בעקבות דרישתו של מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, לקבל לידיו חומרים יטחוניים מסווגים וגישה חופשית למאגרי מידע רלוונטיים לניהול מערכות הצבא לפני הטבח והמלחמה, השיב לו הרמטכ"ל הרצי הלוי כי קיום בדיקב וביקורת בזמן המלחמה, תפגע קשות ביכולת הפקת הלקחים המבצעיים ועלולה להחליש את המפקדים תוך כדי הלחימה.
כזכור, לפני כשבועיים פרסמנו על דרישתו של מבקר המדינה מהרמטכ"ל בעיצומה של המלחמה, לקבל גישה מידית לחומרים צבאיים ומאגרי מידע שנוגעים לעשרות נושאים, לרבות כאלה שנמצאים בתפר שבין צה"ל לבין הדרג הפוליטי.
לפי הדיווח, אנגלמן פנה ללשכת הרמטכ"ל עם מכתב מפורט בו הוא מודיע על התחלת הליכי הביקורת בצה"ל, עליה יופקד מנהל החטיבה שעוסקת במערכת הביטחון במשרד המבקר, תת-אלוף במיל' איתן דהן.
צריך להדגיש כי המומחיות של משרד המבקר וגם סמכויותיו החוקיות נוגעות בדרך כלל לתחומי הרכש, יעילות הנעת התהליכים, בקרה על שימוש במשאבי ציבור וחוקיותם וללא נגיעה לשאלת המדיניות ומערכת השיקולים של הצדדים. הבדיקה אינה דומה לוועדת חקירה ממלכתית שם מתקבלות עדויות של בכירים או אנשי מפתח בתחומי הביקורת.
מעצם הפניה נראה שאנגלמן החליט לא להמתין לוועדת חקירה הממלכתית וגם לא לסיום המלחמה, ולהיכנס בזמן הקרבות לתחומים שמעוררים סערה ציבורית ופוליטית. המסמכים המפורטים והתכתובות שהוא דרש לקבל כבר עכשיו מגופי הביטחון הטילו עול על ראשי המערכות, שנדרשו לתת תשובות מפורטות.
בהתייחסותו לבקשת אנגלמן, ציין הרמטכ"ל הלוי כי "צה"ל בעיצומה של מלחמה רב-זירתית מאתגרת וחסרת תקדים. התפתחותה של המלחמה תיקבע בחודשים הקרובים. לשם השגת יעדי המלחמה בזירות השונות ולשם שמירה על חיי הלוחמים, צה"ל יבצע תחקירים מבצעיים מקיפים כמתחייב, תוך מיקוד בלקחי הגנת היישובים ובאירועים בעלי השפעה ישירה על שדה הקרב".
הלוי הוסיף: "משרדך הבהיר כי בכוונתו לפתוח מיידי בביקורת שתעסוק בשורה ארוכה של נושאים רחבי-היקף (תוך פירוט 33 נושאי ביקורת). עמדת על עיקרון לפיו הביקורת של משרדך תתבצע כך שיתאפשר 'לצה"ל להתמקד בלחימה בעת הזו ולפעול עד לניצחון על האויב'". הרמטכ"ל ציטט במכתבו לאנגלמן את קודמו בתפקיד, השופט בדימוס יוסף שפירא, שעצר במהלך מבצע צוק איתן ב-2014 ביקורת שערך וציין בהתייחס להחלטתו כי "'כאשר התותחים רועמים'" וכל עוד המבצע מתנהל, הביקורת ממתינה ואינה מפריעה לניהולו".