בעקבות הטענות כי לפי חוקי המלחמה הבינלאומיים ישראל צריכה לאפשר לתושבים שאינם מעורבים מצפון רצות עזה לשוב לבתיהם, חוות דעת משפטית מלומדת ומנומקת הוגשה הערב (רביעי) לדרג המדיני וקובעת כי על ישראל לא חלה חובה חוקתית לאפשר לתושבי עזה שפונו לחזור לביתם בצפון הרצועה. כך דיווח הערב (רביעי) העיתונאי אריאל כהנא ב'ישראל היום'.
על חוות הדעת חתומים ד"ר רפי ביטון ממכללת ספיר, פרופ' יוג'ין קונטורוביץ' מאוניברסיטת ג'ורג' מייסון, ופרופ' אבי בל מהפקולטות למשפטים בר אילן והפקולטה למשפטים של אוניברסיטת סן דייגו.
בחוות הדעת שכתבו שלושת המומחים, נסקר מצב המלחמה בהיבט המשפטי חוקתי והשלושה כתבו כי החזרה של תושבי עזה צפונה לביתם "תסכל יעד צבאי ראשי במלחמה – איתור והחזרה של חטופים". בנוסף הסבירו כי על פי הדיווחים, החטופים הישראלים הועברו לדרום רצועת עזה בחסות המסדרונות ההומניטריים שיצרה ישראל, תוך שהם הוצגו על ידי שוביהם למקומיים. "חיוב הצבא לאפשר תנועה חוזרת (צפונה), כמוהו כחיוב הצבא לאיבוד אחיזה בריכוז החטופים".
בנוסף, הדגישו שלושת המשפטנים כי "אין רלוונטיות להחזרת אוכלוסייה כל עוד הלחימה נמשכת". הם הזכירו כי "אחת האינדיקציות להמשך פעילות לוחמתית בשדה הקרב היא העובדה שישראל לא השיבה את אוכלוסייתה האזרחית שפונתה מן האזורים שמול צפון הרצועה".
עוד הדגישו כי "גם אם תיפסק הלחימה בצפון הרצועה, מניעת תנועה של כוחות אויב היא שיטת לחימה חוקית". בסיכום הדברים הדגישו שלושת המשפטנים כי "אין לצה"ל חובה משפטית לאפשר השבה של אוכלוסייה לצפון הרצועה ולא אמורה להתקיים כזו בחודשים הקרובים. לצה"ל יש צורך צבאי חיוני שמצדיק את אי-החזרה של אוכלוסייה כל עוד נמשכת הלחימה וכל עוד יעד שחרור החטופים עומד בעינו"