בנאום ארוך בטקס סיום קורס במכללה לביטחון לאומי התייחס הרמטכ"ל הרצי הלוי לסוגיה הבוערת של משבר חוק הגיוס העומד במרכז התהום הפעורה בין המגזר החרדי והכללי בישראל.
"הסכם למען השבת החטופים, מעבר לחשיבותו במובן המוסרי הדחוף של הצלת חיים, יש בו את הערכים הבסיסיים הנדרשים לחברת מופת ולחברה חפצת חיים, וכך גם באשר לנשיאה משותפת בנטל. חישבו מה יוכל לקרות במלחמה ובמשק כשבני החברה החרדית יתגייסו. ישיבה בבקעת הירדן, למשל, המשלבת לימוד תורה עם החזקת גזרה גדודית בהגנה, היא דבר שניתן ומוכרחים לעשותו".
הלוי גם התייחס לאיומים הביטחוניים הרחבים העומדים לפתחה של מדינת ישראל ואמר: השתנות האיומים מאתגרת את עקרון ניהול המלחמות הקצרות, שהוא עיקרון יסוד בתפיסת הביטחון של ישראל מהקמתה.
תמיד שאפנו להכרעה מהירה של צבאות אויב סדירים, להסיר את האיומים ולשחרר בהקדם את כוחות המילואים לתפקידם האזרחי החיוני להתפתחותה של המדינה.
המלחמה הנוכחית שונה. זוהי מלחמה ברעיון קיצוני הרסני, שראשיתו באיראן ובשאיפותיה להשמדת ישראל, וזרועותיו שלוחות סביבנו.
הכרעת ארגוני טרור האוחזים ברעיונות של השמדה, מקדשים את המוות וחוסים תחת אוכלוסייה צפופה, מחייבת מערכות יסודיות ולעיתים ארוכות, אשר יש לנהל אותן בנחישות, בתחכום, באורך רוח ובראייה כוללת של המשאבים הצבאיים, האזרחיים והלאומיים.
עוד אמר הרמטכ"ל: "את הרעיון החמאסי אנחנו מנצחים דרך פירוק מנגנוניו הצבאיים והשלטוניים. הניצחון יושג בזכות הנחישות וההתמדה וגם בזכות אסטרטגיה ארוכת טווח ושותפויות אזוריות וגלובליות, עם מי שמשכילים להבין כי איראן ושלוחיה מאיימים לא רק עלינו, אלא גם עליהם. הניצחון יתבטא בשילוב של מהלכים צבאיים ושיקום אזרחי של הנגב המערבי - למשל, איכות ההגנה שנספק והשפעתה על שגשוגה של מכללת ספיר, בחיבור בין ביטחון וחינוך".
הרמטכ"ל הלוי דיבר גם על הזירה הצפונית ואמר כי "בצפון מתנהלת מערכה נגד זרועה החזקה ביותר של איראן באזור. אנו פוגעים בחיזבאללה יום־יום, פגיעות קשות, שהן רק מעט מיכולתנו. נחושים וערוכים להשיב את השקט, להרחיק את האיום מהגבול ולהחזיר בבטחה את התושבים לבתיהם – ההחלטה על עתיד חזית הצפון היא בידינו. היא תתקבל מתוך חשיבה אסטרטגית ותכנון מערכתי, ותנווט את ההישגים הצבאיים. לפי מצפן האסטרטגיה. המעשה הצבאי הוא רכיב חיוני במעשה האסטרטגי, אך לא פחות חשובה ממנו היא המערכה הלאומית-חברתית על קיומנו הערכי המשותף. מחלוקות בתוכנו מפיחות תקווה באויבינו, ואילו סולידריות ולכידות, מהוות מפתח לביטחוננו הלאומי, כיום ובעתיד".