שופטי בג״ץ יצאו אתמול (שלישי) בפסיקה דרמטית ואכזרית, המורה על שלילת תקציבם של בחורי הישיבות שאינם מתגייסים לצבא. ההחלטה מגיעה על רקע סקר עדכני שנערך באתר "כיכר השבת" ומספק הצצה מרתקת לעמדות הציבור החרדי בנושא הרגיש של הגיוס לצה"ל.
אך עוד קודם שנגע בסקר המרתק, רק נזכיר, כי ביממה האחרונה נחשפו לראשונה ב'כיכר השבת', תיעודים של גדולי הרבנים הספרדים, המתנגדים בחריפות לכל חוק גיוס שיכלול גיוס מסיבי של בחורי ישיבות, גם כאלו שאינם לומדים - ומכאן נעבור תחילה לתוצאות הסקר ואז לסקר המלא:
להישאר או לפרוש מהממשלה?
- 38% מהחרדים סבורים כי על הנציגים החרדים לפרוש מהממשלה, אך לא לפזר את הכנסת.
- 27% סבורים כי במידה ולא יוסדר עניין הגיוס על הנציגים החרדים לפרוש מהכנסת ולחתור לבחירות.
- בסך הכל כשני שליש מהמשיבים סבורים כי על הנציגים החרדים לפרוש אם לא ימצאו פתרון למשבר הגיוס ולהסדרת מעמד לומדי התורה.
- לעומת זאת, 35% מהחרדים תומכים בהישארות עם נתניהו בכל מצב.
כמה תומכים בגיוס ליחידה המותאמת, לבחורים חרדים שאין תורתם אומנותם?
- 44% בעד, 46% נגד גיוס ליחידה כזו.
- הסיבות המרכזיות להתנגדות: חוסר אמון בצבא, חשש מפגיעה בזהות, חשש מניסיונות לחלן את המתגייס החרדי.
ולנתונים בהרחבה
הסקר 'כיכר השבת' בשיתוף 'מכון נתוני אמת' נערך ערב הכרעת בג"ץ, והשתתפו בו 1839 משיבים חרדים. במענה לשאלה מה צריכים הנציגים החרדים לעשות אם לא ימצא פתרון למשבר הגיוס, נמצא כי 38% מהנשאלים החרדים סבורים כי שעל הנציגים החרדים לפרוש מהממשלה אך לא לפזר את הכנסת, במידה ולא יעבור חוק המגן על מעמד לומדי התורה ואילו 27% חושבים כי יש לפרוש מהממשלה באופן מיידי ולערוך בחירות חדשות, מתוך תקווה לחיזוק כוחן של המפלגות החרדיות. אם מצרפים את שני הנתונים, ניראה כי בסך הכל יותר משני שליש (67%) סבורים כי על הנציגים החרדים לפרוש מהממשלה אם לא יצליחו לפתור את משבר הגיוס ולדאוג לעולם הישיבות.
מעט יותר משליש מהמשיבים (35%) השיבו כי הם תומכים בהישארות עם ראש הממשלה נתניהו בכל מצב, ככל הניראה מתוך אמונה או ציפייה כי הוא יגן על זכויות הציבור החרדי בצורה הטובה ביותר.
בעד או נגד התגייסות - אם תהיה יחידה חרדית
כמעט מחצית מהמשיבים (44%) סבורים כי בחורים שתורתם אינה אומנותם - צריכים להתגייס ליחידה חרדית שתשמור על זהותם. לפי הפילוח הדמוגרפי בסקר, התמיכה בולטת בעיקר בקרב משיבים מבוגרים ומודרניים, ובקרב תושבי ערים מעורבות.
לעומת זאת, 46% מהמשיבים, מתנגדים לגיוס גם אם תיפתח יחידה מיוחדת לחרדים. ההתנגדות בולטת במיוחד בקרב משיבים מהזרם החסידי, יתכן שזה משקף חשש עמוק מהשפעות שליליות של הגיוס על אורח החיים ועל הזהות החרדית.
הסיבות להתנגדות ליחידה חרדית
המשיבים שהביעו התנגדות לגיוס גם ליחידה חרדית, נשאלו שאלה נוספת, שביקשה לברר מה הסיבות להתנגדותם. המשיבים יכלו לבחור כמה סיבות במקביל.
40% ציינו, כי הם אינם מאמינים שהצבא יוכל באמת להתאים עצמו לחרדים ולשמור על זהותם החרדית.
שליש, 33%, ציינו כי הם חוששים מהידרדרות דתית בקרב המתגייסים. 23% רואים גם בגיוס ליחידה חרדית, ניסיון לחלן את הקהילה החרדית. ו-15% טענו שלצבא אין בכלל צורך בחרדים ולכן אין טעם להתגייס.
גם מי שלא לומד, לא יתגייס. מי כן?
רוב המשיבים (64%) סבורים כי על בחור שאינו מקפיד על שמירת מצוות, להתגייס. מידות הסכמה נמוכות יותר נמצאו לגבי התגייסות של חרדים הפונים ללימודי מקצוע לאחר החתונה (47%), גברים לאחר החתונה שאינם לומדים בכולל (43%) ובחורים המעוניינים לרכוש מקצוע (41%). מידת ההסכמה לגיוס אף יורדת כשמדובר בבחור שרק מתחיל להתדרדר רוחנית (40%).
בתחתית סולם ההסכמה, (36%), נמצאים בחורים שאינם לומדים תורה אך נמצאים במסגרת לימודית. נתונים אלה משקפים את הדאגה החרדית מפני השפעה רוחנית שלילית של הצבא על הצעירים, המהווה גורם התנגדות משמעותי לגיוס גם כאלו שאין תורתם אומנותם.
הסקר נערך באתר 'כיכר השבת' בשיתוף 'מכון נתוני אמת' בין התאריכים 17/06/2024 ל-19/06/2024, והשתתפו בו 1839 משיבים חרדים.