אזעקות עולות ויורדות נשמעו לפתע, בשעת לילה מאוחרת של מוצאי השבת האחרונה, ברחבי ירושלים, ביהודה ושומרון, בנגב, ברמת הגולן. בתוך דקות, מיליוני אזרחים התרוממו ממיטותיהם ונחפזו אל המרחבים המוגנים.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
בסוף זה קרה. אחרי שעות של דיווחים בלתי פוסקים, טיימרים שהופעלו, נתונים שהתעדכנו והנחייה אחת דרמטית של פיקוד העורף - איראן תקפה בישראל.
שנים דיברו על כך, שנים התכוננו לכך - או לפחות אמרו שמתכוננים - אבל השבוע לראשונה זה קרה: משטר האייתוללות המוסלמי, שבמשך שנים עטה על פניו מסכת פרוקסי ולא תקף את ישראל באופן ישיר אלא באמצעות שלוחיה במזרח התיכון - הסירה את הכפפה.
יותר ממאה טילים בליסטיים, לצד עשרות כטב"מים, נורו לעבר ישראל במתקפה הגדולה במוצאי השבת. בחסדי שמים, בהצלחה גדולה של מערכות ההגנה של צה"ל ובסיוע מדיני נרחב, כולל של מדינות ערביות לצד ארצות הברית, בריטניה, צרפת ועוד, המתקפה סוכלה.
אולי, בעצם, כמעט סוכלה.
מספר טילים איראנים פגעו ביעד חשוב בדרום הארץ, לא רחוק מדימונה. המידע סביב הפגיעה לוט היה בערפל במשך מספר שעות וימים, עד שהממדים החלו להתבהר.
ביום שני השבוע, בשעת ערב, חשף דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי לראשונה תיעוד מפגיעת טיל איראני בתשתית בנייה בבסיס נבטים והבהיר כי מדובר בפגיעות מינוריות וכי הבסיס ממשיך לתפקד.
"הגעתי הערב לבסיס נבטים ביחד עם הרמטכ"ל", אמר הגרי. "נפגשנו עם מפקד הבסיס, צוותי האוויר, הטייסות והצוות הטכני. הם כולם השתתפו במבצע מגן ברזל. הבסיס מתפקד בצורה מלאה וממשיך להוציא מטוסים למשימות מבצעיות. הרמטכ"ל הביע את ההערכה הרבה שלו לפעולה המקצועית והמדוייקת של הטייסים אשר הודות להם סוכלה המתקפה האיראנית. המתקפה שהייתה בדרכה לישראל והיא סוכלה כמעט מבלי לחדור לשטחנו".
דובר צה"ל הוסיף: "העשייה המבצעית בבסיס נבטים ממשיכה מסביב לשעון. בנוסף לכך, ראינו את הפגיעות כאן בבסיס מהתקיפה האיראנית. מדובר בנזק קל בלבד לתשתית, כאשר בסך הכול ארבע פגיעות. פגיעה אחת ליד מסלול המראה, שתי פגיעות בשטח פתוח ועוד פגיעה אחת סמוך למבנה שגרמה לו נזק קל, זה היה מבנה בבנייה.
"כל הפגיעות האלה יתוקנו בימים הקרובים. הבסיס הזה מתפקד מסביב לשעון, הוא תפקד במהלך מבצע מגן ברזל, וגם היום מהבסיס הזה המריאו מטוסים להגן על שמי מדינת ישראל. צה"ל על כלל מערכיו ממשיך להיות ערוך ודרוך בהגנה על המדינה. אנחנו מקיימים הערכת מצב ועוקבים אחר ההתפתחויות".
הרמטכ"ל מגיע
ההצהרה של הגרי לא הייתה היחידה. בשבוע האחרון צה"ל פרסם שלושה תיעודים מבסיס חיל האוויר בדרום הארץ, שהראו כיצד הבסיס מתפקד.
הרמטכ״ל, רב-אלוף הרצי הלוי, ביקרגם הוא ביום שני בבסיס נבטים, סייר בשטח וקיים שיח עם צוותי האוויר והמפקדים בטייסת, שלקחו חלק בסיכול ויירוט המתקפה האיראנית.
במהלך דבריו התבטא הלוי: ״תראו בסיפור קצר איראן רצתה לפגוע ביכולות אסטרטגיות של מדינת ישראל, זה דבר שלא היה בעבר. אנחנו נערכנו במבצע ׳מגן ברזל׳, ההיערכות הזו הביאה את איראן לפגוש גם עליונות אווירית שאתם ביטאתם אותה בצורה מאוד טובה.
"אנחנו ביום שני שעבר ראינו את מה שמתארגן, ואנחנו חושבים שמדינת ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד, אבל עם איום כל כך מרובה וכל כך רחוק אנחנו תמיד שמחים שיש איתנו, ואני אומר לכם, טלפון למפקד פיקוד המרכז האמריקאי, גנרל קורילה, ביום שני שעבר, חמישי בבוקר הוא כבר נחת בארץ, התחלנו תיאומים משותפים. יש משהו באמירה הזו - איראן פוגשת פה יכולת בינלאומית מאוד מאוד חזקה".
בסיס נבטים
מהו בסיס נבטים, בו התמקדו האיראנים ככל הנראה במתקפתם על ישראל? מדוע היה להם חשוב כל כך לפגוע דווקא ביעד הזה?
מדובר בבסיס הכי חשוב של חיל האוויר כיום, השוכן בדרום הארץ סמוך לבאר שבע. בין היתר שוכנים בבסיס מטוסי F-15 (ה"אדיר"), שנרכשו מארצות הברית לפני מספר שנים.
בנוסף מוצבים בבסיס מטוסי טייסת 122 (מטוסי "עיטם" ו"שביט") לבקרה אווירית ומודיעין. המטוסים הללו פעלו השבוע בין היתר למיגור נחיל הטילים והכטב"מים מאיראן. אולם נשמעה השבוע טענה כי איראן ביקשה לנסות ולפגוע דווקא בהם, משום היתכנות שאלו יהיו המטוסים שבהם ישראל תשתמש, אם וכאשר תרצה לתקוף באיראן.
גם מטוס "כנף ציון", המטוס הנשיאותי שנרכש ושופץ במטרה לשמש את ראש הממשלה ואת הנשיא לטיסות רשמיות מחוץ לישראל, משכנו בבסיס. במוצאי השבת האחרונה, זמן קצר לפני שנשמעו האזעקות, המריא המטוס מהבסיס ועזב את שטח המדינה. כעבור זמן לא רב התברר כי הדבר היה נחוץ לאחר שטילים אכן פגעו בבסיס כאמור.
לפני כמה עשרות שנים, יועד האזור שבו שוכן הבסיס כיום להקמת שדה תעופה עתידי לדרום הארץ. אלא שהדבר לא התקדם בפועל. בהמשך, אחרי פינוי בסיסי חיל האוויר ששכנו בחצי האי סיני, במסגרת הסכמי קמפ דיוויד, הוחלט להקים את הבסיס נבטים. בשנת 1983 הוא נחנך.
בתחילה היה הבסיס קטן באופן יחסי אולם בנקוף השנים, ובייחוד בעשרים השנים האחרונות, המקום הורחב והוגדל, ובשלב מסוים אף נקלט בו בסיס שלם של חיל האוויר שהועבר אליו, וכיום מהווה מקום משכן למטוסים רבים של חיל האוויר ולציוד נלווה נוסף בכמויות גדולות.
במהלך המלחמה הנוכחית ביקר נתניהו במקום, יחד עם ראש המל"ל ומזכירו הצבאי. נתניהו הגיע לטייסת 116 - ״אריות הדרום״, המפעילה את מטוס ה״אדיר״ (F-35i), קיבל סקירה מבצעית ממפקד הבסיס תא״ל יותם סיגלר וממפקד טייסת 116 סא״ל ד׳ על פעילותה בלחימה בכלל הזירות, ועל המשימות השונות אותן היא מבצעת: סיוע לכוחות המתמרנים בעזה, תקיפות בזירה הצפונית, גילוי ויירוט מטרות אוויריות עוינות ומשימות איסוף.