גורמי ביטחון מעריכים כי לאחר סיום התחקורים הפנימיים בצה"ל על האירועים שהובילו לטבח שמחת תורה, הרמטכ"ל הרצי הלוי יסיים את תפקידו. כך דווח הערב (חמישי) בערוץ 14.
כזכור, לפני כחודשיים הודיעו בצה"ל כי הלוי החליט לתחקר את המלחמה בהיבט המבצעי. תהליך התחקור צפוי להסתיים במהלך חודש יוני.
הרמטכ"ל פרסם אף, לפני מעט יותר מחודשיים, דף קרבי לפקודיו מפקדי צה"ל, ובו התייחס בהרחבה לנושא תחקיר הטבח בשמחת תורה. "מלחמת "חרבות ברזל" החלה בהפתעה שהביאה לידי תוצאות קשות ולאובדן רב של חיי אזרחים וחיילים", פותח הרמטכ"ל.
"מאז החלה המלחמה צה"ל מגן ותוקף בהצלחה ובאפקטיביות רבה – התחלנו קשה, התעשתנו ואנחנו הולכים חזק מאוד קדימה. לתחקיר יש מקום של כבוד בעולם הערכים הצבאיים שלנו. הוא המנוף המאפשר להשתפר בעקבות כישלון, הוא הדרך להיות טובים יותר לאחר הצלחה, זה הכלי באמצעותו יחידה יכולה לבנות לעצמה מסלול טיפוס שכל הזמן ייקח אותה מעלה", אומר הרמטכ"ל למפקדים.
"כשם שהסתערות מול אש אויב דורשת כוחות ותעצומות נפש, כך גם ההתייצבות מול עצמנו לתחקירים דורשת אומץ לב ומנהיגות. מטרת התחקיר היא אחת: למידה! חווינו אירועים קשים בתחילת הלחימה, כשלנו בהגנה על אזרחים – משימה עליונה. אם לא ננתח באומץ את שעשינו, נתקשה ללמוד ולהשתפר, נתקשה להתייצב מול אזרחי ישראל ולומר שבדקנו ולמדנו ונדע להגן עליהם טוב יותר", אומר הלוי.
הרמטכ"ל מבהיר כי התחקירים יתקיימו עוד בזמן המלחמה אותה הוא מכנה כ"רב זירתית": "בחודשים הקרובים נערוך תחקירים על שלב ההגנה בפתיחת הלחימה ולנסיבות שקדמו לו. את התחקירים על שלב ההתקפה והתמרון תערוך כל יחידה שתצא מהלחימה, מוקדם ככל האפשר. תחקירים מטכ"ליים בתחום זה נקיים בשלב מאוחר יותר, לאחר שנסיים את תחקירי ההגנה", הורה הרמטכ"ל לפקודיו.
"את התחקירים נקיים תוך כדי מלחמה רב זירתית. כוחות צה"ל ממוקדים בהשגת מטרות המלחמה ופועלים בכל החזיתות. קיומם של התחקירים המבצעיים תוך כדי הלחימה הכרחי לשיפור יכולות הלחימה של צה"ל. הדבר דורש איזון וחלוקת קשב איכותית מהמפקדים, והקדימות היא כמובן ללחימה", מדגיש הלוי.
"מפת תחקירים"
בדבריו אמר הלוי כי בקרוב יתכנן "מפת תחקירים" באופן מותאם לכוחות: "נושאי התחקיר נקבעו בפקודת התחקירים המטכ"לית, בקרוב אאשר לכל גוף את מפת התחקירים איתה נצא לדרך. תחקיר איכותי חייב להתחיל מבסיס עובדתי יציב ומוסכם ומאיסוף חומרים ובירורם בשיתוף הגורמים המעורבים", אומר הרמטכ"ל.
"הבסיס העובדתי המשותף יאפשר דיון על המסקנות, על הלקחים ועל התובנות להמשך. יש להתאמץ ככל האפשר להגיע לבסיס עובדתי מוסכם, פערים של נקודת מבט תמיד יכולים להיות, ואין לחשוש ממסקנות ומלקחים שבמחלוקת, באלה נדון לעומק במעלה שרשרת הפיקוד, מהדעות ומהמחלוקות נלמד. האירועים רבים ובכל אחד מהם פרטים רבים, לא נוכל לבחון לעומק כל מהלך, כל כדור שנורה", מבהיר הלוי. "לצערנו חלק מהאנשים לא איתנו ולא נוכל לקבל את נקודת מבטם. לכן על כל מפקד לקבוע בכל תחקיר – מה יהיו הסוגיות החשובות להעמקה, בין אם בגלל פוטנציאל הלמידה, חומרת התוצאה או כל מורכבות אחרת. בסוגיות מורכבות חשוב שנתחקר ונגיע לבחירות שיאפשרו אבחון ולמידה. כל מסגרת תערוך את תחקיריה ותעלה לרמה מעליה, עד שנסכם את כלל התחקירים במטה הכללי", קובע הרמטכ"ל רב אלוף הלוי.