האם ישראל אכן בדרכה להשמיד את חמאס? השאלה הזו אינה מרבה להישאל כי לכל ברור שהתשובה היא חיובית - אם רק ניכנס לעיר רפיח ונשמיד "את גדודי החמאס שנותרו שם", כלשון ראש הממשלה בנימין נתניהו.
אבל מדוחות המודיעין של ארה"ב עולה תמונה שונה, וצריך לומר ביושר: עגומה למדי. עוד קודם הנתונים חשוב להדגיש שישנם גורמים רבים בארה"ב שמתנגדים למלחמה בעזה - ולא רק ברפיח, כולל בצמרת הממשל האמריקאי. לא מן הנמנע שגורמים כאלה ואחרים מדליפים לתקשורת "מידע מודיעיני", כדי להחליש את כוחה של ישראל מלהמשיך את מלחמתה הצודקת בחמאס.
ולנתונים. לפי דוחות של קהילת המודיעין האמריקאית, עולה כי רק 35%-30% ממחבלי החמאס חוסלו על ידי ישראל. בכל הנוגע למנהרות, הנתונים הם דומים: כ-65% מהמנהרות של ארגון הטרור עדיין בשלמותן, מחכות ליום הבא.
לפי העיתון, ממשל ביידן חושש שהאסטרטגיה של ישראל להביס את חמאס בעזה נכשלה, וכי גדל הסיכוי לחזרת שלטון חמאס ברצועה ביום שאחרי המלחמה. ולכן, ארה"ב רוצה "לעזור" ומייעצת ישראל, וזו הייתה גם אחת ממטרותיו של ג'ייק סאליבן בהגעתו ארצה.
אותם גורמים גם העלו ביקורת על כך שישראל לא הצליחה להחזיק בשטחים אותם כבשה בצפון הרצועה, באופן שהביא לחזרתם של מחבלי חמאס לאותם אזורים.
"אנחנו רוצים לעודד התמקדות עמוקה יותר בקשר שבין המבצעים הצבאיים המתמשכים ובסופו של דבר, משחק הסיום האסטרטגי", אמר בכיר בממשל. "אנחנו נמשיך ללחוץ על הנקודה הזו."
ולא רק שלפי הדוחות הנ"ל ישראל נכשלה מלחסל כמות משמעותית של מחבלי חמאס, מתברר שהארגון הצליח רק בחודשים האחרונים לגייס אלפי לוחמים חדשים לשורותיו.
"התוצאה היא שחמאס עדיין מחזיק מעמד ושומר על יכולות משמעותיות, גם לאחר המלחמה הכוללת של ישראל במשך קרוב לשמונה חודשים", מתארים באתר פוליטיקו.
לפי ארה"ב, חוסר ההצלחה של ישראל נובעת מכך שלא פרסה כוחות גדולים יותר באזור, ולא יצרה כוח שליטה מקומי שישתלט על המובלעת לאחר שחיילים יוצאים מאזורי הלחימה.