למרות חצי השנה שחלפה מהמתקפה הברברית חסרת התקדים של חמאס על יישובי העוטף, בצה"ל מתקשים להתמודד עם ההשלכות האופרטיביות בשלבי גיוס המועמדים לשרת ונתקלים שוב בסירוב של אחוז ניכר מהמתגייסות לכהן כתצפתיניות בעוטף עזה.
לפי דיווח היום (חמישי) של Yent מתוך 346 מגויסות השבוע, כמחצית סירבו בתחילה להתפנות לבסיס ההכשרות. בצבא אומרים שהנתון (חמישי) מוערך בכ-116, כ-30% מסך המתגייסות.
עם זאת, גורמים בצבא מעריכים שיצליחו למלא את השורות במערך הגיוס ואלו שמסרבות לא צפויות להיכלא, אך חלקן כן יועברו, ככל הנראה למתקן המעצר בבסיס הקליטה והמיון בתל השומר, או ישובצו לתפקידים אחרים. מדובר במחזור האחרון בשנתון הגיוס, כך שהצורך למלא את השורות בתקנים של תפקידים אלו דחוף מאוד.
על רקע הפרסומים והדיווחים הקשים של תיעודים מזעזעים מאירועי הטבח וחטיפת החיילות באותו יום נורא לרצועת עזה, גוברים החששות שמובילים לסירוב לכהן כתצפיתניות בעוטף, למרות המלחמה שמונעת מהחמאס להצליח לחדור שוב לשטח ישראל
בצבא עורכים שיחות מוטיבציה והסברה עם אלו שסירבו, ובין היתר הוצגו ההישגים שהיו בחודשים האחרונים של התצפיתניות בכל הגזרות שהובילו לחיסול מאות מחבלים והגנו על לוחמים, וגם את תנאי השירות המשופרים שכוללים זמני התרעננות ואכילה חריגים מהרגיל והמקובל בצה"ל.
לפי הדיווח ב Yent התצפיתניות צפויות לערוך מטווחים אחת לכמה שבועות לחיזוק הביטחון האישי, וליהנות מיציאות טובות הביתה: תשעה ימים בבסיס וחמישה ימים בבית כבר אחרי החצי שנה הראשונה של השירות, שתכלול הכשרה וחפיפה, ואחרי כשנה וחצי ממוצע היציאות יהיה כמעט שבוע בבית ושבוע בבסיס, בנוסף לכמות ימים גדולה יחסית של ימי חופש בשנה - 18.
עוד דווח כי בצה"ל שוקלים כעת להקים חמ"לי תצפיתנים חרדים אם כמות החרדים שמשרתים בצבא תגדל עקב חוק הגיוס החדש.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה לכתבה שפורסמה: "הגיוס הנוכחי למערך התצפיתניות טרם הסתיים ועל כן לא ניתן להתייחס לנתונים הסופיים. מועמדות לתפקיד שמביעות מוטיבציה נמוכה לגיוס יכולות לפתוח בהליך מול קצין מיון. למערך התצפיות בצה"ל תרומה משמעותית בשמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל וחיילי צה"ל בסיכול פיגועים, חשיפה ופגיעה באויב".