יו״ר חברת מערכות הלחימה המתקדמות 'רפאל' - חה"כ והשר לשעבר יובל שטייניץ, התייחס לאמצעים החדשים שמערכת הביטחון הישראלית משתמשת, וסיפר כי מערכת 'הלייזר' כבר פרוסה בגבול עזה.
שטייניץ אמר לעיתונאית ליאור קינן: ״פרסנו את ׳מגן אור׳ מול עזה לראשונה בהיסטוריה, בעקבות הפריסה עשינו קפיצת מדרגה ביכולות, הכנסנו אותה לפעולה חוץ מלהפעיל את היירוט עצמו״
נזכיר כי בשנת 2020 המנהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון חשף מערכת יירוט המבוססת על לייזר, שתשלים את מערכת כיפת ברזל.
ראש מחקר ופיתוח במנהל לפיתוח במשרד הביטחון דאז תא"ל יניב רותם סיפר על הפיתוח החדש: "אנחנו נכנסים לעידן חדש של 'לוחמת אנרגיה' באוויר, ביבשה ובים. השקעות המחקר ופיתוח שנעשו במפא"ת בשנים האחרונות, מציבות את ישראל בין המדינות המובילות בתחום הלייזר רב-העוצמה. במהלך שנת 2020 נבצע הדגמת יכולות של הלייזר בשטח".
לדבריו, "הנשק הזה יהווה מכפיל כוח ליכולות ההגנה של צה"ל: להגנה האווירית, להגנה על הגבולות ואף ליכולות התמרון של צה"ל. החזון לעתיד הוא לראות את הלייזר מוטס על כלי טיס אוויריים – ואף להשתמש בו כנשק התקפי".
ראש מחלקת אופטרוניקה במפא"ת, דובי אוסטר דאז אמר כי "לראשונה, אחרי חלומות ורצונות שלנו להגיע למערכת נשק יעילה שמבוססת על אנרגיה ולא באמצעות 'ברזלים עפים', אנו בהחלט מתקרבים לזה".
הוא הסביר כי "כיום לייזר נמצא כבר בתעשיות, לריתוך רכבים בין היתר, אך בכמויות של קילו-וואטים בודדים, וכדי ליירט עם לייזר צריך עשרות קילו-וואטים. היכולת שפיתחנו מבוססת על לייזר חשמלי ולא כימי שהתגלה כמסוכן ופחות יעיל, כפי שניסינו בעבר. המטרה היא להגיע לכמות של כ-100 קילו-וואט, וכך אנו מדייקים ופוגעים במטרה – גם בטווח של מעל 5 ק"מ".
במשרד הביטחון ציינו כי "המערכת הזו בטוחה ולא פולטת קרינה מייננת. הסכנה היא רק למי שבטווח הלייזר, וניתן לחדול את ירי הלייזר תוך אלפית שנייה אם חוששים שכלי טיס ידידותי ייפגע ממנו".
"אם נשלים את הפיתוח של המערכת על גבי מטוס, נוכל להתגבר על מכשול מזג האוויר, שכן היירוט מהמטוס יהיה מעל לגובה העננים וכך גם שטח הכיסוי יהיה גדול יותר. כחזון, המערכת תותקן על כלי טיס בלתי מאויש. נוכל ליירט את הרקטות מעל לראשו של האויב ובכך לחסוך אזעקות. בהמשך נפתח את המערכת גם ליירט רחפנים".