיליון דולר עבור מידע על חוסיין האתפי ארדכאני. המדובר באיש עסקים איראני שמפעיל רשת בינלאומית שסייעה למשמרות המהפכה להשיג טכנולוגיות מתקדמות עבור פיתוח של אמצעי לחימה, כולל המל"טים התוקפים שבהם משתמשת רוסיה באוקראינה. על פי הרשויות בארה"ב, האיש מפעיל בעשור האחרון רשת שמתפרשת על פני המזרח התיכון ומזרח אסיה - כולל חברות באיחוד האמירויות, מלזיה והונג קונג - לטובת רכישה והעברה של חומרים, טכנולוגיות רגישות ורכיבים מתוצרת ארה"ב ומדינות אחרות עבור ארגון הפיתוח הצבאי של חיל האוויר של משמרות המהפכה.
לפני כשנתיים, הודיעה ארצות הברית כי היא מציעה פרס של עד 15 מיליון דולר עבור מידע שיוביל "לסיכול המנגנונים הפיננסיים של משמרות המהפכה וזרועותיו". בהודעה נכתב: "משמרות המהפכה מימנו פיגועים ופעילויות טרור רבות ברחבי העולם. כיום הם מובילים את פעולות הטרור של איראן מחוץ למדינה באמצעות שלוחות כגון חמאס, חיזבאללה ומיליציות הנתמכות על ידי איראן בעיראק".
ברשימת הטרוריסטים והארגונים עליהם הציבה ארה"ב פרס כספי נמצאים כ-130 אישים וגופים, המעורבים והמממנים פעולות טרור, בעיקר ברחבי המזרח התיכון ובמקומות נוספים ברחבי העולם.
הוותיקים ביותר ברשימה הם; מוחמד עלי חמאדי - חבר בכיר בחיזבאללה (5 מיליון); עבד אל קרים חוסיין מוחמד אל נאסר - מנהיג חיזבאללה בסעודיה (5 מיליון); טלאל חאמייה – מפקד יחידת 910 בחיזבאללה (7 מיליון); נאזם סייד אחמד – איש כספים של חיזבאללה (10 מיליון); סלמאן ראוף סלמאן – בכיר ביחידת 910 בחיזבאללה (7 מיליון).
הפרס מטעם ארצות הברית ניתן על ידי תוכנית התגמולים נגד טרור של שירות הביטחון הדיפלומטי במשרד החוץ האמריקאי (Rewards For Justic). מאז הקמתה בשנת 1984, תוכנית התגמולים לצדק שילמה יותר מ-250 מיליון דולר ליותר מ-125 אנשים ברחבי העולם שסיפקו מידע בר פעולה שסייע בפתרון האיומים על הביטחון הלאומי של ארה"ב.
הרציונל בהכרזת הפרסים
הכרזת הפרסים הכספיים על ראשיהם של ראשי הטרור היא מהלך חכם מבחינה פסיכולוגית ומבצעית, כאשר היא גורמת לראשי הטרור תחושה של נרדפות והם חושדים בכל דבר שרק זז בקרבתם שאולי הוא עלול להסגירם עבור בצע כסף.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
רציונל נוסף הקיים בסוגיה הפלסטינית הוא תקיעת טריז בין המבוקשים לבין הרחוב הפלסטיני. התעריפים הכספיים השונים על ראשיהם של בכירי הטרור, המשתנים מדי פעם, פוגעים גם ביוקרתם האישית בעיני הרחוב הפלסטיני. כאשר מי מהם שסכום כספי יותר קטן מוקצה על ראשו, נחשב לפחות חשוב ברחוב העזתי ומעמדו יורד.