מאז מתקפת הטרור חסרת התקדים של חמאס בבוקר שבת - חג שמחת תורה לפני יותר מחודש, הממשלה כולה והעומד בראשה, כמו מערכות ההגנה והלחימה של ישראל - שרויים בטלטלה.
>> למגזין המלא - כנסו
מנהיגי המדינה - בכל נוסחה או הרכב, יעסקו עוד רבות במחדל האיום והנורא שאפשר את אותה מכת טרור רצחנית שגבתה יותר מ-1,200 קורבנות. חלקם יסיקו מן הסתם מסקנות אישיות שאולי הם מהרהרים בהן כבר עכשיו.
מי שבולט במיוחד ביכולת המיקוד במטרה, באמירותיו הברורות על יעדי המבצע ומשתדל לחמוק מעשיית פוליטיקה ויחסי ציבור בזמן המערכה - הוא שר הביטחון יואב גלנט שבעצם מכהן כעת כשר המלחמה.
ל'כיכר השבת' נודע כי בתוך הקבינט המורחב המנהל את המלחמה העכשווית מול חמאס, מי שמנווט את הקרבות ומקיים סינכרון ויחסי עבודה מלאים עם צמרת הצבא, לעיתים אף יותר מראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא שר הביטחון שמביא אל שולחן הדיונים וההחלטות בקריה את ניסיונו העשיר מכל הגזרות והמבצעים הצבאיים בהם השתתף.
נזכיר כי על הקצין הבכיר לשעבר עברו הרבה ימים לא פשוטים מאז שב־2011 ביטלו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון דאז, אהוד ברק, את מינויו לרמטכ"ל בעקבות התבטאותו של היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, יהודה וינשטיין, שהטיל "ספק ערכי" במינויו של גלנט לתפקיד ראש המטה הכללי של צבא ההגנה לישראל אחרי סערה תקשורתית שהתחוללה נגד האלוף בגין חשיפה עיתונאית על חשדות כבדים לכאורה של שימוש לא חוקי באדמות מדינה.
עם זאת, גלנט הצטרף לפוליטיקה והוצב על ידי בכיר הליכוד לשעבר שפרש, משה כחלון, במקום השני ברשימת כולנו לכנסת. הוא מונה לשר בכיר ולחבר בקבינט המדיני־ביטחוני. עם קריסת מפלגת כולנו, הוא הצטרף לליכוד, נבחר במקום גבוה בפריימריז ובהמשך היה שר השיכון והחינוך.
בעת הקמת הממשלה האחרונה כבש גלנט את פסגת הקריירה הציבורית שלו כשהתיישב על כיסא שר הביטחון במגדל המטכ"ל בתל אביב.
נזכיר כי לפני קצת יותר מחצי שנה התרחש משבר אמון בין שר הביטחון לראש הממשלה שרצה לפטר את השר מתפקידו בעקבות התנגדותו למתווה החקיקה המשפטית שיזם השר יריב לוין כפי שהוצג אז.
עשרות אלפי ישראלים, צעירים ומבוגרים, נשים וגברים, יצאו למחות ברחובות ובכבישים, רבים מהם תומכי נתניהו שהבינו אז שראש הממשלה שוגה ביחסו לשר הבכיר.
גלנט נהפך באחת לסמל של דמוקרטיה, יציבות וביטחון. באותם ימים היה שר הביטחון הדמות הכי מוערכת ומקובלת במדינה.
בשורות הבאות ננסה לעמוד מקרוב על סגנונו ואישיותו של מי שאולי בעזרת השם יהיה שליח ראוי להביא למדינת ישראל את הניצחון החשוב על ארגוני הטרור.
ראשית דרכו
יואב גלנט נולד ביפו, לפני 65 שנים, בדיוק בתאריך כ"ה בחשוון תשי"ט, להורים ניצולי שואה. אמו עלתה בספינת מעפילים ואביו השתתף במלחמת העצמאות. את אישיותו גיבש הנער יואב לאחר שאביו נפטר ממחלה כשהיה בן 17, וכנער כיתת את רגליו בעבודות מזדמנות ותקופה מסוימת היה מגיע ללון בחנות ברמת גן כדי להגן עליה מפני פורצים.
ביום הגיוס הוא שובץ לקומנדו הימי, בעיקר בגלל יכולותיו הפיזיות אבל גם בגלל תעוזתו שניכרה עליו מגיל צעיר. שם, ביחידה המובחרת, נחשב כלוחם מצטיין והחל להשתתף במבצעים רבים שרובם קרבות פנים אל פנים מול מחבלים וטרוריסטים מארגונים שונים ועוינים את ישראל.
לאחר שחרורו מהצבא, בגיל 24, הוא נסע לאלסקה ושימש כחוטב עצים, תעסוקה הדורשת כוח פיזי רב וסיבולת גבוהה יחד עם דיוק, אומץ ודריכות, ומעטים יכולים להחזיק בה זמן רב. במלאכה זו משתלבים הרבה אנשי צבא בולטים והשכר כמובן בהתאם.
חזרה לשירות הצבאי
מיד לאחר מלחמת לבנון הראשונה הוא שב לארץ והתגייס שוב, עבר קורס חובלים והועלה בדרגה לסגן אלוף. בהיותו לוחם עז נפש הוא השתתף בזירות לחימה רבות כמעט בכל חוף בולט במזרח התיכון ולא רק בגבולות מדינת ישראל.
מנהיגות בשדה הקרב
בגלל ניסיונו המבצעי הוא מונה למפקד יחידת ההכשרות של הקומנדו הימי ובשלב הבא מונה להיות מפקד השייטת - בין לבין הוא גם בילה שנתיים כמפקד חטיבת מנשה באוגדת איו"ש וצבר ניסיון והיכרות עם השטח בזרוע היבשה של צה"ל.
כמפקד חטיבת ג'נין הוא לחם ללא חת במחבלים וצמצם משמעותית את מספר המבוקשים באזור. לאחר מכן שב לפעילות השייטת - פיקד עליה בהצלחה והכשיר מפקדים וקצינים שהפכו לגיבורים עם השנים.
לאחר שלוש שנים, הועלה בדרגה לתת-אלוף ומונה למפקד אוגדת עזה, תפקיד אותו מילא במשך שנתיים, לאחר מכן מונה לראש מטה זרוע היבשה ופיקד על אוגדת השריון.
צובר ניסיון מדיני
בשלב הבא כיהן כמזכיר הצבאי של ראש הממשלה אריאל שרון, ממנו שמע והפנים כתלמיד - במשך שעות רבות - על סיפורי גבורה וטקטיקות לחימה. למביט מהצד זה היה נראה שהגנרל שרון רואה בגלנט בן טיפוחיו. בתפקיד זה צבר גלנט ניסיון בעבודה שוטפת מול הדרג המדיני והפוליטי.
שנים ספורות לאחר מכן, במבצע 'עופרת יצוקה' בשנת תשס"ט - לפני כמעט 15 שנים, כיהן יואב גלנט בתפקיד אלוף פיקוד הדרום ולאורך כל המבצע, המליץ בפני הדרג המדיני, לפעול בעוצמה בכניסה קרקעית, לכבוש את רפיח ולהביא למיטוט החמאס. אז, הדרג המדיני לא אימץ את רוב המלצותיו שהתבססו על מאבק עקשן מול חמאס ומיטוט ארגוני הטרור, וכל השאר היסטוריה.
תקלה בפסגה
בסיום פרק זה, הוא נחשב למועמד מבטיח לתפקיד הרמטכ"לות אך תחקיר עיתונאי שפורסם על ידי קלמן ליבסקינד על חשדות נגד האלוף בגין שימוש בלתי חוקי לכאורה בשטחי ציבור במושב בו הוא מתגורר, עורר סערה תקשורתית גדולה שבסופה בוטל מינויו לתפקיד הרמטכ"ל שהיה כמעט בטוח וזכה לאישור עקרוני של הממשלה.
חבריו ופקודיו מספרים כי שר הביטחון - קרוץ מחומר של מנהיגים. "מדובר במי שהיה איש אמונם של אנשי צבא בכירים שהיו לפניו, אהוד ברק רצה מאוד למנותו לרמטכ"ל ואריאל שרון ראה בו יועץ נאמן ואמין, עליו סמך יותר מכולם, שוחח איתו שעות ארוכות ומצא בו שותף סוד בעניני ביטחון רגישים גם על העבר הרחוק".
גלנט מזכיר למקורביו את יכולת הסיבולת הגבוהה שיש לו, ומצהיר הצהרות חריפות ומשמעותיות במהלך ימי המלחמה הנוכחית.
ובשורה התחתונה - לצד האחריות הכבדה המונחת על כתפי שר הביטחון, נראה שקיימת אצלו גם תחושת סגירת מעגל להשלים את המשימה ודבקות במטרה למוטט את חמאס, מה שנמנע ממנו לסיים כשהיה אלוף הפיקוד.
האם תכונות אלו יעמדו לזכותו בימים הטרופים והקשוחים שעוברים על עם ישראל בארצו? האם ניתן לבחון ולכמת את מידת ההשתדלות הנדרשת לצד הביטחון בה' ולומר שיש לנו שר ביטחון מצוין?! מוקדם לדעת.
נקווה, שכמו יואב בן צרויה, שר צבאו של דוד המלך ע'ה - יואב הנוכחי יזכה לסייעתא דשמיא ונשמע בשורות טובות במהרה.