בשבת הצליח צה"ל בס"ד לחזור לכמה שעות לימי התהילה שלו מימי אנטבה, עת שחרר ארבעה בני ערובה בחיים, פעולה הרואית שגבתה אמנם את חייו של רב פקד אמנון זמורה, הי"ד.
אך עד שמגיע רגע ה"פעל" והמבצע יוצא לדרך, יושבים אנשי מודיעין מהשורה הראשונה, בסיוע של חיילי בעלי ברית מרחבי העולם ומנתחים מידע מודיעיני מסוגים שונים המגיע אליהם.
בני הערובה בעזה מועברים כל העת מאתר אחד למשנהו על ידי מחבלי חמאס, על מנת לטשטש ראיות על מקום הימצאם של החטופים, ובעיקר כדי שכוחות צה"ל לא יספיקו להגיע עד אליהם בזמן.
בזמן שהמלחמה בעזה מתנהלת במלוא עוזה, יושבים אנשי מודיעין ומנתחים תמונות לווין, סרטונים של כטבמי"ם, יירוטי שיחות וכל מידע מודיעיני שמגיע אליהם לדסק.
ארה"ב מסייעת גם במובן הצבאי באמצעות שימוש בכטבמי"ם של צבא ארה"ב לצורך טיסות מודיעין מעל הרצועה. לפחות שישה MQ-9 Reapers בשליטת כוחות מבצעים מיוחדים היו מעורבים במשימות טיסה למעקב אחר סימני חיים, אמרו גורמים רשמיים.
גורמים ישראלים ואמריקאים אמרו ל'ניו יורק טיימס' שלמרות אמצעי המודיעין המתקדמים בעולם של ישראל ובעלות בריתה, הן אינן יודעות על מקום הימצאם של חלק גדול מהחטופים. גם על אלו אודותם קיים מידע, חמאס דואג לטשטש את העקבות ולשנות את מיקומם, או שטכנית משימת חילוץ היא בלתי אפשרית.
גורמים ישראלים ואמריקאים חוששים כעת שחמאס ישנה אסטרטגיה ויעביר את כלל החטופים אל מתחת לפני הקרקע בניסיון למנוע את הפעולה הבאה של כוחות הקומנדו הישראלים.
אם עד כה ישראל הכריזה באופן רשמי על מותם של 43 בני ערובה, בפועל, אומרים גורמים ישראלים, הרשויות מאמינות כי נותרו פחות מ-60 בני ערובה בחיים.
בכל הנוגע לבעלי אזרחות אמריקאית בארה"ב מעריכים כי חמישה עדיין נותרו בחיים, שלושה נרצחו וגופותיהם מוחזקות על ידי מחבלי חמאס.
תבניות ואיתור מיקום
ישראל, ארה"ב ובריטניה פועלות יחד כדי לאתר את מיקומם של בני הערובה אך לא רק. ב'ניו יורק טיימס' חושפים כי חלק גדול מהעבודה היא לעשות אנליזה ל"תבניות" ודרכי התנהלות של מחבלי חמאס.
לדוגמא: כמה זמן משאירים המחבלים את בני הערובה באותו מקום לפני שמעבירים אותם לבית אחר. מידע כזה עלול לתת לצה"ל אינדיקציה לגבי הזמן שנותר לפני פעולת חילוץ.
לרוב, המודיעין שנאסף הוא חלקי בלבד. רמז על כך שבן ערובה הינו עדיין בין החיים, או מידע על איזו קבוצת טרור מחזיקה בשבוי.
מידע כזה עלול לעזור לישראל למקד את החיפושים באזור כזה או אחר תוך הכרה של עזה על גזרותיה וחלוקתה לפי קבוצות.
"אף על פי שאף אחד לא יכול להיות בטוח עד כמה המידע הזה טוב, ברגע שהישראלים קובעים מיקום עם מידה של ביטחון, ומאמינים שבן ערובה עשוי להיות שם לזמן מה, מתחיל תכנון אינטנסיבי", אומרים ב'טיימס'.
אם בתחילת המלחמה היו משוכנעים בישראל שחמאס מחזיק בחטופים במנהרות הטרור, עם הזמן התברר שהשהייה במנהרות היא קשה עבור מחבלי חמאס שהעדיפו להעביר את בני הערובה מעל לפני הקרקע.
עם הזמן השתפר המודיעין הישראלי באמצעות חקירת מחבלים שנתפסו ברצועה ושיפור המידע המודיעיני באמצעות מסמכים שנתפסו בשטחי הרצועה, אומר ה'טיימס'.
גורמים ישראלים ואמריקאים אמרו לעיתן כי ההערכה הרווחת הינה שבני הערובה מועברים כעת בקצב מהיר יותר מאשר בתחילת המלחמה, אך לאור ההרס הרב השורר ברצועה הצטמצמו באופן משמעותי האופציות של חמאס.
גם התקשורת בין מחבלי חמאס למפקדיהם ולהנהגה הראשית של הכוחות הצטמצמה באופן משמעותי מה שהביא למצב שבני הערובה נותרו יותר זמן באותם אזורים.
כמה בני ערובה יש בעזה? ואיפה סינוואר
אם גורמים אמריקאים מאמינים שחמאס שולט "מלמעלה" בכל מה שקשור לבני הערובה, חלק מהם אינם מוחזקים בידי ארגון הטרור עצמו. ייתכן, אומר ה'טיימס' שחמאס עצמו אינו יודע כמה בני ערובה עדיין נותרו ברצועת עזה בחיים, ובכלל.
כפי שדווח בעבר, בישראל מאמינים שמנהיג חמאס יחיא סינוואר מקיף את עצמו בחטופים ישראלים לצורך הישרדותו.
אם בתחילה הסתתר סינוואר במנהרות בגזרת רפיח, כעת ההערכה היא כי הוא מסתתר במנהרות בעיר הולדתו, חאן יונס.
רשת המנהרות בעיר חאן יונס היא עצומה, ולא ישראל או ארה"ב הצליחו לקבוע את איתורו המדויק של רב המרצחים, אמרו גורמים ל'טיימס'.
מנהיגי חמאס גם נתנו הוראה ללוחמיהם כי במידה ויש חשד לניסיון חילוץ ישראלי של בני ערובה, הדבר הראשון שעליהם לעשות הוא לירות בהם למוות, חושף העיתון. ארגון הטרור חמאס טען כי מספר בני ערובה אחרים נהרגו במהלך פעולת החילוץ ביום שבת, ישראל מצידה הכחישה את הטענה.
ובחזרה לכטבמ"י איסוף המודיעין. אם היכולות של 'רוכב שמיים' והכטבמי"ם הישראליים אינן נופלות מאלו האמריקאים, המציאות היא שארה"ב מחזיקה ביותר כלים כאלו ומסוגלת לכסות שטח נרחב יותר, אומרים גורמים רשמיים ל'טיימס'.
אם כלי הטיס המשוכללים אינם יכולים לאתר את רשת המנהרות של חמאס, ישראל משתמשת בחיישנים מיוחדים מבוססי קרקע מסווגים ביותר שמסוגלים לעשות זאת.
שיתוף הפעולה המודיעיני של ישראל, ארה"ב ובריטניה בנוגע לעזה הוא גדול כל כך עד שמפקד אמריקאי הגדיר אותו כ"חלק מהמאמץ המודיעיני הגדול ביותר שנערך אי פעם בישראל, וכנראה אי פעם", אמר קולונל קאלו על האמריקאים והבריטים.