המצרים חוששים מאוד מאפשרות של כניסת מאות אלפי פליטים מרצועת עזה לשטח המדינה והעבירו בשבוע האחרון מסרים תקיפים לישראל, לפיהם הדבר עלול לסכן את הסכם השלום עם ישראל. כך דווח היום (שני) ב'ישראל היום'.
לפי דיווח של העיתונאי יואב לימור, האיום המצרי הועבר במגעים בין גורמים בכירים במצרים לבכירים בישראל, והדברים נמסרו לכל חברי קבינט המלחמה.
לפי חלק מהגורמים המעורבים בשיחות המצרים כועסים על הדיבורים בישראל של פינוי הפליטים הפלשתינים למדינות ערביות באזור ומודאגים מאוד מאפשרות כזו.
משרד המודיעין, בראשותה של השרה גילה גמליאל, המליץ על כך בנייר רשמי שפרסם, ובשבועות האחרונים היו כמה התבטאויות דומות של שרים וחברי כנסת, ובראשם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שחזר על הדברים בכמה הזדמנויות.
מדובר בכאב ראש של ממש עבור ממשלת ישראל בגל העובדה הפשוטה שברפיח פועלת חטיבה צבאית של חמאס עם ארבעה גדודים, שהכרעתה נדרשת כחלק מהכוונה להכריע את היכולת הצבאית של הארגון ברצועה. גם ההשתלטות על ציר פילדלפי חיונית, כדי לגדוע את ציר ההברחות הפעיל בין סיני לרצועה.
הסיבה שהמצרים מתנגדים בתוקף להרחבת הלחימה לרפיח, ולהשתלטות ישראלית על ציר פילדלפי נעוצה אף היא בחשש מפני הגירת פליטים פלשתינים לסיני. בגזרת רפיח מרוכזים כיום כ־1.4 מיליון מתוך כ־2.2 אזרחי הרצועה ובגלל שישראל מונעת חזרת פלשתינים לבתיהם בצפון הרצועה, האפשרות היחידה שלהם תהיה להימלט דרומה.
עם זאת, גורמים מדיניים ישראלים העריכו בחודשים האחרונים כי למצרים יש אינטרס מובהק שישראל תכריע את חמאס. זאת כדי לחזק את הגורמים המתונים באזור מול הציר הרדיקלי שמובילה איראן. לדבריהם, על ישראל לפעול בקהיר כדי להפיג את החששות המצריים מפני הגירה של פליטים פלשתינים לשטח סיני.
מתחילת המלחמה מתקיימים מגעים רציפים בין ישראל למצרים בעיקר בין ראש השב"כ רונן בר וראש המודיעין המצרי עבאס כמאל. המצרים גם ממלאים תפקיד משמעותי במגעים לקיום עסקת חטופים נוספת מול חמאס.
בשורה התחתונה, לישראל חשוב מאוד לשמר את יחסים תקינים עם המצרים מאחר שזהו הסכם השלום הראשון שחתמה, שהוא אבן יסוד במערכת היחסים עם כל העולם הערבי.