מחבל הנוח'בה שהתלונן על פגיעה בזמן שהייתו בבסיס המעצר שדה תימן ואושפז בבית החולים סורוקה, הוחזר אתמול (רביעי) לבסיס המעצר שם יקבל טיפול רפואי. כך דווח הבוקר ב'הארץ'.
החזרת המחבל נעשית תוך כדי שהחיילים חשודים שוהים עדיין במעצר וחבריהם שהפגינו בעדם נמצאים גם הם בבסיס בשדה תימן.
בצה"ל סירבו להגיב לפניית 'הארץ' וטענו כי הם אינם מוסרים מידע על מקום החזקתו של העצור מטעמי ביטחון.
הפרשיה עסקה במחבל שהיה מפקד פלוגה בזרוע הצבאית של חמאס והוצא נגדו צו מעצר קבוע בשל חשדות לעיסוק בטרור. הוא נעצר במהלך התמרון הקרקעי של צה"ל ברצועה, בעקבות מרד שהוביל עם עצירים נוספים בבית הכלא במחנה עופר הוא הועבר לבסיס המעצר שדה תימן שם שוהים גם מחבלי הנוח'בה שהשתתפו בטבח בשמחת תורה.
לפי השתלשלות הדברים, במהלך בידוק ביטחוני שנערך בתאו בעקבות מידע על החזקת חפצים אסורים בתאי הכלא ומסוכנות גבוהה של האסירים, המחבל התעמת פיזית עם החיילים, ניסה לנשוך אותם ולחטוף את אקדח הטייזר מאחד מהם.
לאחר העימות, האסיר התגלה פצוע ומדמם ולפי החשד של בית הדין הצבאי, החיילים פגעו בו באופן ברוטלי באמצעות חפץ שהוכנס לגופו, והחשד הוא שבעת המעשה היו רעולי פנים.
לפי מקורות בצבא, העצור נבדק בבית החולים בשדה תימן ולאחר מכן הועבר לבית חולים בדרום ובסיום הטיפול בו הוא הוחזר לשדה תימן, שם הוא מאושפז כשהוא אזוק.
כזכור, שוטרי המשטרה הצבאית הגיעו לבסיס שדה תימן כשהם רעולי פנים ועיכבו שמונה חיילים לחקירה בחשד לפגיעה במחבל או שותפות למעשה, במהלך העברת החיילים העצורים לבסיס בית ליד, הגיעו מפגינים רבים למחות נגד החלטת הפרקליטות הצבאית.
חברי כנסת צבי סוכות וניסים ואטורי אף התפרצו לשטח המחנה הצבאי ולפי הדיווח היועצת המשפטית שוקלת לפתוח נגדם בחקירה.
בתוך כך, בית הדין הצבאי האריך אתמול את מעצרם של שמונה מתוך עשרת החיילים שנעצרו בחשד להתעללות במחבל עד יום ראשון. בדיוני הארכות המעצר טענו החיילים החשודים כי לאחר ש–15 העצורים עברו לשדה תימן הם ערכו עליהם חיפוש, שבמהלכו תקף אותם העציר והם ריסנו אותו כחלק מהחיפוש.
עו"ד נתי רום מארגון חוננו המייצג יחד עם עו"ד עדי קידר תקף את התנהלות הפרקליטות הצבאית כלפי הלוחמים: "לקחת את מיטב לוחמינו שמוסרים את נפשם מספר רב של חודשים להגנת המולדת, מבצעים משימה שאיש לא יעשה במקומם, עם אנשים מהגרועים שבאויבינו, לקחת אותם עם כוח רעול פנים, לעצור אותם כאחרוני העבריינים, בלי לקבל את גרסתם, בלי לשאול שאלות אלמנטריות. פשוט עצרו את כל הכוח שהיה שם, גם מי שהיה בחוץ. הדבר הזה לא ייעשה והוא ייזכר לדיראון עולם. אפשר לחקור את האמת גם ללא האגרסיביות בה נקטו אנשי מצ"ח".
עו"ד עדי קידר מסר: "מצ"ח השקיעה משאבים רבים באופן בלתי סביר כדי להוכיח את הטענות ההזויות של המחבל הנתעב. מנגד יושבים במעצר שמונה אנשים נורמטיביים בעלי משפחות. אני מקווה כי בית הדין יבין את תמונת המצב, יבין שהמעצר הזה מיותר ודינו להיפסק לאלתר".
עו"ד רום פרט את גרסתם של הלוחמים לאירוע בגינו הם נעצרו: "מרשיי התבקשו ע"י מפקד הכלא לערוך חיפוש בתאם של מספר אסירים שהגיעו בעקבות מסוכנות גבוהה למתקן. אסירים אלו הוגדרו כאלימים ומסוכנים. במהלך החיפוש על המחבל הוא החל לתקוף אותם, ניסה לנשוך שני חיילים, ניסה לחטוף את אקדח הטייזר שבידי אחד הלוחמים ולכן הם נאלצו להשתמש בכוח ע"מ לרסן אותו. הלוחמים לא הפשיטו את המחבל במהלך החיפוש והשתמשו בכוח סביר בהתאם למצב. מכאן ועד כל ממה שפורסם בתקשורת יש הרבה פייק. נזכיר שמדובר בארכי מחבל, אנס ורוצח".
"מרשיי מכחישים מכל וכל את המיוחס להם. אף אדם אחר לא היה מוכן להחליף אותם בתפקיד, הפצ"רית לא הייתה עומדת יום או שבוע במשימה שהוטלה עליהם אותה הם עשו במסירות במשך חודשים ארוכים למעננו. אם יש מה לחקור צריך לעשות זאת בצורה מכובדת. לא ייתכן שיעדיפו גרסה של מחבל ארור למול גרסת הלוחמים הגיבורים הללו".
מנגד, השופט, סגן-אלוף טובי הארט, שהאריך את מעצר החשודים, ציין כי לפי החשד לא כל העצורים השתתפו בפועל במעשים אך כולם היו שותפים ל"מעגל הפנימי".
התובע הצבאי, סגן־אלוף ליאור עייש, אמר בדיון כי בידי התביעה יש ראיה אובייקיטיבית לצד ראיות נוספות.
בדיון אמר נציג החוקרים כי בניגוד לטענות החשודים, העצור לא היה מעורב בתקרית אלימה בכלא עופר שממנו הועבר לשדה תימן. התובע התייחס גם לבואם של שוטרי המשטרה הצבאית לעצור את החשודים כשהם רעולי פנים, ואמר כי השיקול היה לשמור על זהותם מחשש שידלפו תמונות ויסכנו אותם.